444 3 703

Yapay Zeka ile Dijital Dermatoskopi

 

 

Yapay zeka ile dijital dermatoskopi, benlerin mikroskobik bir yöntemle yakından incelenip kayıt altına alınmasını saÄŸlayan bir teknolojidir. Cilt kanserinin türlerinden biri olan malign melanomun erken evrede teÅŸhis edilmesinde önemli bir role sahip olan bu teknoloji, son dönemlerde dermatoskopi uygulamaları arasında öne çıkar. Malign melanom, cilt kanserinin türlerinden biridir. Bu cilt kanseri türü vücutta hiçbir uyarı vermeden normal deri üzerinde ortaya çıkabilir ya da zaten var olan bir ben üzerinde geliÅŸebilir. Malign melanom, agresif seyirli bir cilt kanseridir ve ilerlemesi durumunda kiÅŸinin hayatını tehlikeye atabilir. Bu nedenle vücuttaki benlerin ileri teknoloji ile yakından takip edilmesi büyük önem taşır.

Dermatoskopi Nedir?

Dermatoskopi nedir?” sorusu deri yüzeyinin mikroskobik olarak incelenmesidir ÅŸeklinde yanıtlanabilir. Dermatoskop da derideki belirtileri incelemek, benlerdeki riskli durumları takip etmek ve malign melanomun baÅŸta olmak üzere tüm deri kanserlerinin erken tanısı için kullanılan ve büyütme saÄŸlayan ışıklı cihazdır. Dijital dermatoskop, tüm bunların bilgisayara entegre edilmiÅŸ halidir. Bilgisayara baÄŸlı bir görüntüleme sistemi ile gözle görülemeyecek et beni, lezyon ve pigmentler detaylı olarak yakından incelenir.

Yapay Zeka ile Dijital Dermatoskopi Kimler Ä°çin Uygundur?

Dermatoskopi cihazı ile yapılan inceleme mevcut olan benlerdeki renk ve ÅŸekil deÄŸiÅŸimleri olan, doÄŸumsal olarak çok sayıda beni bulunan, tırnak, sırt, saçlı deri, ağız içi ve genital bölge gibi takip edilmesi zor olan bölgelerde ben bulunan, malign melanom teÅŸhisi alan, güneÅŸ ışığına yoÄŸun ÅŸekilde maruz kalan, aile öyküsünde malign melanom bulunan kiÅŸiler için uygundur.

Yapay Zeka İle Dijital Dermatoskopinin Sağladığı Avantajlar

Dijital dermatoskopi lezyonlar ve benler 10 ile 100 kat büyütülür ve detaylı olarak muayene edilir. Bu teknoloji ile benlerin daha önceden kaydedilmiÅŸ dermatoskopik görüntüleri ve ayrıca direkt görüntüleri incelenebilir ve bu görüntüler risk skorları belirlenerek arÅŸivlenir. Bu teknolojinin en önemli avantajı lezyonları mikroskobik olarak fotoÄŸraflaması ve kaydetmeyi saÄŸlamasıdır. Böylelikle sonraki muayenede karşılaÅŸtırma yapılabilir ve benlerdeki boyut, yapı, renk ve ÅŸekil deÄŸiÅŸimleri kolaylıkla tespit edilebilir.

Yapay Zeka İle Dijital Dermatoskopi Nasıl Yapılır?

Dermatoskopi nasıl yapılır?” sorusu da iÅŸlem öncesinde hastanın soyunuk olması gerekir. Ardından tüm vücut ön ve arka tarafından fotoÄŸraflanır ve benler mikroskobik görüntüleme ile incelenir ÅŸeklinde yanıtlanabilir. Ä°kinci aÅŸamada da benlerin bulunduÄŸu bölgeler iÅŸaretlenir ve numaralandırılır. Ardından tek tek mikroskobik görüntüleri alınarak sisteme kaydedilir. Bu kayıtların tümü alanında uzman bir dermatolog tarafından incelenir ve ÅŸüpheli bir durum olması halinde de lezyonların alınması kararlaÅŸtırılır. Ancak lezyonların alınması yönünde bir karar yoksa elde edilen görüntüler kayıt altına alınarak hasta rutin olarak takip edilir. Bu takiplerde olumsuz bir durum saptandığında da asıl alınma iÅŸlemi baÅŸlar.

Dermatoskopi Nedir Nerede Kullanılır?

Dermatoskopi nedir nerede kullanılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Dermatoskopi deri yüzeyi mikroskopisi olduÄŸundan, pigmentli diÄŸer lezyonları ve benlerin tanısında kullanılır.

Nevüs Nedir?

Benler anlamına da gelen nevüs, melanosit olarak adlandırılan pigment hücrelerinin çoÄŸalması ile geliÅŸir. Bir benin yüzeyinde, ÅŸeklinde ve boyutunda bir deÄŸiÅŸim yaÅŸanmışsa, bende kaşıntı, kanama ve kabuklanma baÅŸlamışsa, benin çevresinde düzensizlik varsa, ben ÅŸekil olarak asimetrikse, benin çapı 5 mm’den daha büyükse, bende kırmızı, mavi, siyah ve açık ya da koyu kahve gibi farklı renkler bir aradaysa mutlaka bir dermatoloji uzmanına baÅŸvurulmalıdır.

Dermatoskopi Ücreti

Dermatoskopi ücreti uygulanacak alana, alanın büyüklüÄŸüne ve ek iÅŸlemlere göre farklılık gösterir. Bu nedenle iÅŸlem öncesinde fiyat hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.01.2024 12:32Yayınlanma Tarihi: 22.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER