444 3 703

Füzyon Prostat Biyopsi Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

Erkeklerde sık görülen prostat kanseri için doÄŸru tanının konulması son derece önemlidir ve bu tanı için uygulanabilecek tek yöntem de hastaya biyopsi yapmaktır. Ancak prostatta diÄŸer organlar gibi görüntü almak oldukça zordur. Prostat biyopsisi ultrason altında yapılabildiÄŸinden oldukça pratik bir iÅŸlem saÄŸlar. Füzyon prostat biyopsi ile klasik biyopsi yönteminden farklı olarak agresif kanserler de belirlenebilir. Bu nedenle yaygın bir ÅŸekilde uygulanmakta ve füzyon prostat biyopsisi ücretleri de bu doÄŸrultu da farklılık göstermektedir. Hastaya uygulanacak iÅŸlem öncesinde multiparametrik prostat MR çekilir Bu görüntüler üzerinden de prostat kanseri açısında ÅŸüpheli olan alanlar belirlenir.

Füzyon Prostat Biyopsi Nasıl Uygulanır?

Prostat füzyon biyopsi iÅŸlemi radyoloji ve üroloji uzmanının ortak çalışması ile yapılır. İşlem öncesinde prostat multiparametrik MR ile detaylı incelenir. Hastaya sedasyon uygulanarak iÅŸlemde aÄŸrı hissetmemesi saÄŸlanır. Uygulama 2 farklı yönteme ayrılır. Bunlar:

Transrektal prostat biyopsi: Hasta sola dönük olacak ÅŸekilde yan yatar ve dizler karında bir pozisyon alır. Ardından iÅŸlem yapılacak bölgenin çevresi lokal anestetik madde ile uyuÅŸturulabilir. Bu iÅŸlemin bitimiyle iÄŸne ile prostat bezinden doku örneÄŸi alınır.

Perine yoluyla (transperineal biyopsi): Hasta yan ya da sırt üstü yatar ve dizlerini karnına çeker. İşlem öncesinde genel ya da lokal anestezi uygulanır.

Füzyon Prostat Biyopsisinin Avantajları Nelerdir?

  • Klasik prostat biyopsisinde iÅŸlem öncesi MR çekilmez. Ancak füzyon prostat biyopsisi öncesi MR çekilir.
  • Klasik biyopside hasta uyutulmaz ve lokal anestezi uygulanır. Füzyon biyopsisinde hasta uyutulur ve iÅŸlem anestezi altında gerçekleÅŸtirilir.
  • Klasik biyopside hasta aÄŸrıyı hisseder ancak füzyon biyopsisinde bu durum yaÅŸanmaz.
  • Klasik biyopsi yapılan hastalarda agresif prostat kanserleri gözden kaçabilir. Füzyon biyopsisinde agresif prostat kanseri de tespit edilir.

İçerik yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.08.2023 10:42Yayınlanma Tarihi: 16.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER