444 3 703

Tilt Table Testi Nedir?

 

Kişinin yaşadığı bayılmanın neden kaynaklı olduğunu araştırmak adına kullanılan yöntemlerden biri tilt table testidir. Peki tilt testi nedir?

Tilt Table Testi Nedir?

Eğik masa testi olarak da bilinen bu test, uzun süre oturma ya da hareketsiz kalmanın ardından ani kalkışla kan basıncı ve kalp hızında ani düşme ile meydana gelen bayılmaların tanısında kullanılan bir testtir. Bu testle merkezi sinir sisteminde kan basıncı ve kalp atışlarının üzerinde etkili olan kuvvetler arasındaki dengesizlik ortaya çıkarılır.

Tilt Table Testi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

“Tilt table nedir? Hangi hastalıklar için kullanılır?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

Test ile kan basıncında ciddi düşme, tansiyon ve nabızda birlikte düşme, nabızda ani azalma izlenir. Böylelikle bayılmanın sistemini kontrol eden merkezdeki aşırı duyarlılıktan mı yoksa dengesizlikten mi kaynaklandığı belirlenir.

Tilt Table Testi Nasıl Yapılır?

“Eğik masa testi nedir? Nasıl uygulanır?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Kişi bir platforma sabitlenir. 10 dakika yatar pozisyonda bekletilir ve 60-70 derece açı ile ayakları üstünde olacağı bir pozisyona getirilir. Bir süre beklemenin ardından tansiyon ya da nabızda ciddi bir değişiklik yaşanmıyorsa damarlar dilaltı nitrogliserin uygulanması ile genişletilir.

Tilt Table Testinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tilt table testi sırasında hasta bayılabilir. Bu nedenle hastanın masaya sabitlenmesi önemlidir.

Tilt Table Testi Ne Kadar Sürer?

“Tilt table test nedir?” sorusu kadar bu testin ne kadar süreceği de merak konusudur. Test ortalama 45 dakika sürmektedir. Test öncesinde hastanın 2-3 saatlik açlık geçirmesi gerekir.

Tilt Table Testi Ağrılı mıdır?

Tilt testi yaptıranların yorumları incelendiğinde işlem öncesin damar yolunun açılması dışından herhangi bir acı hissinin olmadığı görülür.

Tilt Testi Değerlendirme Süreci

Tilt testi değerlendirme test sırasında yapılır. Tilt table testi pozitif olması hastanın test sırasında bayılmasıdır. “Tilt testi negatif ne demek?” sorusunun yanıtı da hastanın test sırasında bayılmamasıdır. Ancak negatif sonuç çıksa bile bayılmanın başka nedenleri araştırılmalıdır.

Tilt Testi Fiyatı

Tilt testi fiyatı uygulama şekline göre farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde tilt table testi fiyatları hakkında bilgi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER