444 3 703

TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Testi Nedir?

3 Yorum Bilgi Talep Formu

 

TSH, tiroide etki eden bir hormondur. Tiroit bezinin hormon üretimini uyarır ve daha fazla üretilip kana karışmasını sağlar. Peki TSH nedir? TSH yüksekliği neden olur?

TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Testi Nedir?

“TSH nedir?” nedir sorusu kadar bu hormonu ölçen testin ne olduğu da merak edilir. Bu test tiroit rahatsızlıklarının tanısında gerekli olan bir testtir. TSH değeri yüksek çıkarsa hipertroidi, düşük çıkarsa da hipotiroidi adını alır.

TSH Testi Hangi Hastalıkların Tanısında Yapılır?

“Kanda TSH nedir? Hangi hastalığı ifade eder?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

  • Tiroit bezinin az çalıştığı şüphesinde
  • Tiroit bezinin fazla çalıştığı şüphesinde
  • Tiroit bezinin az ya da çok çalışması nedeniyle uygulanan tedavi sürecinde
  • Bebeklerde TSH yüksekliği takibinde

TSH Testi Nasıl Yapılır?

TSH yüksekliği tedavisi vakit kaybetmeden gerçekleştirilmelidir. Bu TSH düşüklüğü tedavisi içinde geçerlidir. Bu nedenle test uygulaması yapılır. Uygulama için dirseğin iç kısmında bulunan damardan kan örneği alınır. Bu örnek genel olarak sabah erken saatlerde alınır. Açlık gerekmez ancak hormonlar gün içinde değişebildiğinden örneğin sabah alınması önemlidir.

TSH Değeri Kaç Olmalı?

“TSH değeri kaç olmalı?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. Her 1 litre için 0,4 – 5,0 mililitre arasında olan değer normal kabul edilir. Ancak tiroit bozukluğu nedeniyle uygulanan tedavi sürecinde kabul edilen normal değer 1 litre için 0.5 ila 3.0 mililitredir. Peki TSH kaç olmalı kadında? Bu değer gebeliğin ilk trimesterinde olan kadınlarda 0.6 mU/L'dir. Yaşa göre TSH değerleri de 1-14 yaş arası için 1.05-2.05 ng/ml, 12-23 yaş arasında 0.82-2.13 ng/ml, yetişkinlik döneminde 0.80-2.00 ng/ml’dir.

TSH Yüksekliği Nedir?

“TSH yüksekliği nedir?” sorusu da şu şekilde açıklanabilir: Test sonucunun 3.90’dan fazla çıkmasıdır. Bu tiroit bezinde bir problem olduğu anlamına gelir. Bu değerler tiroit bezinin az çalıştığını, tedavi sürecinde alınan ilaçlarda sorun olduğu ya da hipofiz bezi tümörlerini gösterir. Ancak bu değerin yüksekliği çok fazla tuz alınması ya da otoimmün hastalığının sonucunda da oluşur.

TSH Yüksekliği Neden Olur?

TSH yüksekliği nedenleri:

  • Aşırı miktarda kalsiyum veya demir takviyesi
  • Doğum kontrol hapları
  • Hashimoto tiroidi varlığında,
  • Hipofiz adenomu
  • Hipofiz bezinin alınması
  • Hipotiroidi
  • İyot yetersizliği
  • Konjenital hipotiroidi
  • Lityum içeren ilaçlar
  • Östrojen desteği alımı
  • Radyoterapi uygulaması
  • Tiroid yüksekliği
  • Tiroit hormon direnci
  • Tiroit hormonunu azaltan karalahana, çiğ karnabahar, kırmızı turp gibi besinler

TSH Yüksekliğinde Beslenme

TSH yüksekliğinde beslenme önemlidir. Peki TSH hormonunu düşüren yiyecekler nelerdir? Balık, fındık, kuru baklagil ve yağsız et, zeytinyağı, keten tohumu yağı gibi kaynaklardır. Bunun yanında omega 3, iyot, D vitamini ve çinko içeren besinler de bu gruptadır.

TSH Düşüklüğü Nedir?

“TSH düşüklüğü nedir?” sorusu da tiroit bezinin daha aktif olduğu ve daha fazla hormon ürettiğidir şeklinde ifade edilir. TSH düşüklüğü belirtileri de şöyledir: Sıcağa gelememe ve aşırı terleme, hızlı kap atışı, sinirlilik, iştahın açılması, yorgunluk, kas ve kemiklerde ağrı, regl düzensizlikleri, erkeklerde göğüs büyümesi, saçlarda dökülme, cildin kaşınması, ellerde titreme, B12 eksikliği, kansızlık, ishal şeklindedir.

TSH Düşüklüğü Neden Olur?

TSH düşüklüğü nedenleri de aşırı iyot tüketimi, haşimato hastalığı, zehirli guatr, gebelik, nodüler tiroid, graves hastalığı, tiroid bezi iltihaplanması, levotiroksin ilacı kullanımı, hipofizden az TSH salgılanmasıdır. T3 T4 normal TSH düşük çıkması durumunda uygun tedavi uygulanmalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan tiroid tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 17.08.2022 00:00
3 Yorum

14 Şubat 2024 tarihinde
Hanife Yeşil

Merhaba tsh sonucum 2.392 çıktı nedemek tir bir açıklama yapabilirmisiniz

Büyük Anadolu Hastaneleri
15 Şubat 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


28 Aralık 2023 tarihinde
aydın yılmazer

merhaba,TSH SONUCUM 0,128 EUTHYTROX 150 MG KULLANIYORUM DEVAM EDECEKMİYİM YARDIMCI OLURSANIZ TEŞK EDERİM

Büyük Anadolu Hastaneleri
29 Aralık 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


18 Temmuz 2023 tarihinde
Emel Gezmek

TSH yüksek çıktığı için Levetrion başlatıldı. Şimdi TSH 0,12; T4 yüksek! Bu durumda Levetrionu kesmek mi yoksa azaltmak mı lazım. Bu konuda doktorlar ilaca devam etmem gerektiğini söyledi. Ancak burada yazılanlara göre tiroit bezi zaten yeteri kadar üretiyor, hatta fazlasını üretiyor. İlacı kesmemiz gerekmez mi? Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

Büyük Anadolu Hastaneleri
19 Temmuz 2023 tarihinde

Merhaba; TSH normal seviyeye gelmiş fakat tiroiddeki problemin ne olduğunu hekiminiz bildiği için daha doğru yorumu kendisinden alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!