“FMF nedir?” sorusu tekrarlayan ateş yükselmeleri durumunda akla gelen sorulardan biridir. Akdeniz ateşi hastalığı olarak da adlandırılan bu rahatsızlık, altta ciddi sağlık sorunları nedeniyle kaynaklanıyor olabilir ve bu nedenle dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık eklem, akciğer ve karında ağrının eşlik ettiği iltihaplanma ve tekrar eden yüksek ateş ile doğrudan ilgilidir. Genetikle yakından ilgili olan bu hastalık; Yunan, İtalyan, Türk, Ermeni, Kuzey Afrikalı, Musevi ve Arap etnik kökene sahip olan kişilerde daha sık aralıklarla görülmekle birlikte her ırkta insanda karşılaşılabilir. Bu hastalık anne ve babadan çocuğa çekinik genler yoluyla geçer. Ataklar şeklinde eklemlerde ağrı, karın ağrısı, akciğerde ağrı ve yüksek ateş ile kendini belli eder. Genetik sebeplerden kaynaklanan bu hastalık ani ataklar şeklinde gelişir ancak kendiliğinden geriler.
“FMF nedir tıp literatüründe nasıl tanımlanır?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı olarak da adlandırılan Familial Mediteranean Fever; Akdeniz toplumlarında gözlemlenen, bağışıklık sisteminin çeşitli organları yabancı olarak algılaması ile yaygın iltihaplanma şeklinde yaşanan bir hastalıktır. “Akdeniz Ateşi hastalığı nedir?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de; belirli dönemlerde ataklar halinde seyreden bu hastalıkta ataklar sırasında vücudun belirli bir bölgesi iltihaplanır ve çeşitli semptomlar gelişmesidir. Bu atakların yaşanması 2-4 saat içindedir. Atakların sürmesi ise 6 saat ile 4 gün arasında bir süreyi kapsayabilir. Bu hastalarda yaşanan iltihaplanma bölgesine göre çeşitli belirtiler söz konusudur. Bunlar:
“Akdeniz ateşi hastalığı nedir neden olur?” sorusunun yanıtı da şöyledir:
MEFV geninde yaşanan mutasyonlar nedeniyle yaşanır. “FMF hastalığı nedir neden olur?” sorusunun yanıtlarından biri de çekinik gendir. Anne babasında çekinik gen bulunan çocuklarda bu rahatsızlık görülebilir. Ancak sadece bir ebeveynin taşıyıcı diğerinin sağlıklı olduğu çocuklarda hastalık herhangi bir semptom yaratmaz.
“Akdeniz ateşi hastalığı nedir? Nasıl gelişir?” diye merak ediyorsanız bu hastalığın temelde genetik bir mutasyon nedeniyle yaşandığını bilmelisiniz. Akdeniz ateşi hastalarında, MEFV geninde yaşanan mutasyonlar nedeniyle pyrin proteinin yapısında değişimler ve bozulmalar yaşanır. Bunun sonucunda da iltihabın görüldüğü doku bölgesinde çeşitli belirtiler yaşanmaya başlar. Hastalığın seyri ve yaşanma şiddeti ise pyrin genindeki mutasyonun özelliğine bağlı olarak değişir.
“Akdeniz ateşi hastalığı nedir belirtileri nelerdir?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Bu hastalığın belirtileri genellikle çocukluk döneminde görülmeye başlar. Bu hastalığı yaşayan çocukta semptomlar ataklar halinde yaşanır ve bu ataklar 1 ile 3 gün kadar sürer. Ancak eklemlerdeki enfeksiyonlar haftalar boyu devam edebilir. Akdeniz ateşi hastalığı belirtileri ise şöyledir:
Akdeniz ateşi hastalığı tedavisi için doğru teşhis önemlidir. Akdeniz ateşi hastalığı teşhisi için de hastadan hikaye alınır, fiziki muayene uygulanır ve bazı testler istenir. Atak sırasında hastadaki lökosit sayısında artış, C-reaktif protein (CRP) ve fibrinojen düzeyleri ile eritrosit sedimentasyon hızı takip edilir. Bu Akdeniz ateşi hastalığı testi ile doktor doğru tanıyı koyabilir. Tanılamaya yardım eden göstergeler aşağıdaki gibidir:
“Akdeniz ateşi hastalığı ölümcül müdür? Tedavisi var mı?” sorusu da merak edilen konular arasında. Erken dönemde teşhis ve doğru planlanmış bir tedavi süreci ile çoğu hasta normal hayatını sürdürebilir. FMF nedir tedavisi ayrıca dengeli bir beslenme rutinini, fiziksel aktiviteyi ve stresi yönetme becerilerinin olduğu bir süreci de içerir. Kesin bir tedavinin olmadığı bu hastalıkta amaç kişinin yaşadığı semptomları kontrol altına almaktır ve bu nedenle Akdeniz ateşi hastalığı ilacı kullanılır.
“Ailevi Akdeniz ateşi kronik hastalık mıdır?” diye merak ediyorsanız tüm genetik rahatsızlık gibi bu hastalığın da geçici olmadığını bilmelisiniz. Peki Akdeniz ateşi hastalığı yan etkileri nelerdir? Bu hastalık tedavi edilmediğinde çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar kandaki anormal protein, böbrek hasarı, kadınlarda kısırlık ve eklem ağrısı şeklindedir.