444 3 703

Okula Hazırlık: Okul Öncesi Yaptırılması Gereken Muayeneler

 

Okul döneminde çocuÄŸun yaÅŸadığı basit bir iÅŸitme ya da görme problemi, derslerinden geri kalmasına ve çocuÄŸun baÅŸarısız olmasına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için yapmanız gereken ders zili çalmadan çocuÄŸunuzu detaylı bir saÄŸlık kontrolünden geçirmektir. Ä°ÅŸte okul öncesi çocuÄŸunuz için yaptırmanız gereken muayeneler:

Görme ve Ä°ÅŸitme Testi

ÇocuÄŸunuz okula baÅŸlamadan önce detaylı bir görme ve iÅŸitme testi yaptırmanız önemli. Çünkü çocuÄŸun görme ya da iÅŸitme fonksiyonları yetersiz olduÄŸunda potansiyeli olsa bile çocuÄŸun okulda baÅŸarısız olmasına neden olabilir. Bu baÅŸarısızlık sonucunda çocukta güvensizlik geliÅŸebilir ve çocuk okula, derslere karşı kalıcı bir ilgisizlik durumu yaÅŸayabilir. Bu nedenle çocuk görmede sıkıntı yaÅŸamasa bile 2 senede bir göz muayenesinden geçirmek önemlidir. Aynı ÅŸekilde iÅŸitme testi de okul öncesi dönemde yaptırılmalıdır.

Büyüme ve GeliÅŸim Muayenesi

ÇocuÄŸunuzun boy ve kilo geliÅŸiminde sapma olup olmadığını da mutlaka kontrol ettirmelisiniz. Sapma olması durumunda bunun nedenlerini kontroller sayesinde öÄŸrenebilir ve gerekli tedaviye baÅŸlayabilirsiniz.

Kansızlık Kontrol Muayenesi

Türkiye’de yaygın bir problem olan kansızlık çocukluk dönemi için de geçerli olan saÄŸlık sorunlarından biri. Kansızlık yani demir eksikliÄŸi anemisi, çocuÄŸunuzun zeka geliÅŸimini etkiler. Bu nedenle çocuÄŸunuzda demir eksikliÄŸi olup olmadığını mutlaka test ettirmeli ve tedavi sürecini baÅŸlatmalısınız.

Vitamin Seviyesi Muayenesi

ÇocuÄŸunuzun beyin fonksiyonlarının doÄŸru çalışması ve yeterli bedensel geliÅŸim yaÅŸaması için B vitamini, çinko ve D vitamini gibi vitamin ve mineraller kanında yeterli düzeyde olmalıdır. Gerekli testlerle bu deÄŸerlere baktırabilirsiniz.

Motor ve BiliÅŸsel GeliÅŸim Kontrolü

ÇocuÄŸunuzun motor ve biliÅŸsel geliÅŸimi de en az fiziksel geliÅŸimi kadar önemli. Bu nedenle çocuÄŸunuzun motor ve biliÅŸsel geliÅŸimi testlerini de okul öncesi dönemde mutlaka yaptırmalısınız. Bu testler ayrıca çocuÄŸunuzun baÅŸarıya daha yatkın olduÄŸu duyuların tespit edilmesini de saÄŸlar. Böylelikle çocuÄŸunuzun akademik baÅŸarısına katkıda bulunabilirsiniz.

Beslenmenin Düzenlenmesi

Okul baÅŸarısına katkıda bulunan konulardan bir diÄŸeri de dengeli beslenme. Beslenme alanında yapılmış bazı çalışmalar sabah erken yapılan kahvaltının okul baÅŸarısı arasında yakından iliÅŸki olduÄŸunu göstermekte. Bu nedenle sabahları kahvaltı yapma rutini oluÅŸturmalı, çocuÄŸunuzun beslenmesinde protein, yaÄŸ ve karbonhidrat dengesinin yaşına uygun miktarda saÄŸlamalısınız. Bu konuda yeterli bilgiye sahip deÄŸilseniz bir beslenme uzmanında destek almalısınız.

Genel Diş Sağlığı Muayenesi

0-6 yaÅŸ arası çocuklarda 20 adet süt diÅŸi bulunur ve bu dönemde çocuÄŸun diÅŸ saÄŸlığına önem verilmeli ve çocuÄŸun diÅŸlerini düzenli olarak fırçalaması saÄŸlanmalıdır. Çünkü çürümüÅŸ olan ve tedavisi gerçekleÅŸtirilmeyen çürük süt diÅŸlerinde kök ucunda iltihap oluÅŸur ve bu da çocuÄŸun genel saÄŸlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle çocuÄŸunuzu mutlaka okul öncesi dönemde ağız-diÅŸ saÄŸlığı taramasından geçirmelisiniz.

Okul Öncesi Dönemde Yaptırılması Gereken Fizik Muayeneler

Muayene, çocuklar için gerçekleÅŸtirilen saÄŸlık kontrollerinin temel unsurlarından biridir. Yapılan fiziki muayenelerde çocuÄŸun kilo, boy, tansiyon ölçümü yapılır ve vücudun tüm sistemleri deÄŸerlendirilir. Fiziki muayenelerde çocuÄŸun rengi ve cildinde döküntüler olup olmadığı gözden geçirilir. Üst solunum yolları kontrol edilir. Bu muayenede çocuÄŸun karın bölgesi de elle kontrol edilerek ÅŸiÅŸkinlik ve karın için organlarda büyüme olup olmadığı gözden geçirilir. Genital muayene de önemlidir. Bu muayene kasık fıtığı ve inmemiÅŸ testis gibi problemlerin olup olmadığı da incelenebilir. Eklemler de fiziki muayenede gözden geçirilir. ÇocuÄŸun oturma ÅŸekli, otururken öne eÄŸilip eÄŸilmediÄŸi ve bu esnada çocuÄŸun sırtında asimetri olup olmadığı da kontrol edilir. Bu kontrol ile ergenlik döneminde teÅŸhis edilebilecek skolyoz adı verilen omurga eÄŸrilikleri erken dönemde teÅŸhis edilebilir.

  • Aşılama kontrolü ve eksik aşı uygulaması
  • Demir eksikliÄŸi anemisi taraması
  • DiÅŸ kontrolü
  • Fizik muayene ile büyüme ve geliÅŸmenin deÄŸerlendirilmesi
  • Gerekli görüldüÄŸünde kan ÅŸekeri ve kolesterol ölçümü
  • Tam idrar tahlili
  • Tansiyon ölçümü

Laboratuvar Testleri

Her çocuk özelinde farklılık göstermekle birlikte yaptırılması gereken en temel testler ÅŸöyledir:

  • Tam kan sayımı ile kansızlığın araÅŸtırılması
  • Tam idrar tetkiki
  • Dışkıda parazit araÅŸtırılması
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 07.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 07.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER