444 3 703

Soğuk Algınlığı ve Grip Mevsiminde Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin 10 Yolu

 

Mevsim değişikliği hastalıkları da her zaman beraberinde getirir. Çünkü mevsimle birlikte vücutta değişikliğe uğrar. Bu değişiklik yalnızca bağışıklık sisteminizi değil aynı zamanda insülin duyarlılığınız ve vücut ağırlığınızı da etkileyebilir. Bu nedenle mevsim geçişlerinde bağışıklık güçlendirme yöntemlerine önem verilmelidir. Peki, bağışıklık güçlendirmek için ne yapılmalı? İyi haber şu ki kendinizi hastalanmaktan korumak için her gün atabileceğiniz kolay ve uygulanabilir adımlar var. İşte bu adımlar:

1. Bol Su Tüketin

Soğuk günlerde kahve, çay veya sıcak çikolata gibi sıcak içecekleri tüketmek çok daha cezbedicidir. Bununla birlikte organlarınızı ve dokularınızı nemli tutan, vücudunuza girebilecek ve muhtemelen bağışıklık sisteminizi zayıflatan toksinleri temizleyen sudur.

2. Meyve ve Sebzeleri Yalnızca Mevsiminde Tüketin

Mevsimsel gıdalar mevsimi olmayan olgunlaşmamış meyve ve sebzelerden daha yüksek besin içeriğine sahiptir ve bağışıklığı güçlendirir. Peki bağışıklık güçlendirmek için ne yemeli? Sonbahar ve kış mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler ise elma, ayva, nar, portakal, mandalina, greyfurt, kivi, taze ceviz, taze fındık, kestane, mürdüm eriği, şeftali, muz, kavun, üzüm, hünnap, armut, havuç, mantar, pırasa, mısır, yer elması, karnabahar, ıspanak, dolmalık biber, kereviz, brokoli, turplar, pazı, kıvırcık ve yeşillikler, lahana, bal kabağı, kara lahanadır.

3. Gece En Az 8 Saat Uyuyun

Gecede en az 8 saat uyuyarak sinir ve bağışıklık sisteminize gece boyunca yeniden şarj olması için zaman vermiş olursunuz. Bu bağışıklık güçlendirmek için size daha fazla enerji verir ve ayrıca stresle başa çıkmanıza yardımcı olmak için sinir sisteminizin daha etkili çalışmasına yardım eder.

4. Egzersiz Yapmayı İhmal Etmeyin

Soğuk havaların hareket etmenizi engellemesine izin vermeyin! Egzersiz vücudunuzu güçlü ve sağlıklı tutmanın harika bir yoludur. Bu nedenle mümkün olduğunca egzersiz rutininize bağlı kalmaya çalışın.

5.Gripten Uzak Durun

Mevsim geçişleri için grip aşısı virüse karşı savunma listenizin başında olabilir ancak sizi hastalıktan tam olarak koruyamaz. İyi haber şu ki kendinizi mevsim geçişleri hastalıkları riskinden korumak için her gün atabileceğiniz kolay ve uygulanabilir adımlar var. Birincisi enfekte olmuş olabilecek herkesten kaçınmak ve özellikle soğuk algınlığı ve grip mevsiminde havalandırması yetersiz olan kalabalık yerlerden uzak durmaktır. Bir diğeri tercihen sabun ve su ile sık sık el yıkamadır.

6.Bağırsaklarınızı Güçlendirin

Bağırsaklarınızda yaşayan mikroplar yalnızca vücudunuzun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda metabolizmanızı, açlığınızı, kilonuzu ve bağışıklık sisteminizi düzenlemeye yardım eder. Bu nedenle önemli olan probiyotikler iltihabı azaltmaya ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olan iyi bakterilerdir. Pastörize edilmemiş lahana turşusu ve kefir gibi fermente gıdalar bakteri sağlığını destekler.

7.İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun

Sebze ve meyveler gibi antioksidanları yüksek yiyecekler yemek genel sağlığınızı iyileştirerek sizi grip, virüs ve enfeksiyonlardan yıl boyunca korumaya yardımcı olur. Koyu yapraklı yeşillikler, böğürtlenler, somon balığı ve tatlı patates gibi besleyici değeri yüksek gıdalardaki anti-inflamatuar özellikler bağışıklık sisteminizin savunmasını güçlendirmeye yardımcı olur.

8.Çinko Bakımından Zengin Besinler Tüketin

Anti-inflamatuar etkileri, antioksidan aktivitesi ve antibiyotik nitelikleri sayesinde C vitamini grip mevsimi rejiminizin bir parçası olsa da soğuk algınlığı semptomlarını hızla frenlemeye yardımcı olabilecek başka bir besin daha var. Araştırmalar kabak çekirdeği, ıspanak, istiridye, kuruyemiş ve fasulye gibi gıdalarda bulunabilen çinkonun soğuk algınlığının süresini birkaç gün kısaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bunun nedeni güçlü bağışıklık artırıcı ve koruyucu etkilere sahip olması ve soğuk algınlığı hücresinin çoğalmasını durdurabilmesidir.

9.Yüzeyleri Temiz Tutun

Grip virüsünü bulaştırmanın en kolay yollarından biri kontamine nesnelere dokunup parmaklarınızı ağzınıza ve gözlerinize yaklaştırmaktır. Bazı kontaminasyon sıcak noktaları telefonlar, bilgisayarlar ve masalardır. Bu yüzeyleri temiz tutarak korunabilirsiniz.

10.Bulunduğunuz Ortamı Sık Sık Havalandırın

Evinizdeki havasızlıktan hastalandığınızı biliyor musunuz? Düzenli aralıklarla havalandırılmayan kapalı ortamdaki hava dışarıdaki havadan 5 kat daha kirli olabilir. Bu nedenle evinizi ve bulunduğunuz her ortamı sık sık havalandırmak da önemli bağışıklık güçlendirme yöntemleri arasında.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 26.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER