Balon tuboplasti, orta kulağı burnun arkasında bulunan geniz bölgesine bağlayan dar yapılı boru olan östaki borusunun fonksiyon kaybında uygulanır. Östaki borusu orta kulağın havalanmasına ve kulaktaki basıncın dengelenmesine yardımcı olur. Peki balon tuboplasti nasıl bir tedavi yöntemidir.
Östaki borusunda gelişen tıkanıklığın giderilmesi ve bu boruya yeniden fonksiyon kazandırılmasına adına uygulanan ve kesi atılmadan gerçekleştirilen bir tedavi yöntemdir. Peki balon tuboplasti kaç ayda sonuç verir? Bu ameliyattan sonra ortalama 2 ay gibi bir süre içinde olumlu yanıt alınabilir.
Tuboplasti ameliyatı, östaki borusundaki tıkanıklarda ya da bu borudaki fonksiyon bozukluklarında uygulanır. Östaki borusu tıkanıklığı durumunda orta kulak yeteri kadar havalanamaz. Bunun sonucunda da orta kulakta basınç meydana gelir ya da sıvı birikmesi görülür. Bu durum da kulakta ağrı, dolgunluk ve boğuk işitmeye sebebiyet verir. Bu durum tedavi edilmediğinde de kulak zarında çökme, kulak zarında içeri doğru cepleşme, kulak zarının orta kulak yapılarına yapışması, tekrarlayan orta kulak iltihabı ve orta kulakta kalıcı sıvı görülebilir. Bu yöntemde tam olarak bu türden fonksiyon bozuklukları için uygulanır.
Bu yöntemle kulaktaki basınç korunarak özellikle uçak yolculuğunda görülen tıkanma ve ağrı gibi durumlar önlenmiş olur. Bunun yanında kulak zarının çökmesi de engellenir.
Balon tuboplasti ameliyatı, genel anestezi kullanılarak endoskop ile uygulanır. Bu işlem her iki taraf için toplamda 15-20 dakika sürer. Bu işlemin gerçekleşmesi için endoskopik olarak ağızdan ya da burundan girilerek östaki burusunun genze açıldığı ağız görüntülenir. Ardından bu bölgeye ucunda balon bulunan katater gönderilir. Bu balon belirli bir basınçta şişirilerek bir süre beklenir. Bu sayede de kıkırdaktan oluşan kısım genişletilir.
Balon tuboplasti olanlar işlemden sonra burun temizliğine önem vermelidir. Tuboplasti ameliyatının ardından burnun açık kalması, enfeksiyona karşı koruma için antibiyoterapi, nazal steroidler kullanımı önemlidir. Ayrıca hasta bu süreçte birkaç gün süreyle günde 3 ya da 5 kez olacak şekilde valsalva manevrası yapmalıdır. Valsalva manevrası, burun ve ağız kapatılarak orta seviyede nefes vermeye çalışılmasıdır.
Balon tuboplasti yapan hastaneler bu yöntemi 4 yaş üstü çocuklar için de kullanır. 4 yaş üstü çocuklarda kulak östaki borusu tıkanması belirtileri gözlemlenmesi ve doğru tanının konulması ile bu işlem güvenilir bir şekilde uygulanır. Özellikle geniz eti tedavisi sonrasında bile kulak zarının ileri derece çökmesi, tekrar eden kulak sıvısı birikimi ve tekrarlayan tüp takılma ihtiyacı gibi durumlarda tercih edilir.