444 3 703

Trans Özofageal Ekokardiyografi (TEE) Nedir? Hangi Hastalıklar İçin Uygulanır?

 

TEE, kalple ilgili yeterli görüntü alınmadığı durumlarda uygulanan tanı yöntemlerinden biridir.

Trans Özofageal Ekokardiyografi Nedir?

“Transözofageal ekokardiyografi nedir?” sorusunu daha kapsamlı yanıtlamak gerekirse:

Hastanın göğüs yapısı belirli nedenlerle yeterli kalitede görüntü vermediğinde ya da kalp oluşumlarını daha yakından incelemek gerektiğinde uygulanan bir yöntemdir. TEE olarak da bilinen trans özofageal ekokardiyografi, endoskopik bir incelemedir. Aynı zamanda kalp endoskopisi ve kalp ultrasonu olarak da bilinir.

TEE Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

TEE kalp yapısında pıhtı ya da enfeksiyon araştırılmasında, aort yırtılmalarının teşhisinde, protez kapak fonksiyonlarının değerlendirilmesinde, kalp kapağı yetersizliği durumunun belirlenmesinde, kalp deliklerinin incelenmesinde, kalp kapak ameliyatları ya da kalp delikleri için yapılan cerrahi işlemlerin sonucunun değerlendirilmesinde kullanılır.

Trans Özofageal Ekokardiyografi Nasıl Yapılır?

“TEE nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu işlem ucunda ince bir ultrason probu bulunan tüp yemek borusuna yerleştirilerek uygulanır. Yemek borusu kalbin hemen arkasından geçtiğinde bu inceleme ile kalp ve etrafında bulunan damarlar daha net görüntülenebilir. İşlem uygulanmadan önce hastanın boğazı anestezi spreyi ile uyuşturulur. TEE testi toplamda 30 dakika sürer.

TEE Sonrası Boğaz Ağrısı Olur mu?

TEE testi yaptıranların yorumları işlemden sonra yutkunurken ağrı ve zorluk ve boğazda ağrı olacağı yönünde. Ancak bu ağrılar 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER