Üre, vücutta proteinlerin yıkımı sonucu oluÅŸan azotlu bir bileÅŸiktir. Bu bileÅŸiÄŸin yüksekliÄŸi ve küçüklüÄŸü çeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olabilir. Özellikle ürenin yükselmesinde böbreklerin iÅŸlevini yeterince yerine getirememesi etkilidir. Bu bileÅŸiÄŸin yüksekliÄŸi ve düÅŸüklüÄŸü kısa sürede tedavi edilmelidir. Üre testi de bu deÄŸeri ölçer. Peki, üre testi nedir?
“Üre nedir kan tahlili sonuçlarında neyi ifade eder?” diye merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı ÅŸöyledir: Üre karaciÄŸerden kan dolaşımı ile böbreklere gider. SaÄŸlıklı bir ÅŸekilde çalışan böbrekler, üreyi yeteri miktarda süzer ve idrar yolu ile dışarı atar. Ancak böbreklerin bu iÅŸlevi yerine getirememesi durumunda üre birikir. Bu test ise birikimi ölçmek adına uygulanır.
“Üre tahlili nedir?” sorusu kadar ürenin normal deÄŸerinin kaç olduÄŸu da merak edilir. “Kan üre azotu kaç olmalı?” sorusu da ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Bu deÄŸer yetiÅŸkinlerde 10 mg/dL - 20 mg/dL ve çocuklarda da 5 mg/dL ile 18 mg/dL arasında normaldir.
“Kan tahlilinde üre nedir? Üre yüksekliÄŸi nedir?” diye merak ediyorsanız test sonucunun normal arılığı 5 mg/dL ile 18 mg/dL normal aralıktan yüksek çıkması olduÄŸunu bilmelisiniz. Bu yükselmenin nedenleri:
Kanda üre yüksekliÄŸi ÅŸu ÅŸekilde belirti verir:
Kanda üre yüksekliÄŸi tedavisi bu yükselmeye neyin neden olduÄŸu ile ilgilidir. EÄŸer yükselme birden fazla nedene baÄŸlıysa multidisipliner bir yaklaşımla tedavi gerçekleÅŸtirilir.
Kanda üre düÅŸüklüÄŸü normal aralığın altında sonuç çıkmasıdır. Bunun nedeni:
Kan üre azotu düÅŸüklüÄŸü belirtileri bu duruma nede olan hastalık özelinde yaÅŸanır.
“Kan üre azotu nedir?” sorusu kadar bu azotun düÅŸük olmasının nasıl tedavi edildiÄŸi de merak konusu. Bu tedavide yaklaşım altta yatan hastalığa baÄŸlıdır.