444 3 703

Atriyal Fibrilasyon Tedavisi Nedir? Hangi Hastalara Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

 

Toplum genelinde en sık görülen ve merak edilen “Fibrilasyon nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Yaş faktörüne bağlı olarak artan bir ritim bozukluğudur. Bu bozukluk hastaların yaşam kalitelerini düşürerek bazı hastalarda inmeye ve hatta ölüme bile neden olur.

Atriyal Fibrilasyon Nedir?

Peki atriyal fibrilasyon nedir? Bu soru şu şekilde yanıtlanabilir:

Halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve bayılma ile kendini belli eden, kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ritim bozukluğu türüdür. Türkiye'de ortalama 800 bin kişi AF hastasıdır. Bu hastaların çoğu da durumdan habersizdir. Bu nedenle de inme ve ölüm riski oldukça yüksektir. Bu rahatsızlık 40 yaş ve üzeri her 4 kişiden birinde görülür. Bu olasılık kişinin yaşının ilerlemesi ile birlikte artar. Bu hastalık eforda azalma, çarpıntı, sakatlığa neden olan felç, uzun dönem kalp yetersizliği ve ölüme neden olabilir. Ancak kalbinde kalbinde ritim bozukluğu yaratacak sorun olmayan hastalarda en doğru tedavinin planlanması ile uzun dönemde yaşanabilecek sorunlar önlenebilir. Kalp ritminde hızlanma ile düzensizlik olan ve atriyal fibrilasyon yaşayanlar çarpıntı nedeniyle rahatsızlık duyar.

Atriyal Fibrilasyon Belirtileri Nelerdir?

Atriyal fibrilasyon belirtileri bazı hastalarda görülmeyebilir. Bazı hastalarda da belirtiler şiddetli olabilir. Bu belirtiler şöyledir:

  • Baş dönmesi
  • Güçten düşmek
  • Göğüste ağrı
  • Nefes darlığı
  • Düzensiz kalp atışı, çarpıntı hissi
  • Tükenmişlik hissi

Görülen bu belirtileri bazen birkaç dakikalığına yaşanır bazen de birkaç saate kadar uzar. Yaşanan bu ataklar tekrar edebilir. Yaşanan belirtiler bazen kendiliğinden geçse de bazı hastalarda kalıcı olabilir.

Atriyal Fibrilasyon Nedenleri Nelerdir? Atriyal Fibrilasyon Neden Olur?

“Atriyal fibrilasyon neden olur?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Atriyal fibrilasyon nedenleri arasında en önemlisi kalpteki elektriksel aktivitelerin düzenliliğinin baskılanması ve kulakçıkların gelişigüzel hareket etmesidir. Bu durumda etkin bir şekilde kasılmayan kulakçıklar uzun vadede genişler. Atriyal fibrilasyon nedenlerinden bir diğeri de yüksek tansiyondur. Bunun yanı sıra romatizma, kap damar hastalıkları ve mitral kapak darlığı gibi rahatsızlıklar da etkilidir. Ek olarak bazı akciğer hastalıkları ve tiroid bezinin çok çalışması da bu durumun yaşanmasına neden olur.

Atriyal Fibrilasyon Teşhisi Nasıl Konulur?

Atriyal fibrilasyon tedavi algoritması doğru bir tanı ile mümkündür. Bunun için öncelikle hastadan detaylı olarak tıbbi öykü alınır. Ardından Atriyal fibrilasyon EKG çekimi yapılır. Bu görüntüleme ile kalp ritmi ile ilgili sorunlar net bir şekilde görülebilir. Çekim sonucunda bir problem yoksa doktor tarafından hastaya 24 ile 48 saat boyunca vücutta kalacak şekilde ritim holter cihazı takılması önerilir.

Atriyal Fibrilasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Atriyal fibrilasyon tedavisi doğru bir tanı ile mümkündür ve bu tedavi kişiye özeldir. Bu rahatsızlığı atak şeklinde yaşayan hastalara atriyal fibrilasyon ilaç tedavisi, ablasyon ve şok tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda da yalnızca kalp hızını yavaşlatan bir tedavi programı uygulanır.

Atriyal Fibrilasyon Yaşam Süresi

atriyal fibrilasyon yaşam süresi doğru bir tanı ve kişiye özel tedavi programı ile artar.

Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Yenilikler

Atriyal fibrilasyon tedavisinde yenilikler şöyle özetlenebilir:

Minimal invaziv modalite, kalbin normal ritmini yeniden sağlamak ve genellikle yaşam kalitesini azaltabilecek olumsuz yan etkilere neden olan uzun süreli antiaritmik ilaçlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmak için kanıtlanmış elektrofizyolojik ve cerrahi yaklaşımları birleştirir.

AF sırasında kulakçıklardan kaynaklanan elektrik sinyalleri kalbin normal sinüs ritmini bozar. Bu tür elektriksel teklemeler kulakçıkların çırpınmasına ve karıncıkların hızla kasılmasına neden olarak kalbe etkili kan akışını engeller ve pıhtı oluşumu ve felç riskini artırır. Bazı kişilerde AF belirtisi görülmezken diğerleri göğüs ağrısı, baş dönmesi veya sersemlik, kalp çarpıntısı veya nefes darlığı gibi bir takım semptomlar hissedebilir.

Yakınsak Prosedür, atriyumun iç duvarına radyofrekans (RF) enerjisi uygulayan (endokardiyal ablasyon) bir elektrofizyolog ve dış duvara RF enerjisi uygulayan (epikardiyal ablasyon) bir kardiyotorasik cerrahın becerilerinden yararlanır. RF enerjisi, düzensiz elektrik sinyallerini engelleyen yara dokusu oluşturur. Yakınsak Prosedürün entegre yaklaşımı sol atriyum ve pulmoner damarlar gibi endokardiyal yaklaşımlarla ulaşılması zor olan kalp bölgelerinde daha etkili ablasyon yapılmasına olanak tanır.

Bilgi talep formunu doldurarak Atriyal Fibrilasyon Tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:23Yayınlanma Tarihi: 29.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!