444 3 703

Ürik Asit Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Vücudun temel yapı taÅŸlarından biri olan pürin, yüksek proteinli beslenme nedeniyle artar. Pürinin parçalanmasıyla oluÅŸan ürik asit, doÄŸal yollarla mutlaka vücuttan atılmalıdır. Aksi takdirde eklem aÄŸrılarına neden olabilir. Ürik asit testi de bu durumu analiz eder.

Ürik Asit Testi Nedir?

“Ürik asit testi nedir?” sorusu merak edenler için kanda bulunan pürinin parçalanması ile oluÅŸan ve yaÄŸlı gıdaların tüketilmesi ile de karaciÄŸerde üretilen ürik, vücuttan atılmadığında birikir. Ürik asit testi de bu birikimi ölçer.

Ürik Asit Testi Hangi Hastalıkların Tanısı Ä°çin Yapılır?

“Kanda ürik asit nedir? Hangi hastalıkları teÅŸhis eder?” sorusunun yanıtı da aÅŸağıdaki gibidir:

  • Böbrek taşı oluÅŸumları
  • Böbrek yetmezliÄŸi riski
  • Gut hastalığı ÅŸüphesi
  • Kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların takibi

Ürik Asit YüksekliÄŸi Nedir?

Eklem içinde kristallerin oluÅŸması, eklem iltihaplanması ve gut hastalığı bu yükselme nedeniyle olur.

Ürik Asit DüÅŸüklüÄŸü Nedir?

Kanda ürik asit düÅŸüklüÄŸü hipoürisemi olarak adlandırılır. Bazı karaciÄŸer ve böbrek hastalıklarının, nadiren de kalıtsal metabolik hastalıkların bir sonucudur.

Ürik Asit DeÄŸeri Kaç Olmalıdır?

Bu deÄŸerin üst sınırı kadınlarda 6 mg/dl ve erkeklerde de 7-8 mg/dl’dır.

Ürik Asit DüÅŸürmek Ä°çin Ne Yapmalı?

Kanda ürik asit düÅŸüklüÄŸü tedavisi ilk olarak altta yatan nedenin araÅŸtırılması ile baÅŸlar. Ek olarak ürik asit seviyesini düÅŸürücü ilaç verilir. Bunun yanında yaÅŸam tarzı ve saÄŸlıklı beslenme alışkanlıkları hastaya kazandırılır.

Evde Ürik Asit Nasıl DüÅŸürülür?

Ürik asit kan testi ile yüksek çıktığında düÅŸürmenin en kolay yollarından biri bol su tüketimidir. Bunun yanında düÅŸük pürin oranına sahip besinler, düÅŸük yaÄŸ oranına sahip süt ve yoÄŸurt, lifli gıdalar tüketilmelidir. Ceviz ürik asit tedavisinde mutlaka yer verilmelidir. Antioksidan zengini olan ceviz, ürik asitlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Maden suyu ürik asit atılımını idrar ile artırdığından aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 18.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER