444 3 703

Okula Hazırlık: Okul Öncesi Yaptırılması Gereken Muayeneler

 

Okul döneminde çocuğun yaşadığı basit bir işitme ya da görme problemi, derslerinden geri kalmasına ve çocuğun başarısız olmasına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için yapmanız gereken ders zili çalmadan çocuğunuzu detaylı bir sağlık kontrolünden geçirmektir. İşte okul öncesi çocuğunuz için yaptırmanız gereken muayeneler:

Görme ve İşitme Testi

Çocuğunuz okula başlamadan önce detaylı bir görme ve işitme testi yaptırmanız önemli. Çünkü çocuğun görme ya da işitme fonksiyonları yetersiz olduğunda potansiyeli olsa bile çocuğun okulda başarısız olmasına neden olabilir. Bu başarısızlık sonucunda çocukta güvensizlik gelişebilir ve çocuk okula, derslere karşı kalıcı bir ilgisizlik durumu yaşayabilir. Bu nedenle çocuk görmede sıkıntı yaşamasa bile 2 senede bir göz muayenesinden geçirmek önemlidir. Aynı şekilde işitme testi de okul öncesi dönemde yaptırılmalıdır.

Büyüme ve Gelişim Muayenesi

Çocuğunuzun boy ve kilo gelişiminde sapma olup olmadığını da mutlaka kontrol ettirmelisiniz. Sapma olması durumunda bunun nedenlerini kontroller sayesinde öğrenebilir ve gerekli tedaviye başlayabilirsiniz.

Kansızlık Kontrol Muayenesi

Türkiye’de yaygın bir problem olan kansızlık çocukluk dönemi için de geçerli olan sağlık sorunlarından biri. Kansızlık yani demir eksikliği anemisi, çocuğunuzun zeka gelişimini etkiler. Bu nedenle çocuğunuzda demir eksikliği olup olmadığını mutlaka test ettirmeli ve tedavi sürecini başlatmalısınız.

Vitamin Seviyesi Muayenesi

Çocuğunuzun beyin fonksiyonlarının doğru çalışması ve yeterli bedensel gelişim yaşaması için B vitamini, çinko ve D vitamini gibi vitamin ve mineraller kanında yeterli düzeyde olmalıdır. Gerekli testlerle bu değerlere baktırabilirsiniz.

Motor ve Bilişsel Gelişim Kontrolü

Çocuğunuzun motor ve bilişsel gelişimi de en az fiziksel gelişimi kadar önemli. Bu nedenle çocuğunuzun motor ve bilişsel gelişimi testlerini de okul öncesi dönemde mutlaka yaptırmalısınız. Bu testler ayrıca çocuğunuzun başarıya daha yatkın olduğu duyuların tespit edilmesini de sağlar. Böylelikle çocuğunuzun akademik başarısına katkıda bulunabilirsiniz.

Beslenmenin Düzenlenmesi

Okul başarısına katkıda bulunan konulardan bir diğeri de dengeli beslenme. Beslenme alanında yapılmış bazı çalışmalar sabah erken yapılan kahvaltının okul başarısı arasında yakından ilişki olduğunu göstermekte. Bu nedenle sabahları kahvaltı yapma rutini oluşturmalı, çocuğunuzun beslenmesinde protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin yaşına uygun miktarda sağlamalısınız. Bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz bir beslenme uzmanında destek almalısınız.

Genel Diş Sağlığı Muayenesi

0-6 yaş arası çocuklarda 20 adet süt dişi bulunur ve bu dönemde çocuğun diş sağlığına önem verilmeli ve çocuğun dişlerini düzenli olarak fırçalaması sağlanmalıdır. Çünkü çürümüş olan ve tedavisi gerçekleştirilmeyen çürük süt dişlerinde kök ucunda iltihap oluşur ve bu da çocuğun genel sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle çocuğunuzu mutlaka okul öncesi dönemde ağız-diş sağlığı taramasından geçirmelisiniz.

Okul Öncesi Dönemde Yaptırılması Gereken Fizik Muayeneler

Muayene, çocuklar için gerçekleştirilen sağlık kontrollerinin temel unsurlarından biridir. Yapılan fiziki muayenelerde çocuğun kilo, boy, tansiyon ölçümü yapılır ve vücudun tüm sistemleri değerlendirilir. Fiziki muayenelerde çocuğun rengi ve cildinde döküntüler olup olmadığı gözden geçirilir. Üst solunum yolları kontrol edilir. Bu muayenede çocuğun karın bölgesi de elle kontrol edilerek şişkinlik ve karın için organlarda büyüme olup olmadığı gözden geçirilir. Genital muayene de önemlidir. Bu muayene kasık fıtığı ve inmemiş testis gibi problemlerin olup olmadığı da incelenebilir. Eklemler de fiziki muayenede gözden geçirilir. Çocuğun oturma şekli, otururken öne eğilip eğilmediği ve bu esnada çocuğun sırtında asimetri olup olmadığı da kontrol edilir. Bu kontrol ile ergenlik döneminde teşhis edilebilecek skolyoz adı verilen omurga eğrilikleri erken dönemde teşhis edilebilir.

  • Aşılama kontrolü ve eksik aşı uygulaması
  • Demir eksikliği anemisi taraması
  • Diş kontrolü
  • Fizik muayene ile büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi
  • Gerekli görüldüğünde kan şekeri ve kolesterol ölçümü
  • Tam idrar tahlili
  • Tansiyon ölçümü

Laboratuvar Testleri

Her çocuk özelinde farklılık göstermekle birlikte yaptırılması gereken en temel testler şöyledir:

  • Tam kan sayımı ile kansızlığın araştırılması
  • Tam idrar tetkiki
  • Dışkıda parazit araştırılması
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 07.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 07.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER