Smear testi ile rahim ağzı kanseri, rahim ağzında yaşanan hücresel düzensizlikler, enfeksiyon ve kanser öncüsü olan hücreler kolaylıkla saptanır. Peki smear testi ne zaman yapılır?
“Smear testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Rahim ağzı kanseri başta olmak üzere rahim ağzında bulunan hücresel düzensizliklerin, enfeksiyon ve kanser hücrelerinin saptanmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle durum erken evrede tespit edilerek gerekli tedavi süreci planlanır. erkekte smear testi uygulaması yapılarak da gerekli tedavi başlatılır.
Bu test ile teşhis edilebilen hastalıklar aşağıdaki gibidir:
“Smear testi ne zaman yapılır?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. Rahim ağzı kanseri testi ile bölgeden bölgeden fırça ile sürüntü örneği alınır ve bu işlem 5-10 saniye kadar sürer.
Smear testi sonucu negatif ise herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak pozitif çıkması durumunda enfeksiyon hücre bozukluğu gibi sorun araştırılmalıdır. HPV pozitif smear negatif sonucu da HPV’nin pozitif olması kanser olduğunuzu ifade etmez. Ancak her koşulda HPV ile ilişkili hastalıklar araştırılmalıdır.
Smear testi sonucu yorumlama saptanan duruma göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
ASCUS: Simir testi ile alınan hücreler uzman tarafından detaylı olarak değerlendirilir. Bu değerlendirmede kanser öncüsü hücre varlığından şüphe duyuluyor ancak emin olunamıyorsa durum ASCUS olarak raporlanır. Bu sonuç hücresel bozukluğu kesin olarak ifade etmez ancak bu durumda test 2-3 ay sonra tekrarlanmalıdır.
LSIL: Test sonucunda hücresel bozukluğun saptanmasını ifade eder. Ancak bu hastanın rahim ağzı kanseri olduğunu göstermez.
HSIL: Saptanması durumunda gerekli yerlerden biyopsi ile doku alınması gerekir.
Smear testi sonucu öğrenme sürecini merak ediyorsanız bu testin bir tarama testi olduğunu kesin bilgi vermediğini bilmelisiniz. Bu nedenle şüphe edilen durumlarda kesin tanı koymak adına servikal biyopsi işlemi yapılır. Peki smear testi ne zaman çıkar? Bu soru şöyle açıklanabilir: Alınan doku örnekleri patolojiye gönderilir. Bu sonuçlarda normal hücreler, CIN-1, CIN-2, CIN-3 ve rahim ağzı kanseri şeklinde rapor edilir.
“Smear nedir?” sorusu kadar bu test sonrası kontrollerin gerekip gerekmediği de merak konusu. Smear testi yaptıranların yorumları test sonrası kanser öncüsü hücrelerin saptanması durumunda rutin kontrollerin önemli olduğu yönünde.
“Smear testi kaç günde çıkar?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu testin sonuçları uzun sürmez. Ancak testin yapıldığı kurumun sistemi özelinde farklılık gösterebilir. Bu nedenle “Smear testi sonucu kaç günde çıkar?” sorusu genel olarak 2-3 gün şeklinde yanıtlanabilir. Peki HPV testi sonucu kaç günde çıkar? Bu testin sonucu da 1-2 hafta içinde çıkar.