444 3 703

Adenovirüs Enfeksiyonu Nedir? Nasıl Bulaşır?

 

Adenovirüs genellikle göz, üst ya da alt solunum yollarına etki eden bir virüstür. Kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak hafif ya da şiddetli seyirde ilerleyen rahatsızlıklar yaratabilen bu virüs genel olarak akut bronşit, kırmızı göz, soğuk algınlığı ve zatürre gibi rahatsızlıklarla kendisini belli eder. Solunum semptomlarına da neden olan virüs, nadir olarak kalp rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi sorunları ve solunum sorunları yaratabilir. Bu nedenle adenovirüs tedavisi en kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

Adenovirüs Enfeksiyonu Nedir?

İnsanları enfekte eden 88 tip adenovirüs bulunur. Bu virüsler yıl boyunca dolaşır ve mevsimsellik göstermez. Adenovirüs ishali ile kendini gösteren bu virüs genellikle bağırsak sistemini ve solunum yollarını enfekte eder. Kendini soğuk algınlığı ile benzerlik gösteren semptomlarla belli eden bu enfeksiyon bazı kişilerde bronşit veya krup hastalığının görünmesine neden olabilir.

Adenovirüs Nasıl Bulaşır?

Çocuklarda ve yetişkinlerde adenovirüs çeşitli yollarla bulaşabilir. Bu virüsün en önemli bulaşma yolu ile enfekte olan kişiyle temas edilmesi ve sonrasında ellerin yıkanmadan göz ve ağız çevresine dokunulmasıdır. Bu virüsün diğer bulaşma yolları ise şöyledir:

  • Enfekte kişi ile yakın temas
  • Hastanın hapşırması ya da öksürmesi
  • Virüs bulaşmış yüzey ya da nesneye dokunmak ve ardından elleri yıkamadan göz, ağız ya da burun bölgesinde gezdirmek
  • Yeterli hijyenin sağlanmadığı yüzme havuzları

Adenovirüs Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Adenovirüs belirtileri genellikle grip ya da soğuk algınlığı benzeri semptomlarla ortaya çıkarak kişide boğaz ağrısı ve ateşe neden olur. Bunun yanında pembe göz, akciğer havayollarında iltihap, konjonktivit, mide veya bağırsak iltihabı ve akciğer enfeksiyonuna da neden olabilir. Bu enfeksiyonun en önemli belirtileri şöyledir:

  • Adenovirus göz enfeksiyonu
  • Ateş
  • Burun akıntısı
  • Adenovirüs bağırsak enfeksiyonu
  • Karında hassasiyet ve şişme
  • Kusma
  • Adenovirüs boğaz enfeksiyonu
  • Nefes almada güçlük
  • Şiddetli öksürük

Adenovirüs Nasıl Teşhis Edilir?

Adenovirüs enfeksiyonu belirtisi ya da şüphesi ile gelen hastadan bazı numuneler alınarak testler uygulanır ve virüs tespit edilir. Bu testlerle virüsün ürettiği maddeler tespit edilerek tam teşhis konulur.

Adenovirüs Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Adenovirüs enfeksiyonu tedavisi özel bir prosedürde uygulanmaz. Çünkü bu enfeksiyonun özel bir tedavisi yoktur. Genel olarak hafif semptomda ilerleyen vakalar için tedavi uygulanmaz. Ancak kişinin tedaviye ihtiyaç duyması halinde yaşanan semptomları hafifletmek adına bazı ilaçlar reçete edilebilir. Hastalara yatak istirahati, ateş düşürücü ilaçlar, izolasyon ve bol sıvı tüketimi önerilir. Gözde adenovirüs tedavisi de konjonktivit için suni gözyaşı damlaları ile gerçekleştirilir. Üst solunum yolları için de hava yolu genişletici ilaç ve serinletici nemlendiriciler verilir.

Adenovirüs Enfeksiyonundan Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler

Bu enfeksiyondan korunmanın en etkili yolu el hijyenine önem vermektir. Bu nedenle eller özellikle ortak kullanım alanlarından sonra sık sık sabun ve suyla yıkanmalıdır. Bunun yanında yıkanmamış eller ağız, göz ve yüz bölgesinde gezdirilmemelidir. Enfekte olan hastalarla araya mesafe koymak da alınabilecek bir diğer önlem.

Adenovirüs Aşısı Var mı?

Adenovirüs enfeksiyonları için uygulanan aşı var.

Adenovirüs Kuluçka Süresi

Adenovirüs kuluçka süresi virüs bulaştıktan sonra 5 ile 12 gün sonradır. Bulaştırma riski hastalığın belirtilerinin görülmesi ile başlar ve 2 hafta kadar sürer.

Adenovirüs İshali Kaç Gün Sürer?

Adenovirüs ishali kaç gün sürer?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Virüsün neden olduğu karın ağrısı ve ishal 1 ile 10 kadar sürer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER