444 3 703

Yapay Zeka ile Dijital Dermatoskopi

 

 

Yapay zeka ile dijital dermatoskopi, benlerin mikroskobik bir yöntemle yakından incelenip kayıt altına alınmasını sağlayan bir teknolojidir. Cilt kanserinin türlerinden biri olan malign melanomun erken evrede teşhis edilmesinde önemli bir role sahip olan bu teknoloji, son dönemlerde dermatoskopi uygulamaları arasında öne çıkar. Malign melanom, cilt kanserinin türlerinden biridir. Bu cilt kanseri türü vücutta hiçbir uyarı vermeden normal deri üzerinde ortaya çıkabilir ya da zaten var olan bir ben üzerinde gelişebilir. Malign melanom, agresif seyirli bir cilt kanseridir ve ilerlemesi durumunda kişinin hayatını tehlikeye atabilir. Bu nedenle vücuttaki benlerin ileri teknoloji ile yakından takip edilmesi büyük önem taşır.

Dermatoskopi Nedir?

Dermatoskopi nedir?” sorusu deri yüzeyinin mikroskobik olarak incelenmesidir şeklinde yanıtlanabilir. Dermatoskop da derideki belirtileri incelemek, benlerdeki riskli durumları takip etmek ve malign melanomun başta olmak üzere tüm deri kanserlerinin erken tanısı için kullanılan ve büyütme sağlayan ışıklı cihazdır. Dijital dermatoskop, tüm bunların bilgisayara entegre edilmiş halidir. Bilgisayara bağlı bir görüntüleme sistemi ile gözle görülemeyecek et beni, lezyon ve pigmentler detaylı olarak yakından incelenir.

Yapay Zeka ile Dijital Dermatoskopi Kimler İçin Uygundur?

Dermatoskopi cihazı ile yapılan inceleme mevcut olan benlerdeki renk ve şekil değişimleri olan, doğumsal olarak çok sayıda beni bulunan, tırnak, sırt, saçlı deri, ağız içi ve genital bölge gibi takip edilmesi zor olan bölgelerde ben bulunan, malign melanom teşhisi alan, güneş ışığına yoğun şekilde maruz kalan, aile öyküsünde malign melanom bulunan kişiler için uygundur.

Yapay Zeka İle Dijital Dermatoskopinin Sağladığı Avantajlar

Dijital dermatoskopi lezyonlar ve benler 10 ile 100 kat büyütülür ve detaylı olarak muayene edilir. Bu teknoloji ile benlerin daha önceden kaydedilmiş dermatoskopik görüntüleri ve ayrıca direkt görüntüleri incelenebilir ve bu görüntüler risk skorları belirlenerek arşivlenir. Bu teknolojinin en önemli avantajı lezyonları mikroskobik olarak fotoğraflaması ve kaydetmeyi sağlamasıdır. Böylelikle sonraki muayenede karşılaştırma yapılabilir ve benlerdeki boyut, yapı, renk ve şekil değişimleri kolaylıkla tespit edilebilir.

Yapay Zeka İle Dijital Dermatoskopi Nasıl Yapılır?

Dermatoskopi nasıl yapılır?” sorusu da işlem öncesinde hastanın soyunuk olması gerekir. Ardından tüm vücut ön ve arka tarafından fotoğraflanır ve benler mikroskobik görüntüleme ile incelenir şeklinde yanıtlanabilir. İkinci aşamada da benlerin bulunduğu bölgeler işaretlenir ve numaralandırılır. Ardından tek tek mikroskobik görüntüleri alınarak sisteme kaydedilir. Bu kayıtların tümü alanında uzman bir dermatolog tarafından incelenir ve şüpheli bir durum olması halinde de lezyonların alınması kararlaştırılır. Ancak lezyonların alınması yönünde bir karar yoksa elde edilen görüntüler kayıt altına alınarak hasta rutin olarak takip edilir. Bu takiplerde olumsuz bir durum saptandığında da asıl alınma işlemi başlar.

Dermatoskopi Nedir Nerede Kullanılır?

Dermatoskopi nedir nerede kullanılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Dermatoskopi deri yüzeyi mikroskopisi olduğundan, pigmentli diğer lezyonları ve benlerin tanısında kullanılır.

Nevüs Nedir?

Benler anlamına da gelen nevüs, melanosit olarak adlandırılan pigment hücrelerinin çoğalması ile gelişir. Bir benin yüzeyinde, şeklinde ve boyutunda bir değişim yaşanmışsa, bende kaşıntı, kanama ve kabuklanma başlamışsa, benin çevresinde düzensizlik varsa, ben şekil olarak asimetrikse, benin çapı 5 mm’den daha büyükse, bende kırmızı, mavi, siyah ve açık ya da koyu kahve gibi farklı renkler bir aradaysa mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Dermatoskopi Ücreti

Dermatoskopi ücreti uygulanacak alana, alanın büyüklüğüne ve ek işlemlere göre farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde fiyat hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 22.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER