Ultrason güvenli görüntüleme yöntemleri arasındadır. Peki, ultrason nedir? Ne için yapılır?
Yüksek frekansta ses dalgalarının kullanıldığı görüntüleme yöntemi olan ultrason, bilinen bir yan etkiye sahip değildir ve bu özelliği ile hamilelik için en çok kullanılan görüntüleme yöntemlerinden biridir.
Bu görüntüleme yöntemi genellikle gebelik sürecinde rahmi, yumurtalıkları ve bebeğin gelişimini gözlemlemek adına kullanılır. Bu görüntüleme işlemi sayesinde anne karnındaki bebeğin beyin, omurga ve kalça gelişimi yakından takip edilir. Ultrason hamilelik dışında aşağıdaki alanlar için kullanılır:
ultrason cihazları ile yapılacak görüntüleme işleminde önce hastaya özel hastane elbisesi giydirilir. Ardından görüntüleme yapılacak alana ultrason jeli sürülür. Böylelikle hem cihazın probu ciltte daha kolay hareket edebilir hem de ses dalgaları kolaylıkla iletilir. “Erkeklerde ultrason nasıl çekilir?” sorusunun yanıtı da aynıdır.
“Ultrasona girmeden önce ne yapılmalı?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:
Tetkikten önce 1,5 – 2,5 litre kadar su tüketilerek mesanenin tamamen doldurulması gerekir. Bunun dışındaki özel uygulamalar görüntüleme yöntemi özelinde farklılık gösterir. Peki tok karnına ultrason çekilir mi? Karın içindeki organlar görüntülenecekse erişkin hastaların 8-12, 1 aya kadar bebeklerde emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saat, 10 yaşına kadar olanlar çocuklarda 6 saatlik açlık gereklidir.
“Karından ultrasonda neler görülür?” diye merak ediyorsanız böbrek, karaciğer, safra kesesi, dalak ve diğer iç organların görüntülendiğini bilmelisiniz.
Ultrason çeşitleri aşağıdaki gibidir:
“Ultrason kaç dk sürer?” diye merak ediyorsanız bu işlemin ortalama 30 ile 60 dakika kadar sürdüğünü bilmelisiniz.
Ultrason fiyatları yapılacak işleme göre farklılık gösterir. Renkli ultrason fiyatları için görüntüleme yapılacak alan ve uygulanacak işlem belirleyicidir. Yine aynı şekilde detaylı ultrason fiyatları görüntüleme yapılacak bölge özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde detaylı bilgi alınmalıdır.