444 3 703

Smear Testi Nedir? Smear Testi Neden Yapılır?

1 Yorum

 

Smear testi ile rahim ağzı kanseri, rahim ağzında yaşanan hücresel düzensizlikler, enfeksiyon ve kanser öncüsü olan hücreler kolaylıkla saptanır. Peki smear testi ne zaman yapılır?

Smear Testi Nedir?

“Smear testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Rahim ağzı kanseri başta olmak üzere rahim ağzında bulunan hücresel düzensizliklerin, enfeksiyon ve kanser hücrelerinin saptanmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle durum erken evrede tespit edilerek gerekli tedavi süreci planlanır. erkekte smear testi uygulaması yapılarak da gerekli tedavi başlatılır.

Smear Testi Hangi Hastalıkların Teşhisi İçin Yapılır?

Bu test ile teşhis edilebilen hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Endometrium kanseri
  • Kanser öncüsü hücreler
  • Rahim ağzı kanseri
  • Rahim ağzındaki hücresel düzensizlik

Smear Testi Nasıl Yapılır?

“Smear testi ne zaman yapılır?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. Rahim ağzı kanseri testi ile bölgeden bölgeden fırça ile sürüntü örneği alınır ve bu işlem 5-10 saniye kadar sürer.

Smear Testi Sonucu Neyi İfade Eder?

Smear testi sonucu negatif ise herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak pozitif çıkması durumunda enfeksiyon hücre bozukluğu gibi sorun araştırılmalıdır. HPV pozitif smear negatif sonucu da HPV’nin pozitif olması kanser olduğunuzu ifade etmez. Ancak her koşulda HPV ile ilişkili hastalıklar araştırılmalıdır.

Smear Testi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Smear testi sonucu yorumlama saptanan duruma göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

ASCUS: Simir testi ile alınan hücreler uzman tarafından detaylı olarak değerlendirilir. Bu değerlendirmede kanser öncüsü hücre varlığından şüphe duyuluyor ancak emin olunamıyorsa durum ASCUS olarak raporlanır. Bu sonuç hücresel bozukluğu kesin olarak ifade etmez ancak bu durumda test 2-3 ay sonra tekrarlanmalıdır.

LSIL: Test sonucunda hücresel bozukluğun saptanmasını ifade eder. Ancak bu hastanın rahim ağzı kanseri olduğunu göstermez.

HSIL: Saptanması durumunda gerekli yerlerden biyopsi ile doku alınması gerekir.

Smear Testi Kesin Sonuç Verir mi?

Smear testi sonucu öğrenme sürecini merak ediyorsanız bu testin bir tarama testi olduğunu kesin bilgi vermediğini bilmelisiniz. Bu nedenle şüphe edilen durumlarda kesin tanı koymak adına servikal biyopsi işlemi yapılır. Peki smear testi ne zaman çıkar? Bu soru şöyle açıklanabilir: Alınan doku örnekleri patolojiye gönderilir. Bu sonuçlarda normal hücreler, CIN-1, CIN-2, CIN-3 ve rahim ağzı kanseri şeklinde rapor edilir.

Smear Testi Sonrası Kontrolün Önemi

“Smear nedir?” sorusu kadar bu test sonrası kontrollerin gerekip gerekmediği de merak konusu. Smear testi yaptıranların yorumları test sonrası kanser öncüsü hücrelerin saptanması durumunda rutin kontrollerin önemli olduğu yönünde.

Smear Testi Kaç Günde Çıkar?

“Smear testi kaç günde çıkar?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu testin sonuçları uzun sürmez. Ancak testin yapıldığı kurumun sistemi özelinde farklılık gösterebilir. Bu nedenle “Smear testi sonucu kaç günde çıkar?” sorusu genel olarak 2-3 gün şeklinde yanıtlanabilir. Peki HPV testi sonucu kaç günde çıkar? Bu testin sonucu da 1-2 hafta içinde çıkar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.08.2022 00:00
1 Yorum

13 Ekim 2023 tarihinde
Selda aydın

Merhaba ben 27.09 .2023 de muayene sonrası rahim duvari kalinlasmasi nedeni ile operasyon geçirdim ve patalojiye test gönderdi doktorum. Hala e nabizda test sonucum görünmüyor bu normal bir zaman sürecimi? 17 gün oldu kayıt bulunmamaktadır yazıyor e nabizda

Büyük Anadolu Hastaneleri
17 Ekim 2023 tarihinde

Merhaba. Patoloji sonucunu BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER