Fizyoterapi ve rehabilitasyon ile herhangi bir nedenle kişinin yaşadığı ve hayat kalitesini etkileyen engellilik durumlarını iyileştirmeye yönelik uygulanan tedavi programıdır. Bu alanda çeşitli tedavi yöntemleri, modern tıpla birleştirilip şekillendirilerek kullanılmaktadır.
“Fizyoterapi nedir?” sorusu fizik tedavi olarak bilinen bu uygulama travma, yaralanma, yaşlılık ya da hastalık gibi nedenlerle azalma gösteren fonksiyonel hareketleri eski haline getirmek adına uygulanan egzersiz, elektrik akımı, sıcak ya da soğuk uygulamalardır şeklinde yanıtlanabilir. Rehabilitasyon ise primer patolojik süreçler ve bu süreçlerle ortaya çıkan bozulmalarda görülen sorunları gidermeyi hedefleyen tedavi süreçlidir.
Fizyoterapist, fizyoterapiyi uygulama konusunda uzmanlaşmış kişilerin genel adıdır. Fizyoterapist, bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı değildir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları 6 sene tıp eğitimi alıp uzmanlık sınavlarının ardından 5 yıllık ihtisas yapan kişilerdir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları kişileri belirtilere göre değerlendirerek ihtiyaç duyulan tedavi yöntemini belirler. Fizyoterapistler de belirlenmiş olan tedavi yöntemini uygular.
Fizyoterapini uygulandığı durumlar ve hasta grupları aşağıdaki gibidir:
Fizyoterapi cihazla uygulanacaksa hamile kadınlar ve kalp pili olan kişiler için tercih edilmez. Eklem içi implantı olan kişilere de ısıtıcı ajanlarla uygulanan tedaviler uygun değildir. Fizyoterapi iltihabi romatizmal hastalıkların aktif dönemlerinde uygulanmaz. Açık yaralar, varisler, kanserli bölgeler, iltihabi bölgeler ve damar tıkanıklıkları için de tercih edilmez.
Fizyoterapi ile kişinin yaşamsal tüm faktörleri en sağlıklı şekilde yerine getirmesi amaçlanır. Bu tedaviye başlanmadan önce kişiye birtakım muayeneler uygulanır ve laboratuvar testleri yaptırılır. Bu süreci kapsayan fizyoterapi kişinin yaşadığı her türlü ağrıyı azaltmayı, duruş bozukluklarını önlemeyi ve düzeltmeyi, gergin kasları gevşetmeyi, hayat kalitesini artırmayı, kan ve lenf dolaşımın olumlu yönde etkilemeyi, spor yaralanmaları ve diğer travmalar sonrası günlük yaşama dönüşü hızlandırmayı, inflamasyonu gidermeyi, hareketi artırmayı, kasları güçlendirmeyi ve denge koordinasyonunu sağlamayı amaçlar.
“Fizyoterapi nasıl yapılır? Hangi yöntemlerle uygulanır?” sorusu da merak edilenler arasında. İşte bu yöntemler:
Manuel terapi: Masaj ile çok benzer özellikler taşıyan bu yöntem direkt ellerle uygulanır. Manuel olarak uygulanan bu terapide ağrıları azaltmak, kas spazmını engellemek ve dolaşımı hızlandırmak amaçlanır.
Yüzeysel sıcak ve soğuk uygulamalar: Metabolik aktiviteyi arttırma, yumuşak doku elastikiyetini güçlendirme ve kas spazmı azaltma amacıyla uygulanır. Soğuk uygulamalar da akut süreçlerde tercih edilir.
Derin ısıtıcılar: Bağ, kemik ve kas dokusunu ısıtmak amaçlanır. Böylelikle ağrı kesici, dan dolaşımını hızlandırıcı ve kas gevşetici bir işlem uygulanır.
Elektroterapi: Çeşitli frekanslarda olan elektrik akımının fiziksel etkileri tedavi için kullanılır. Dolaşımı arttırmak, analjezik etki yaratmak ve ödemi azaltmak amaçlanır.
Su ile tedavi (Hidroterapi): Suyun kaldırma kuvveti gibi özellikleri ile kan dolaşımını, aerobik kapasiteyi ve eklem mobilitesini arttırıp ağrıları azaltmak amaçlanır.
Lazer terapi: Hastalarda yara iyileşmesi, lateral epikondilit (tenisçi dirseği), kas-iskelet sistemi hastalıkları, karpal tünel sendromu, ağrı sendromu ve kronik ağrının giderilmesi gibi birçok hastalıkların tedavisi için kullanılır.
Diğer yöntemler ise şöyledir:
“Fizyoterapi ve rehabilitasyon nedir? Faydaları nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu uygulamanın faydası gerçekleştirilen tedaviye ve hastalığın seyrine göre farklılık gösterir. Genel olarak şu faydalardan söz edilebilir:
Kişiye özel tedavi planı yapılır. Bu nedenle tedavi süresi kişi özelinde değişir. Ancak genel süre 30 ile 60 dakikadır. Seanslar da 10 ile 30 seans arasında planlanır.