444 3 703

Ürik Asit Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Vücudun temel yapı taşlarından biri olan pürin, yüksek proteinli beslenme nedeniyle artar. Pürinin parçalanmasıyla oluşan ürik asit, doğal yollarla mutlaka vücuttan atılmalıdır. Aksi takdirde eklem ağrılarına neden olabilir. Ürik asit testi de bu durumu analiz eder.

Ürik Asit Testi Nedir?

“Ürik asit testi nedir?” sorusu merak edenler için kanda bulunan pürinin parçalanması ile oluşan ve yağlı gıdaların tüketilmesi ile de karaciğerde üretilen ürik, vücuttan atılmadığında birikir. Ürik asit testi de bu birikimi ölçer.

Ürik Asit Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

“Kanda ürik asit nedir? Hangi hastalıkları teşhis eder?” sorusunun yanıtı da aşağıdaki gibidir:

  • Böbrek taşı oluşumları
  • Böbrek yetmezliği riski
  • Gut hastalığı şüphesi
  • Kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların takibi

Ürik Asit Yüksekliği Nedir?

Eklem içinde kristallerin oluşması, eklem iltihaplanması ve gut hastalığı bu yükselme nedeniyle olur.

Ürik Asit Düşüklüğü Nedir?

Kanda ürik asit düşüklüğü hipoürisemi olarak adlandırılır. Bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarının, nadiren de kalıtsal metabolik hastalıkların bir sonucudur.

Ürik Asit Değeri Kaç Olmalıdır?

Bu değerin üst sınırı kadınlarda 6 mg/dl ve erkeklerde de 7-8 mg/dl’dır.

Ürik Asit Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Kanda ürik asit düşüklüğü tedavisi ilk olarak altta yatan nedenin araştırılması ile başlar. Ek olarak ürik asit seviyesini düşürücü ilaç verilir. Bunun yanında yaşam tarzı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları hastaya kazandırılır.

Evde Ürik Asit Nasıl Düşürülür?

Ürik asit kan testi ile yüksek çıktığında düşürmenin en kolay yollarından biri bol su tüketimidir. Bunun yanında düşük pürin oranına sahip besinler, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt, lifli gıdalar tüketilmelidir. Ceviz ürik asit tedavisinde mutlaka yer verilmelidir. Antioksidan zengini olan ceviz, ürik asitlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Maden suyu ürik asit atılımını idrar ile artırdığından aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.

Yorum Ekle


KATEGORİLER