Nöromonitörizasyon sisteminden omurga ve beyin ameliyatlarında oluşabilecek riskleri en aza indirmek adına faydalanılır. Beyin ve omurga için gerçekleştirilen ameliyatlarda yapılacak en küçük hatada bile felç yaşanabilir. Nöromonitörizasyon teknolojisi de bu tür ameliyatlarda riski minimuma indirmek adına kullanılır.
Operasyon sırasında omuriliğe herhangi bir hasar verilip verilmediğini gösteren ve kullanılan implantların omuriliğe yaklaşımı hakkında bilgi veren bir sistemdir. Bu işlemde operasyon sırasında hastaya uyarılar verilir ve elektrotlar kayıt edilir. Operasyon sırasında hastanın baş, kol ve bacaklarına elektrotlar bağlanarak sinir sisteminde oluşabilecek hasar tespit edilir.
Nöromonitörizasyon sistemi genellikle omurilik, sinir ve beyin cerrahisi bölümlerindeki operasyonlar, genel cerrahi bölümünün bazı ameliyatları ve kulak burun boğaz hastalıkları için kullanılır. Kullanıldığı hastalıklar aşağıdaki gibidir:
Beynin hassas bölgelerinde gelişim gösteren tümörler ya da omurilik tümörlerinin çıkarılmasında her zaman hastanın felç olma riski bulunur. Beyin tümörü ameliyatlarının ardından hastanın yürüme, beslenme ve konuşma gibi motor fonksiyonlarından sorun yaşanabilir. Bu türden riskleri barındıran ameliyatlarda nöromonitörizasyon sistemi ile daha güvenli işlem gerçekleştirilir. Böylelikle operasyondan sonra yaşanan komplikasyonlar en aza iner.
Uyutulmuş hastanın ilk olarak kol, bacak ve kafasına elektrotlar yerleştirilir. Ameliyat sırasında nöromonitörizasyon cihazı ile alınan sinyaller cerrah tarafından takip edilir. Bu sinyallerden düşme olduğunda uyarı verilir ve işlem bu doğrultuda gerçekleştirilir.
Nöromonitörizasyon cihazı fiyat aralığı belirli özelliklere göre farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde bilgi alınmalıdır.