444 3 703

Kranial Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG) Nedir?

 

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme, beyin aktivitesi ile kan akışında meydana gelen küçük değişiklikleri ölçer. Yüksek çözünürlüğe sahip olan bu görüntüleme yöntemi yüksek çözünürlük sunan donanımı ile beynin anatomik yapısını ve hastalıkları görüntülemede üstün performans sergiler. Böylelikle bu yöntemle beyindeki hastalıklar daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir.

Kranial Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG) Nedir?

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme nedir?” sorusu normal ve hastalıklı beyin fonksiyonlarının yerini anatomik olarak belirlemede kullanılan bir görüntüleme yöntemidir şeklinde yanıtlanabilir.

Kranial Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG) Ne Ölçer?

Fonksiyonel MR ne için çekilir?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Bu görüntüleme yöntemi, beyin kanlanması durumunda nöronları dinlemede ya da kan oksijen seviyesine bağımlı değişiklikleri ölçmede kullanılır.

Kranial Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG) Kullanım Alanları Nelerdir?

fMRG travma, inme ve bazı beyin hastalıklarında kullanılır. Ek olarak beyin ameliyatları ya da kranial alana uygulanacak gama-knife tedavisi, radyoterapi gibi işlemler öncesinde beyindeki hastalıklı alanın kritik fonksiyonel yapılarla olan ilişkisini belirlemede kullanılır.

Kranial Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG) Nasıl Çekilir?

Fonksiyonel MR nasıl çekilir?” sorusunun yanıtı da şöyledir:

Hasta hareketsiz sırtüstü yatar. Ardından görüntüler ekrana yansıtılır ve inceleme sırasında hastadan çeşitli işlevleri yapması istenir. Ancak bu sırada hastanın başı hareketsiz olmalıdır. Hastanın kol, bacak, el, dil hareketleri ya da bazı yöntemler yardımıyla akıldan sözcük türetmesi gibi işlemleri yapması istenir. Bu istenenler beynin belirli bölgelerindeki aktivitenin artmasını sağlar. Bu aktivite de MR cihazı tarafından oluşturulan görüntülerle hastanın beyninin fonksiyonel haritasını oluşturur. İşlem 30-40 dakika sürer.

Kranial Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG) Avantajları Nelerdir?

fMRG nedir? Bu yöntemin sağladığı avantajlar nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Bu görüntüleme yöntemi son derece güvenli ve ağrısız bir yöntemdir. Yöntemin sağladığı en önemli avantaj, işlemden önce konuşma ve motor becerilerinin beyindeki alanlarının saptanmasını ve güvenli bir cerrah işlem gerçekleştirilmesini sağlamasıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.01.2024 12:30Yayınlanma Tarihi: 01.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER