444 3 703

WBC Düşüklüğü Nedir?

 

Lökositler olarak da bilinen beyaz kan hücreleri, kan hücrelerinizin %1'inden daha azını oluşturur ancak hastalıklara karşı korunma için çok önemlidir. Bunlar vücudu virüslere ve bakterilere karşı koruyan hücrelerdir. WBC düşüklüğü kan ve kemik iliği ile ilgili bir dizi bozukluğu gösterebilir. Düşük kan hücresi sayımına sahip olmak lökopeni olarak da adlandırılır. Bu durum genellikle doktorunuz kan testi istedikten sonra teşhis edilir. Bazen farklı bir durumu kontrol ederken keşfedilir.

WBC Düşüklüğü Nedir?

Düşük beyaz kan hücresi sayısı lökopeni veya lökositopeni olarak da adlandırılır. Beyaz kan hücresi sayısı kişiden kişiye değişir. Peki WBC kaç olursa tehlikeli? Lökosit normal değeri bir milimetreküp kanda 4.000-10.000 arasıdır. Bu değerin 4.000 ile 10.000 değerinden düşük olması kan tahlili WBC düşüklüğü anlamına gelir. Peki, WBC 3.8 normal mi? Kandaki normal WBC sayısı 4,500 ile 11,000 WBC'dir. Normal değer aralıkları laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir.

WBC Düşüklüğü Neden Olur?

“WBC düşüklüğü neden olur?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

Düşük beyaz kan hücresi sayımı genellikle yapıldıkları kemik iliğindeki sorunlardan kaynaklanır. Kemik iliği vücudun kan hücrelerinin çoğunu oluşturmaktan sorumlu olan kemiklerin içindeki süngerimsi dokudur. Lösemi gibi belirli WBC düşüklüğü kanser türleri ve kemoterapi gibi tedaviler kemik iliğinin beyaz kan hücreleri oluşturma yeteneğine zarar verebilir ve kemoterapide beyaz kan düşüklüğü görülebilir. Benzen ve bazı pestisitler gibi kimyasallar da kemik iliğine zarar verebilir.

WBC düşüklüğünün bir diğer yaygın nedeni enfeksiyondur. Bir enfeksiyon kemik iliğini etkileyebilir ve vücudun beyaz kan hücreleri üretmesini zorlaştırabilir. Ayrıca vücut özellikle şiddetli bir enfeksiyonla savaşırken yanıt olarak artırılsa bile beyaz hücre üretim hızı hastalıkla mücadelede beyaz kan hücrelerinin kullanılma hızına ayak uyduramayabilir.

Lökopeninin diğer nedenleri arasında vücudun kendi beyaz kan hücrelerine saldırmasına neden olan lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar yer alır. Vitamin eksikliği, aşırı alkol tüketimi ve genel olarak kötü beslenme de beyaz kan hücresi sayısını düşürebilir.

WBC düşüklüğü nedenleri şöyledir:

  • Otoimmün bozukluklar
  • Kanser
  • Kanser tedavileri (kemoterapi, radyasyon tedavisi ve kemik iliği nakli dahil)
  • Doğumsal anomaliler
  • Bulaşıcı hastalıklar / şiddetli enfeksiyonlar
  • İlaçlar
  • Sarkoidoz
  • Viral enfeksiyonlar
  • Vitamin veya mineral eksiklikleri
  • Yetersiz beslenme
  • Radyasyon tedavisi
  • Kemoterapi
  • Kök hücre veya kemik iliği nakli

 

Enfeksiyon da bebeklerde WBC düşüklüğü nedenleri arasındadır.

WBC Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

WBC düşüklüğü nedir?” sorusu kadar bu düşüklüğün neden olduğu belirtiler de merak edilir. Anormal derecede düşük beyaz kan hücresi seviyeleri herhangi bir türde daha yüksek enfeksiyon riskine yol açabilir. Düşük beyaz hücre sayımının kendisi doğrudan herhangi bir semptom üretmez ancak önemli lökopeni sonucu bağışıklığı baskılanmış ve ardından bir enfeksiyon gelişen bir hasta bu enfeksiyonla ilişkili ateş, lokal ağrı, yorgunluk, kas ağrısı, iştahsızlık ve genel halsizlik gibi WBC düşüklüğü belirtileri yaşayabilir.

WBC Düşüklüğüne Sahip Olmanın Riskleri Nelerdir?

“WBC düşüklüğü ne demek?” sorusu kadar bu düşüklüğün yaratabileceği riskler de merak konusudur. WBC düşüklüğünün en önemli risklerinden biri kişinin enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmesidir. Enfeksiyonla savaşmak için yeterli bir beyaz kan hücresi olmadan vücut herhangi bir enfeksiyonun (genellikle küçük olarak kabul edilenler dahil) ciddi hastalığa veya ölüme neden olma riskiyle karşı karşıyadır.

Enfeksiyon riski herhangi bir nedenle bağışıklığı zaten tehlikeye girmiş bir hasta için daha da büyük bir endişe kaynağıdır. Bunun bir örneği kanser kemoterapisinin kemik iliği üzerindeki etkisinin neden olduğu düşük nötrofil sayısıdır (nötrofiller, bakteriyel enfeksiyonla mücadelede yer alan bir tür beyaz kan hücresidir). Bu durumda beyaz hücre sayısının geri kazanılmasına izin vermek için tedavilerin yeniden planlanması gerekebilir ve yeterli seviyelerin korunmasına yardımcı olmak için nötrofillerin büyümesini teşvik etmek için ilaçlar verilebilir.

“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normaldir. Ancak bunun10 katı WBC yüksekliği tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 WBC lökosit olduğundan bu lösemi belirtisidir.

WBC Düşüklüğünde Yapılabilecekler

Lökopeniyi ve beyaz kan düşüklüğü belirtileri yaşanmasını bir yolu olmasa da hastaların beyaz kan hücresi sayılarının düşük olduğu zamanlarda kendilerini korumak için yapabilecekleri birkaç şey vardır. Bunlar:

  • Yeterli beslenme
  • Mikroplarla temastan kaçınmak
  • Yaralanma, kesik ve sıyrıklardan kaçınma
  • Bol dinlenmek
  • Uygun el yıkama (gün boyunca sabun ve su veya el dezenfektanı kullanarak)

 

Peki WBC düşüklüğü nasıl yükseltilir? Bazı kaliteli protein kaynakları balık, yumurta, kümes hayvanları, sığır eti, süt, yoğurt ve fasulyedir. Diyetiniz zayıfsa veya yemek yemede sorun yaşıyorsanız multivitamin, B12 vitamini ve folat takviyelerinden birini yalnızca doktorunuza danışarak alabilirsiniz. Çünkü vücut WBC üretmek için B12 vitamini ve folat kullanır.

WBC Düşüklüğü Tedavisi

“WBC düşüklüğü nasıl tedavi edilir?” sorusu da merak edilenler arasındadır. Lökopeni tedavisi genellikle buna neyin sebep olduğuna ve etkilenen beyaz kan hücresinin türüne bağlıdır. Düşük beyaz kan hücresi sayımının neden olduğu bazı enfeksiyonları çözmek için başka tedaviler gerekebilir. WBC düşüklüğü tedavisi şunları içerir:

İlaçlar

Vücudu daha fazla kan hücresi üretmeye teşvik etmek için bazı ilaçlar kullanılabilir. Beyaz kan hücresi sayısının azalmasının nedenini tedavi etmek de lökopeni sorununu çözmek için etkili bir yaklaşımdır.

Lökopeniye yol açan tedavilerin kesilmesi

Vücuda özellikle kemoterapi gibi bir tedavide daha fazla kan hücresi üretmesi için zaman verilmelidir. Kan hücresi sayıları genellikle kemoterapi veya radyasyon tedavileri yapıldıktan sonra artar. Bununla birlikte WBC'lerin sayılarını artırması için geçen süre yine de bir hastadan diğerine değişmektedir.

Büyüme faktörleri

Vücut büyüme faktörleri adı verilen proteinleri üretir. Bu büyüme faktörlerinden bazıları kemik iliğini kan hücreleri üretmeye zorlar. Granülosit koloni uyarıcı faktör (G-CSF) adı verilen bir tür büyüme faktörü kanser tedavisinden sonra enfeksiyon geliştirme riskini en aza indirmek için kemik iliğinin WBC üretmesini sağlar. 

Diyet

Kanda WBC düşüklüğü olduğunda nötropenik bir diyet önerilebilir. Bu diyet türü aynı zamanda düşük bakteriyel diyet veya bağışıklık sistemi baskılanmış diyet olarak da adlandırılır. Çünkü bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler içindir. Bu diyet bağışıklığı baskılanmış hastaların belirli yiyecek ve içecek türlerinde bulunan zararlı mikroorganizmalara karşı korunmasına yardımcı olabilir.

Evde WBC Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

Kanda WBC düşüklüğü tedavisi dışında rutin hayatta bazı önlemler alınması gerekir. WBC düşüklüğü söz konusu olduğunda evde daha iyi hissetmenize ve enfeksiyonları önlemenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

  • Yeterince dinlenme.
  • Dengeli beslenme.
  • Kesiklere ve sıyrıklara iyi bakma.
  • Mikroplardan uzak durma.
  • Genel hijyene özen gösterme.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER