444 3 703

Tomosentez Mamografi Nedir?

 

Tomosentez, meme kanseri şüphesi olan hastalar için uygulanır. Peki tomosentez nedir?

Tomosentez Mamografi Nedir?

“Tomosentez mamografi nedir?” sorusu mamografinin en gelişmiş türüdür şeklinde yanıtlanabilir. Kişide hiç belirti olmasa da bu yöntemle aile öyküsünde meme kanseri olan kişiler için yapılan görüntülemede erken teşhis konulabilir. Bu yöntem ayrıca belirtiler olan meme kanserini teşhis etmek adına uygulanır. Bu yöntemi farklı kılan dijital olarak elde edilen görüntülerin yüksek çözünürlüklü özel monitörlerle incelenmesi ve görüntülerin detaylı olarak değerlendirilmesidir. Bu yöntemle memenin 3 boyutlu görüntüsü alınabilir.

Tomosentez Hangi Durumlarda Uygulanır?

Tomosentezli dijital mamografi, meme kanseri şüphesi olan hastalarda uygulanır.

Tomosentezin Avantajları Nelerdir?

Tomosentez mamografi, memeye özel geliştirilmiş ve düşük doz X ışını kullanan bir röntgen cihazıdır. Bu cihazla elde edilen görüntüler kayıt altına alınabilir ve dijital ortamda depolanabilir. Tomosentez ayrıca yoğun meme dokusu olan genç hastalardaki olan kitleleri 3G teknolojisiyle detaylı bir şekilde inceleyebilir ve erken dönemde tanılama gerçekleştirebilir. Bu görüntülemede meme çekim için en uygun şekilde sabitlenir ve yalnızca bu sabitlenme sağlanana kadar baskı uygular. Bu özelliğiyle hastaya daha az ağrı yaşatır.

Tomosentez Mamografi Nasıl Yapılır?

3D tomosentez özellikli dijital mamografi için klasik mamografi tekniği uygulanır. Sağlıklı mamografi görüntüsü için meme cihazın plakları arasına yerleştirilir ve meme hareketsiz kalana dek bası uygulanır. Bu işlemle hastanın ağrı hissi azaltılır. Tomosentez cihazı X-ışını tüpü memenin etrafında ark şeklinde hareket eder. Bunu gerçekleştirirken 7 saniye gibi bir sürede küçük açılarla düşük dozlu 11- 15 arasında çekim yapar. Elde edilen bilgiler ardından dijital ortama aktarılır ve gerekli inceleme gerçekleştirilir.

Tomosentez Uygulaması ve Radyasyon

Tomosentez dijital mamografi nedir?” sorusu kadar bu işlemin yaydığı radyasyon miktarı da merak konusu. 3 boyutlu mamografi görüntüleme nedeniyle hastanın her memesinden daha fazla görüntü almak adına gerektiğinde bir miktar radyasyona maruz kalınır. Ancak dijital tomosentez mamografi ile alınan seviyeleri güvenlik standartlarını karşılayacak türdedir. Ancak bu miktar işlemin ardından kısa bir süre sonra hastanın vücudundan temizlenir.

Tomosentez Fiyatı

Tomosentez fiyatı yapılacak çekim ve ek işlemlere göre farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde fiyat aralığı hakkında kapsamlı bilgi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.01.2024 12:31Yayınlanma Tarihi: 30.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER