444 3 703

Epilepsi Hastaları Gebe Kalabilir mi?

Bilgi Talep Formu

 

9 ay süren hamilelik süreci en sağlıklı anne adayını bile zorlayan bir süreçtir. Bu süreç epilepsi hastası olup hamile kalanlar söz konusu olduğunda hem bebek hem de anne için daha yüksek riskleri barındırır. Ancak bu durum kişinin anne olmasına engel teşkil etmez. Bu nedenle “Hamilelik döneminde epilepsi hastalığına ne iyi gelir?” gibi soruların yanıtlarını almak ve uzman görüşü ile bu süreci yönetmek için mutlaka hamilelik öncesinde doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu görüşmede doktorunuz, yaşadığınız bu durumu nasıl yönettiğinizi değerlendirerek hamilelikten önce uygulanmasını gereken tedavi değişikliklerini gözden geçirecektir. Bu değerlendirme aşamasında hamilelik öncesi dönemde sık sık epilepsi nöbeti geçiren kadınlara bu nöbetleri daha iyi kontrol edene kadar hamilelik tavsiye edilmez. Peki epilepsi nedir? İşte “Epilepsi hastalığı ne demek?” “Hamilelikte epilepsi ne demek?” gibi soruların yanıtları:

Epilepsi Nedir?

“Epilepsi hastalığı nedir?” sorusu aynı zamanda sara hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, kısa süreli yaşanan beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak beyin hücrelerinde geçici olarak anormal elektrik yayılması ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur şeklinde yanıtlanabilir.

Epilepsi Belirtileri Nedir?

Epilepsi dünyada en sık görülen dördüncü nörolojik bozukluktur. Epilepsi hastasıysanız beyninizdeki elektriksel aktivite dalgalanmaları tekrarlayan nöbetlere neden olabilir. Hastanın yaşadığı nöbetler temel epilepsi belirtileri olarak bilinir. Ancak bu belirtiler çok çeşitlidir. Belirtiler genel olarak şöyledir:

  • Düz ileriye bakmak, tekrarlayan yutkunma ve birkaç saniye boyunca tamamen hareketsizliğe girmek günde birçok kez tekrarlanabilen nöbetleri karakterize eder.
  • Genellikle birkaç dakika süren nöbetler, tipik olarak bilinç kaybı ve düşme ile başlar, ardından sertlik, daha sonra sarsıntı hareketleri ve idrar kaçırma ile devam eder. Nöbet sona erdikten sonra genellikle bir karışıklık ve derin uyku dönemi yaşanır.

Epilepsi Neden Olur?

Bazı insanlar nöbetlerin bir düzende meydana geldiğini veya belirli durumlarda ortaya çıkma olasılığının daha yüksek olduğunu görebilir. Bir nöbetten önce gelebilecek faktörleri (nöbet tetikleyicileri olarak da adlandırılır) takip etmek, bir nöbetin ne zaman gelebileceğini anlamanıza yardımcı olabilir. Peki epilepsi neden olur? İşte “Epilepsi neden oluşur?” sorusunun yanıtları:

  • Alkol
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Belirli gıdalar, aşırı kafein veya nöbetleri şiddetlendirebilecek diğer ürünler
  • Hastalık (hem ateşlemeli hem de ateşsiz)
  • İyi beslenmemek, uzun süre yemek yememek, dehidrasyon, yeterli sıvı olmaması, kan şekeri düşüklüğü, vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Regl döngüsü veya diğer hormonal değişiklikler
  • Stres
  • Uyku yoksunluğu – aşırı yorgun, iyi uyumamak, yeterince uyumamak, uyku bozukluğu
  • Uyuşturucu kullanımı
  • Yanıp sönen parlak ışıklar veya desenler

Epilepsi Hastalığı Teşhisi

Epilepsi hastalığı belirtileri ve şikayetleri olan hastalar doktora başvurur. Bu aşamada doktor epilepsi hastalığı neden olur, nasıl semptomlar gösterir gibi soruların yanıtlarını arar. Ancak epilepsiyi teşhis edebilecek tek bir test olmadığı için tanı koymak her zaman kolay değildir. Doktorlar nöbetlerin nedenlerini değerlendirmek için birçok farklı bilgi toplar. Beyinde başlayan iki veya daha fazla nöbet geçirdiyseniz epilepsi teşhisi konabilir. Teşhisiniz, nöbetlerinizden önce, sırasında ve sonrasında size ne olduğunu bulmaya dayanır. Örneğin, bazı bayılma türleri epileptik nöbetler gibi görünebilir ve genellikle bayılmadan önce bir kişi soğuk, uğultu hisseder ve görüşleri bulanıklaşır. Ancak epileptik nöbetler çok aniden gerçekleşir ve bir kişinin nöbetin gerçekleşmek üzere olduğuna dair hiçbir uyarısı olmayabilir.

Epilepsi Hastalığı Tedavisi

Bilinen bir epilepsi tedavileri yoktur. Ancak epilepsi tedavi sürecindeki gelişmeler çoğu insanın nöbet kontrolünü sağlamasını mümkün kılar. İlk tedavi adımı genellikle doğru ilacı veya anti-epileptik ilacı bulmaktır. Nöbetler devam ederse cihazlar, diyet terapileri veya cerrahi gibi diğer tedaviler nöbetleri kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Epilepsi'de Gebelik Planlaması

Epilepsi hastaları gebe kalabilir. Gebelikte epilepsi tedavisi hastaya özel değerlendirilir. Bu hususta nöbet şekli, nöbetin süresi, nöbet sıklığı ve nöbetler için kullanılan ilaçlar değerlendirilerek gebelik süreci planlanır.

Gebelikte İlaç Kullanımı

“Epilepsi hastalığı nasıl geçer? Yaşanan nöbetler gebelikte artar mı? Gebelik döneminde epilepsi ilaçları kullanılabilir mi?” gibi sorular şu şekilde yanıtlanabilir: Gebelikte epilepsi hastalığı nedeniyle yaşanan nöbet sıklığı bazen artabilir bazen de aynı kalabilir. Bu süreçte de bazı epilepsi ilaçları kullanılabilir. Ancak hastaya bebek açısından düşük risk barındıran ilaçlar uygun dozda reçete edilir ve hastanın bu ilaçları uygun aralıklarla alması sağlanır. Doğru planlanmış bir süreç ve doğru ilaçlarla hamilelik sırasında yaşanabilecek uzamış nöbetlerden ve nöbet sırasında yaşanabilecek düşme riskinden korunulabilir. Epilepsi ilaçları kullanımı bu dönemde doktor kontrolünde azaltılmalıdır.

Epilepsi Hastalığında Gebelik Riskleri

Hamilelik döneminde yaşanan epilepsi nöbetleri ile fetüse giden oksijen azalabilir, erken doğum yaşanabilir, ceninin kalp hızı yavaşlayabilir ya da cenin yaralanabilir.

Epilepsi Annelerin Emzirme Dönemi

Epilepsi hastaları gebe kalabilir mi?” sorusu kadar hamilelik sonrası emzirme döneminde hastaları nelerin beklediği de merak konusudur. Siz de “Epilepsi hastasıyım ve hamileyim sonrasında bebeğimi emzirebilir miyim?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Epilepsi hastası olan anneler bebeklerini rahat bir şekilde emzirebilir. Çünkü gebelikte kullanılan epilepsi ilaçlarının çoğu sütle bebeğe geçse bile bebeğe zarar vermez. Bu nedenle epilepsi hastası olan anne doğum öncesi ve sonrası süreçte nörolog ve kadın-doğum uzmanı iş birliği ile yakından izlenmelidir.

“Epilepsi hastalığı genetik mi?” sorusu ailede epilepsi varsa genetik olarak görülme olasılığı daha yüksektir şeklinde yanıtlanabilir.

“Epilepsi hastalığı geçer mi?” diye merak ediyorsanız ilaç tedavisi ya da gerektiği durumlarda ameliyat uygulamasının epilepsili kişilerin çoğunda nöbetleri kontrol edebileceğini bilmelisiniz. Bazı epilepsi hastaları yaşadığı nöbetleri kontrol etmek için ömür boyu tedaviye ihtiyaç duyabilir.

“Epilepsi bebeğe geçer mi?” sorusu da merak edilen konular arasında. Epilepsi annelerin bebeklerinin epilepsi olma ihtimali %9 ile %12 arasındadır.

“Epilepsi hastaları nasıl doğum yapmalı?” diye merak ediyorsanız genel olarak epilepsinin doğum yönteminiz üzerinde hiçbir etkisi olmadığını bilmelisiniz. Epilepsisi olmayan kadınlarda olduğu gibi bebeğinizi vajinal veya sezaryen yoluyla doğurabilirsiniz. Bu tamamen size ve doktorunuza bağlıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:24Yayınlanma Tarihi: 15.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!