Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme, beyin aktivitesi ile kan akışında meydana gelen küçük deÄŸiÅŸiklikleri ölçer. Yüksek çözünürlüÄŸe sahip olan bu görüntüleme yöntemi yüksek çözünürlük sunan donanımı ile beynin anatomik yapısını ve hastalıkları görüntülemede üstün performans sergiler. Böylelikle bu yöntemle beyindeki hastalıklar daha ayrıntılı bir ÅŸekilde deÄŸerlendirilir.
“Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme nedir?” sorusu normal ve hastalıklı beyin fonksiyonlarının yerini anatomik olarak belirlemede kullanılan bir görüntüleme yöntemidir ÅŸeklinde yanıtlanabilir.
“Fonksiyonel MR ne için çekilir?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Bu görüntüleme yöntemi, beyin kanlanması durumunda nöronları dinlemede ya da kan oksijen seviyesine bağımlı deÄŸiÅŸiklikleri ölçmede kullanılır.
fMRG travma, inme ve bazı beyin hastalıklarında kullanılır. Ek olarak beyin ameliyatları ya da kranial alana uygulanacak gama-knife tedavisi, radyoterapi gibi iÅŸlemler öncesinde beyindeki hastalıklı alanın kritik fonksiyonel yapılarla olan iliÅŸkisini belirlemede kullanılır.
“Fonksiyonel MR nasıl çekilir?” sorusunun yanıtı da ÅŸöyledir:
Hasta hareketsiz sırtüstü yatar. Ardından görüntüler ekrana yansıtılır ve inceleme sırasında hastadan çeÅŸitli iÅŸlevleri yapması istenir. Ancak bu sırada hastanın başı hareketsiz olmalıdır. Hastanın kol, bacak, el, dil hareketleri ya da bazı yöntemler yardımıyla akıldan sözcük türetmesi gibi iÅŸlemleri yapması istenir. Bu istenenler beynin belirli bölgelerindeki aktivitenin artmasını saÄŸlar. Bu aktivite de MR cihazı tarafından oluÅŸturulan görüntülerle hastanın beyninin fonksiyonel haritasını oluÅŸturur. Ä°ÅŸlem 30-40 dakika sürer.
“fMRG nedir? Bu yöntemin saÄŸladığı avantajlar nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Bu görüntüleme yöntemi son derece güvenli ve aÄŸrısız bir yöntemdir. Yöntemin saÄŸladığı en önemli avantaj, iÅŸlemden önce konuÅŸma ve motor becerilerinin beyindeki alanlarının saptanmasını ve güvenli bir cerrah iÅŸlem gerçekleÅŸtirilmesini saÄŸlamasıdır.