444 3 703

Batı Nil Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

 

Batı Nil virüsü, sizi hasta edebilecek mikroskobik mikropların neden olduÄŸu bulaşıcı bir hastalıktır. Batı Nil virüsü ile enfekte olmuÅŸ sivrisinekler, cildi ısırdıklarında bu hastalığın bulaÅŸmasına neden olabilir. Batı Nil virüsü çoÄŸu insanda küçük semptomlara neden olur veya hiçbir semptom yaratmaz. Nadir durumlarda da tehlikeli nörolojik enfeksiyona sebebiyet verebilir. Ä°ÅŸte sizin için hazırladığımız Batı Nil virüsü rehberi!

Batı Nil Virüsü Nedir?

“Batı Nil virüsü nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Bu virüs insanlarda ölümcül bir nörolojik hastalığa sebebiyet verebilir. Bununla birlikte, enfekte olan kiÅŸilerin yaklaşık %80'i herhangi bir semptom göstermez. Batı Nil virüsü esas olarak enfekte sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara bulaşır. KuÅŸlar da Batı Nil virüsünün doÄŸal konakçılarıdır. Batı Nil Virüsü (WNV) insanlarda nörolojik hastalığın yaÅŸanmasına ve ölüme neden olabilir. WNV genellikle Afrika, Avrupa, Orta DoÄŸu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da bulunur. WNV, kuÅŸlar ve sivrisinekler arasındaki bulaÅŸmayı içeren bir döngüde doÄŸada tutulur. Ä°nsanlar, atlar ve diÄŸer memeliler de bu virüsle enfekte olur. Batı Nil Virüsü (WNV), flavivirüs cinsinin bir üyesidir ve flaviviridae familyasının Japon ensefalit antijenik kompleksine aittir.

Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Batı Nil virüsüne yakalanan çoÄŸu insan hastalanmaz. Bazı insanlarda da belirtiler görülür. Ä°ÅŸte genel Batı Nil virüsü belirtileri:

  • AteÅŸ
  • BaÅŸ aÄŸrısı veya vücut aÄŸrıları
  • Bulantı ve kusma
  • Ä°shal
  • Karın veya sırtta kaşıntılı döküntü
  • ÅžiÅŸmiÅŸ lenf düÄŸümleri (boynunuzdaki bezler gibi)

 

Batı Nil virüsü ile enfekte olan kiÅŸilerin %1'inden azı, merkezi sinir sistemini etkileyen daha ciddi semptomlar yaÅŸar. Batı Nil virüsü ensefalit veya menenjite (beyin veya omurilikte tehlikeli iltihaplanma) neden olabilir. Bu iltihap derhal tedavi edilmezse hayatı tehdit edici olabilir. Batı Nil virüsünün herhangi bir ciddi semptomu varsa doktorunuzu aramanız önemlidir. Bu semptomlar ise ÅŸöyledir:

  • YoÄŸun, çok aÄŸrılı baÅŸ aÄŸrısı
  • Sert boyun
  • Duygusal karışıklık
  • Kas zayıflığı veya kontrol edilemeyen hareketler (titreme veya kasılmalar)
  • Koma
  • Felç
  • Yüksek ateÅŸ (39.5 °C'nin üzerinde)

Batı Nil Virüsü Nedenleri Nelerdir?

Batı Nil virüsü enfeksiyonu genellikle enfekte olan sivrisineklerle yayılır. Sivrisinek önce virüsle enfekte olmuÅŸ bir kuÅŸu ısırır. Ardından insanı ısırarak bulaÅŸtırır. Nadir durumlarda kan ve organ nakli, emzirme ve hamilelik hastalığı yayabilir. Enfekte olmuÅŸ sivrisinek tarafından ısırılan herkes Batı Nil virüsü alabilir. Bununla birlikte, ısırılan kiÅŸilerin %1’inden azı ciddi veya hayatı tehdit eden semptomlar geliÅŸtirir. YaÅŸ, Batı Nil enfeksiyonunda ciddi semptomlara neden olan en önemli risk faktörlerinden biridir. 60 yaşın üzerindeyseniz ciddi semptomlar yaÅŸama olasılığınız yüksektir. Åžiddetli semptom riskinizi artıran tıbbi durumlar ÅŸunları içerir:

  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Diyabet
  • Hipertansiyon
  • Kanser
  • BozulmuÅŸ bağışıklık sistemi

Batı Nil Virüsü Nasıl TeÅŸhis Edilir?

Batı Nil virüsü tedavi sürecinin gerçekleÅŸmesi için teÅŸhis edilmesi önemlidir. Basit bir kan testi Batı Nil virüsü teÅŸhisini doÄŸrulayabilir. Batı Nil virüsü testi, kanınızdaki Batı Nil virüsü antikorlarını (vücudunuzun virüsle savaÅŸtığını gösteren proteinler) analiz eder ve bulur. Bunun yanında kiÅŸide belirti ve elde edilen bulgulara göre de omurilik sıvısı ile test yapılır.

Batı Nil Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Özel bir Batı Nil virüsü tedavisi ya da aşı bulunmaz. Ancak kiÅŸiye aÄŸrı kesici ilaçlar verilir. Ciddi semptomlar yaÅŸayan hastalar için de hastane ortamında tedavi uygulanır.

Batı Nil Virüsü Nereden Geldi?

1937'de bilim adamları ilk olarak Afrika'da, Uganda'nın Batı Nil bölgesinde Batı Nil virüsünü tanımladılar. Bugün Hawaii ve Alaska hariç birçok kıtada ve ABD'deki çoÄŸu eyalette bulunabilir. Batı Nil virüsü Türkiye vakaları ise 2010 yılından Kasım 2021’e kadar 107 kiÅŸidir. (15’i ölümle sonuçlanmıştır.) 31 AÄŸustos 2022 itibariyle Avrupa BirliÄŸi ülkelerinde de 45 kiÅŸi enfekte olmuÅŸtur. Bu vakaların 5’i ölümle sonuçlanmıştır. 23 AÄŸustos 2022 itibariyle Amerika’da 98 vaka bildirilmiÅŸtir ve bunlardan 66’sı menenjit veya ensefalit gibi nöroinvaziv hastalık ve 32’si de nöroinvaziv olmayan hastalık olarak bildirilmiÅŸtir.

Batı Nil Virüsü Ne Kadar Yaygındır?

Birçok insan sivrisinekler tarafından ısırılır ancak çok azı Batı Nil virüsünden hastalanır. Batı Nil virüsüne yakalanan 5 kiÅŸiden sadece 1’inde herhangi bir semptom vardır. Semptomları olan çoÄŸu insan ise influenzayı (grip) yansıtan küçük aÄŸrılar ve aÄŸrılar yaÅŸar. Vakaların% 1'inden azında Batı Nil virüsü insanları çok hasta edebilecek bazen hayatı tehdit eden bir enfeksiyona neden olur.

Batı Nil Virüsüne Nasıl Yakalanırsınız?

Batı Nil virüsüne virüslü bir sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonra yakalanırsınız. Sivrisinekler genellikle enfekte bir kuÅŸu ısırarak Batı Nil virüsüne yakalanırlar. Enfekte bir sivrisinek sizi (veya bir hayvanı) ısırdığında, virüsü tükürükleri yoluyla iletir.

Batı Nil Virüsü Bulaşıcı mı?

“Batı Nil Virüsü bulaşıcı mı?” sorusu da ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Batı Nil virüsü insandan insana doÄŸrudan bulaÅŸmaz.

Batı Nil Virüsü Nasıl Bulaşır?

“Batı Nil virüsü nasıl bulaşır?” sorusunun yanıtı da ÅŸöyledir: Bu virüs, enfekte olmuÅŸ sivrisineklerin sokması ile bulaÅŸan viral bir hastalıktır. Batı Nil Virüsü etkeni, Culex cinsi sivrisineklerin ısırması ile insanlara bulaşır.

Batı Nil Virüsü Nasıl Etki Eder?

Batı Nil virüsü ısırığı genellikle çok az semptoma neden olur ya da kiÅŸide hiçbir semptom yaratmaz. 5 kiÅŸiden 1’i tipik olarak tedavi edilmeden kaybolan hafif, grip benzeri semptomlar alır. 150 vakadan birinde Batı Nil virüsü daha ciddi bir sorundur. Beyni ve sinir sistemini etkileyen tehlikeli bir enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyon, kas güçsüzlüÄŸü gibi kalıcı veya kalıcı yan etkilere neden olabilir.

Batı Nil Virüsü Öldürür mü?

Batı Nil Virüsü ölüm oranı bu virüsle enfekte olmuÅŸ 150 kiÅŸide %10'dur.

Batı Nil Virüsü Belirtileri Ne Zaman BaÅŸlar?

Batı Nil virüsü ateÅŸi ve diÄŸer semptomları enfekte olduktan 3 gün ile 2 hafta sonrasında baÅŸlar.

Batı Nil Virüsü Ä°çin Kimler Risk Altındadır?

Batı Nil virüsü genellikle sivrisinek ısırıkları yoluyla yayıldığından dışarıda zaman geçiren herkes risk altındadır. Yine de çoÄŸu sivrisinek Batı Nil virüsüne sahip deÄŸildir. Sivrisinekler sıcak havalarda, Haziran ve Eylül ayları arasında, alacakaranlık ve ÅŸafakta aktiftir. Bunun yanında 60 yaÅŸ ve üstü kiÅŸilerin daha ciddi Batı Nil virüsü semptomlarına sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak da sizi daha fazla risk altına sokar. Bazı insanlar otoimmün bir hastalık veya kanser gibi tıbbi durumlar nedeniyle düÅŸük bir bağışıklık sistemine sahiptir. Nadir durumlarda Batı Nil virüsü kan nakli veya organ nakli yoluyla yayılır.

Batı Nil Virüsü Önlenebilir mi?

Batı Nil virüsü korunma yolları merek edilen konu baÅŸlıkları arasındadır. Hiçbir aşı Batı Nil virüsünü önleyemez. Riski azaltmanın en iyi yolu kendinizi sivrisinek ısırıklarına karşı korumaktır. Bunun için sivrisineklerin aktif olduÄŸu zamanlarda dikkatli olmalısınız. Böcek kovucu kullanabilirsiniz.

Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?

Batı Nil virüsü enfeksiyonu sert boyun, yoÄŸun baÅŸ aÄŸrısı, yüksek ateÅŸ gibi ciddi semptomlara neden olduysa mutlaka doktorunuzu aramalısınız.

Özetle:

Batı Nil Virüsü insanlarda enfeksiyona yol açar. Bu virüsün ana konağı da Culex cinsi sivrisineklerdir. Bu hastalık kiÅŸiden kiÅŸiye bulaÅŸmaz. Ancak nadir olarak organ nakli ve kan transfüzyonu ile bulaşır. Bunun yanında doÄŸumda anneden bebeÄŸe de geçebilir.

Bu hastalığın kuluçka süresi 2 ile 15 gün arasıdır. Bu sürenin ardından bazı vakalarda hiçbir belirti gözlemlenmezken bazı vakalar ciddi klinik tablolar yaratabilir. Hatta bu vakalar ölüme de yol açabilir. Bu hastalıkta ilk belirti baÅŸ aÄŸrısıdır. Grip benzeri belirtilere sırt aÄŸrısı da eÅŸlik edebilir. Yüksek ateÅŸ aniden baÅŸlar, kaslarda güçsüzlük ve halsizliÄŸe neden olur. Deride kızarıklık, kusma, mide bulantısı, ishal ve bilinen lenf bezlerinin aşırı ÅŸiÅŸmesi de diÄŸer semptomlardır.

Enfekte olan kiÅŸilerin %80’ninde belirti görülmez. Belirti görülen vakaların %20’sinde de yüksek ateÅŸ görülür. Sinir sistemi tutulumu ise vakaların %1’lilk dilimindedir. Virüse baÄŸlı olarak görülen sinir sistemi tutulumu sonucunda da Batı Nil Nöro Ä°nvaziv Hastalık geliÅŸir. Bu vakaların %65’i ensefalit yani beyin iltihabı, %30’u menenjit ve geriye kalan %5’i de akut flask paralizi durumunu yaÅŸar. Tüm vakaların %1’i felç, menenjit ve ensefalit ile sonuçlanır. Ensefalit ile sonuçlanan vakaların %20’si hayatını kaybeder.

Bu virüs için herhangi bir aşı ya da ilaç bulunmaz. Bu nedenle alınacak önlemler hayati önem taşır. Bu virüs insanlara genel olarak enfekte sivrisineklerden bulaşır. Bu nedenle vakalar yaz aylarında çoÄŸalır. Virüsün yayılmasını durdurmak adına ilaçlama yapılmalıdır. Sivrisineklerin yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde geceleri uzun kollu kıyafetler giyilmelidir. Kapı ve pencerelerde sineklik olmalıdır. Bunun yanında sulak alanlardan uzak durulmalıdır. Son olarak riskli bölgelere yapılacak seyahatler öncesinde de böcek kovucu ilaçlar temin edilmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER