Yüksek olması durumunda damar ve kalp rahatsızlıklarında inmeye kadar çeÅŸitli saÄŸlık sorunlarına neden olan trigliserid dikkate alınması gereken bir konudur. Bu deÄŸerin yüksek olması ileri evrede diyabet ve kalp krizine de neden olabilir. Peki trigliserit nedir?
“Trigliserid nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Kanda bulunan bir yaÄŸ türüdür. Besinler ile vücuda alınan yaÄŸlar trigliserid olarak depolanır. Bu depolar genellikle öÄŸün aralarında, uzun süreli açlıkta, spor sırasında ya da hormon üretiminde kullanılır. Bu depoların yükselmesi alınan kalorinin yakılandan fazla olması ya da yaÄŸ ve karbonhidrat ağırlık beslenme nedeniyle olur. Bu durum da hipertrigliserdemididir. Bu nedenle LDL, VLDL ve HDL deÄŸerlerine bakılırken mutlaka trigliserid deÄŸerlerine de bakılır.
“Trigliserid yüksekliÄŸi nedir?” sorusu da merak edilenler arasında. Trigliserid yüksekliÄŸi kanda aşırı derecede trigliserid bulunmasıdır. Bu trigliserit deÄŸeri de 150 mg/dl üzerinde çıkar. DeÄŸerin bu derecede yüksek olması damar ve kalp rahatsızlıkları için önemli bir risk faktörüdür. Bu rahatsızlıklar kalp krizi, inme gibi hastalıkları da beraberinde getirir.
“Trigliserid yüksekliÄŸi neden olur?” sorusu da ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: SaÄŸlıksız beslenme, obezite, alınan kalori miktarının harcanandan fazla olması, ailede yüksek trigliserid durumunun bulunması, alkol ve sigara kullanımı, tiroit kaynaklı sorunlar, böbrek ve karaciÄŸer hastalıkları bu deÄŸerin yükselmesine sebebiyet verir. Trigliserid yüksekliÄŸi belirtileri genel olarak gözlemlenmez. Ancak rutin kan testlerinde saptanabilir. “Trigliserid nasıl düÅŸürülür?” diye merak ediyorsanız saÄŸlıklı bir yaÅŸam tarzına sahip olmalı ve rutin kontrollere önem vermelisiniz.
Trigliserid düÅŸüklüÄŸü, 150 mg/ dl deÄŸerinin altındaki trigliserid anlamına gelir. Bu durum genel olarak bir sorunu iÅŸaret etmez. Peki trigliserid düÅŸüklüÄŸü nelere yol açar? Bu düÅŸüklük üÅŸüme, ciltte incelme ve kuruluk, kasa kaybı ve saç kırılması gibi durumlara neden olur.
Kolesterol ve trigliserid de kanda dolaÅŸan lipid türleridir. Ancak trigliserid kullanılmayan kaloriyi depolayarak vücuda enerji saÄŸlar. Kolesterol ise karaciÄŸer, hormonlar ve vücudun diÄŸer fonksiyonlarında önemli rol oynar. Kolesterol ve trigliserid yüksekliÄŸi de birbirinden farklı belirtiler verir. Kolesterol ve trigliserid yüksekliÄŸi belirtileri de kan testleri ile saptanabilir.
“Trigliserit kaç olmalı?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu deÄŸer yetiÅŸkinler için 150 mg/dl altı normal, 151-200 mg/dl sınırda yüksek seviyedir. 500 mg/dl ve üzeri de çok yüksek seviye anlamına gelmektedir. Trigliserid yüksekliÄŸi belirtileri söz konusu olduÄŸunda açlık ve tokluk insülini, tokluk kan ÅŸekeri, LDL, kolesterol, HDL ürik asit seviyeleri de kontrol ettirmelidir.