444 3 703

Trombosit Testi Nedir? Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?

 

Trombosit vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan kanamada devreye girer ve hayati öneme sahiptir. Bu sebeple kanda aşırı yüksek ve aşırı düşük olması ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu değer basit bir kan testi ile kolaylıkla ölçülebilir.

Trombosit Testi Nedir?

“Trombosit nedir?” sorusu kadar bu testin ne olduğu da merak konusu. Kan damarları hasar gördüğünde kanda pıhtılaşmayı başlatarak kanamanın durmasını sağlayan hücreler platalet olarak da bilinir ve çok sayıda granül içerir. Renksiz olan bu hücreler kemik iliğinde bulunan megakoryositler tarafından üretilir. Trombosit kan tahlillerinde PLT ile yorumlanır ve tam kan sayımı testinin parçası olarak uygulanır. Mutlaka aç karnına yapılması gereken bu test ile kişinin damarından alınan kan örneğindeki eritrositler hemolize edilir ve geriye kalan trombositler sayılır.

Trombosit Normal Değeri Kaçtır?

Sağlıklı bir vücutta trombosit normal değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bindir. Bu değer 450 binden fazla olursa trombositoz vr 150 binin altında olursa da trombositopeni ortaya çıkar. Trombositin 50 binin altında olması durumunda da kanama ciddi boyuta ulaşabilir.

Trombosit Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

trombosit eksikliği ve yüksekliği ile çeşitli hastalıkların tanısı yapılabilir. Trombosit yüksekliği belirtileri ve düşüklüğündeki semptomlarla da en doğru tedavi gerçekleştirilir. Bu test ile aşağıdaki hastalıkların tanısı gerçekleştirilir:

  • Beyin kanaması
  • Dalak sorunları
  • Enfeksiyon
  • Kanser
  • Kemik iliği problemleri
  • Romatizmal hastalıklar

Trombosit Yüksekliği Nedir?

Trombosit yüksekliği, mikrolitrede 450 binin üzerinde olması durumudur. Bu da göğüs ağrısı, baş ağrısı, bayılma, ellerde uyuşma, baş dönmesi gibi sorunlara neden olur.

Trombosit Düşüklüğü Nedir?

trombosit düşüklüğü de mikrolitrede 150 binin altında olmasıdır. Trombosit düşüklüğü tedavisi en kısa sürede gerçekleştirilmelidir. Peki, trombosit düşüklüğü neden olur? Bu durum kandaki trombositlerin hızla yıkılması, kemik iliğinde trombosit yapılamaması ve dalak büyümesi ile ilgilidir. Trombosit düşüklüğü belirtileri de küçük kesiklerde bile uzun süreli kanama, deride mor ya da kırmızı döküntüler, uzun süren ve fazla gelen regl kanaması, burunda kanama, kırmızı idrar, dışkıda kan ve beyin kanamasıdır.

Trombosit Düşüklüğü Kanser Belirtisi midir?

“Trombosit düşüklüğü kanser belirtisi midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Trombositin düşük olması bir kanser belirtisi değildir. Ancak kemik iliği kanseri ve kan kanseri türleri bu düşüklüğe neden olabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 17.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER