Sizin veya sevdiğiniz birinin parkinson hastalığı olup olmadığını söylemek zor olabilir. Aşağıda parkinson belirtileri listelenmiştir. Bu belirtiler endişelenmeniz gerektiği anlamına gelmez ancak birden fazla belirtiniz varsa doktorunuzla konuşmak için randevu almayı düşünmelisiniz. İşte “Parkinson belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtı:
Parmağınızda, baş parmağınızda, elinizde veya çenenizde hafif bir titreme fark ettiniz mi? Titreme parkinson hastalığının yaygın bir erken belirtisidir.
El yazınız geçmişe göre çok mu küçük? Harf boyutlarının küçülmesi ve kelimelerin kalabalıklaşması gibi kelimeleri yazma şeklinizin değiştiğini fark edebilirsiniz. El yazısındaki bu değişiklik mikrografi adı verilen Parkinson hastalığının bir işareti olabilir.
Parkinson hastalığının belirtileri arasında koku kaybı da bulunur. Koku alma duyunuz soğuk algınlığı, grip veya burun tıkanıklığı ile değişebilir, ancak daha iyi olduğunuzda geri gelmelidir.
Bazı yiyecekleri artık çok iyi koklamadığınızı fark ettiniz mi? Muz, dereotu veya meyankökü gibi yiyeceklerin kokularını almakta zorlanıyorsanız doktorunuza Parkinson hakkında danışmalısınız.
“Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtlarından biri de uyku sorunudur.
Derin uykudayken yatakta dönüp duruyor musunuz yoksa rüyalar mı görüyorsunuz? Uyku sırasında ani hareketler Parkinson hastalığının belirtisi olabilir.
Vücudunuzda, kollarınızda veya bacaklarınızda sertlik hissediyor musunuz? Yürürken kollarınızın eskisi gibi sallanmadığını başkaları fark etti mi? Bazen sertlik siz hareket ettikçe kaybolur. Ancak bu gerçekleşmediğinde parkinson hastalığının bir belirtisi olabilir.
Bağırsaklarınızı her gün hareket ettirmekte zorlanıyor musunuz? Bağırsaklarınızı hareket ettirmek için zorlanmak parkinson hastalığının erken bir belirtisi olabilir ve doktorunuzla konuşmalısınız. Diyetinizde yeterince su veya lif yoksa banyoda sorunlara neden olabilir. Ayrıca bazı ilaçlar, özellikle ağrı için kullanılanlar kabızlığa neden olur. Diyet veya ilaç gibi bağırsaklarınızı hareket ettirmekte zorlanmanıza neden olacak başka bir neden yoksa doktorunuzla konuşmalısınız.
Parkinson hastalık belirtileri arasında seste yaşanan değişimler de bulunur.
Başkaları size sesinizin çok yumuşak olduğunu veya nefes nefese ve/veya boğuk geldiğini söyledi mi? Sesinizde bir değişiklik olduysa bunun parkinson hastalığı olup olmadığı konusunda doktorunuzu görmelisiniz. Göğüs nezlesi veya başka bir virüs sesinizin farklı çıkmasına neden olabilir ancak öksürüğünüz veya nezlenizin üstesinden geldiğinizde aynı sese geri dönmelisiniz.
Parkinson belirtileri ve bulguları arasında kötü bir ruh halinde olmasa bile kişinin gergin veya kızgın bir ifadeye sahip olması da var.
Kötü bir ruh halinde olmasanız bile yüzünüzde ciddi, depresif veya kızgın bir ifadeye sahip olduğunuz söylendi mi? Buna genellikle yüz maskeleme denir. Eğer öyleyse doktorunuza parkinson hastalığı hakkında soru sormalısınız.
Bir sandalyeden kalkarken sık sık başınız döndüğünü fark ettiniz mi? Baş dönmesi veya bayılma hissi düşük tansiyon belirtisi olabilir ve parkinson hastalığı ile bağlantılı olabilir. Herkesin ayağa kalktığı ve başının döndüğü bir dönem olmuştur ancak bu düzenli olarak oluyorsa doktorunuzu görmelisiniz.
Eskisi gibi dik durmuyor musun? Siz veya aileniz veya arkadaşlarınız ayaktayken çömeldiğinizi, eğildiğinizi veya kambur durduğunuzu fark ederseniz bu Parkinson hastalığının bir belirtisi olabilir.
Parkinson belirtileri genç yaşta da ortaya çıkabilir. Önemli olan belirtileri erkenden fark etmek ve düzenli bir tedaviyi sürdürmektir. Parkinson belirtileri ve tedavisi doğru bir süreçte yürütüldüğünde kişinin yaşam kalitesi sabit kalabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman desteği almalısınız. Bu süreci başlattığınızda beyinde uzmanlaşmış bir doktor olan bir nöroloğa sevk, bir meslek terapisti, fizyoterapist veya konuşma terapistinden bakım gibi multidisipliner bir yaklaşımla tedavi süreciniz başlatılır. Daha fazla semptomu geciktirmek için düzenli bir egzersiz programı da başlatmalısınız.