444 3 703

Prediyabet Nedir? Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Prediyabet nedir?” sorusu şeker hastalığı ile ilgili sıklıkla merak edilen konular arasında. Gizli şeker olarak da adlandırılan pre-diyabet, müdahale edilmediği takdirde tip 2 diyabete dönüşebilir. Türkiye’de gizli şeker hastalığı rapor oranı ise %30,4. Bu rahatsızlığın nedenleri arasında obezite, hareketsiz yaşam ve aile öyküsü önemli bir rol oynamakta. Bu nedenle gizli şeker hastalığı diyeti tedavinin önemli bir parçası. Kişide ağız kuruluğu, yaralarda geç iyileşme, halsizlik ve cinsel sorunlara neden olan bu durum sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile geriletilebilir. İşte merak edilen “Gizli şeker hastalığı ne demektir?” sorusu ve daha fazlası:

Gizli Şeker Hastalığı Nedir?

“Gizli şeker hastalığı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Kişinin kan şekeri düzeyinin normalden yüksek olması ancak diyabet tanısı için yeterli düzeyde olmaması durumudur ve tıp literatüründe prediyabet olarak adlandırılır. Kan şekeri düzeyi tip 2 diyabet olarak kabul edilecek düzeyde değildir ancak kişi sağlıksız yaşam alışkanlıklarını devam ettirdiğinde tip 2 diyabet geliştirme olasılığı bir hayli yüksektir.

Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?

“Prediyabet ne demek?” sorusu kadar bu durumun belirtileri de merak edilen konular arasında. Gizli şeker genel olarak klinik bulgu vermeden seyreder ancak rutin kontroller de yapılan kan şekeri ölçümüyle tespit edilebilir. Bunun yanında belirti gösteren olgular da bulunur. Gizli şeker hastalığı belirtileri ise şöyle:

  • Ağızda kuruluk,
  • Cinsel sorunlar,
  • Çok yemek yeme durumu ve açlık hissi,
  • El ve ayakların uyuşması,
  • Görme bulanıklığı,
  • Halsizlik,
  • Yaralarda geç iyileşme.

Prediyabetin yaşanmasında kişide insülin direnci önemli bir role sahip. Kişinin yemek yemesinin ardından kanda glikozun yükselmesi ve bunun düzenlenmesi adına normalden fazla insülin hormonunun artması ise kan şekeri aniden düşer ve bu durum tıpta Reaktif Hipoglisemi olarak adlandırılır. Bu durumun yaşanması ise kişi çok erken acıkır ve şekerli şeyler yeme isteği yaşar. Bunun yanında kişide çarpıntı, baş ağrısı, terleme, ellerde titreme, baş dönmesi ve sinirlilik görülür.

Gizli Şeker Sebepleri Nelerdir?

“Gizli şeker hastalığı neden olur?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

  • Dislipidemi (Trigliserid düzeyi ≥150 mg/dL),
  • 2500 gr ve altı doğulması,
  • Gebelik diyabeti öyküsü,
  • Hipertansiyon,
  • İnsülin direnciyle ilgili klinik hastalık,
  • 4 kilo ve üzeri bebek doğurma öyküsü,
  • Majör depresyon tanısı,
  • Obezite,
  • Polikistik over sendromu,
  • Santral obezite (bel çevresinin kadında 80 cm, erkekte 94 cm ve üzeri olması),
  • Sedanter yaşam,
  • Şizofreni hastalığı,
  • Uyku apnesi,
  • Ürik asit yüksekliği,
  • Yağlı karaciğer hastalığı,
  • Yaş (Özellikle 45 yaş üstü),
  • Gizli şeker hastalığı fazla kilo ile de ilgilidir. Ancak prediyabet beslenme ile düzeltilebilir.

Gizli Şeker Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

“Gizli şeker hastalığı nasıl anlaşılır?” sorusu da merak edilen konular arasında. Prediyabet belirtileri bulunan kişilerden detaylı öykü alınır ve ardından birtakım testler uygulanır. Bu testler:

  • Açlık kan şekeri testi: 8 saat uygulanan açlığın ardından kişiden kar örneği alınarak kişinin plazma glukoz düzeyi araştırılır. Bu araştırmada açlık kan şekerinin 100 mg/dL'nin altında olması gerekir. Bu değer 100-125 mg/dL aralığında ise prediyabet, 126 mg/dL üzerinde olduğunda da diyabet teşhisi konulur.
  • Oral glukoz tolerans testi (OGTT): Şeker yükleme testidir. Bu test ile açlık kan şekeri ölçülür. Ardından hastaya şeker içeren sıvı içerilir ve 2 saat sonra kan şekeri ölçümü yeniden yapılır. Bu ölçüm ile çıkan değerin 140 mg/dL'nin altında olması önemlidir. Bu değerin 140-199 mg/dL aralığında olması prediyabet, 200 mg/dL ve daha fazla olması da diyabet anlamına gelir.
  • Hemoglobin A1C (HbA1C, Glikozillenmiş hemoglobin) testi: HbA1c prediyabet teşhisinde kullanılan bir diğer testtir. Prediyabet HbA1c testi ile ölçülerek test edilir. BU ölçüme göre çıkan değer %5,7 ile %6,4 aralığında ise prediyabet, %6,5 ve üzerinde olduğunda da diyabettir.

 

Prediyabet Kaç Olmalı?

Prediyabet değerleri için gizli şekeri tespit etmek adına kişiye hemoglobin HbA1c şeker testi ile açlık/tokluk kan şekeri testi uygulanır. Peki bu testlere göre prediyabet kaç olmalı?

Açlık kan şekeri değeri 70-100 mg/dl, tokluk kan şekeri 140 mg/dl’nin altı ve 3 aylık kan şekeri değeri yani HbA1c değeri de 5,5’in altında olmalıdır.

Gizli Şeker Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Prediyabet tedavisi gizli şekeri düzeltmede insülini normal fonksiyonuna döndürmeyi hedefler. Bu doğrultuda da kişiye bu süreçte sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılır. Kişinin hareketsiz yaşama son vermesi de ayrıca istenir. Kilo fazlalığı olan bireylerin ideal kilosuna gelmesi de ayrıca desteklenir. Bu süreçte kişinin alkol ve sigara kullanımına son vermesi de önemlidir. Bu önlemler sonrasında da doktor gerekli gördüğünde pre-diyabet ilaçları reçete eder.

Hamilelikte Gizli Şeker

Prediyabet hamilelikte de yaşanabilen bir durumdur. Peki hamilelikte gizli şeker hastalığı nelere dikkat etmeli? İşte hamilelikte prediyabetik ve yapılması gerekenler:

Hamilelikte kişinin bazı hormonları değişim geçirir. Bu durumun sonucunda da kişide insülin direnci gelişir. Bu durum gebelikten önce yaşanmaz ve gebelikle birlikte görülür. Gestasyonel diyabet olarak da adlandırılan gebelik diyabeti mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Bu durumu tespit etmek adına anne adaylarına aç karnına 50 gramlık glikozlu su içirilir ve 1 saat sonra kanda bulunan glikoz değeri ölçülür.

Gizli Şeker Zararları

“Gizli şeker hastalığı belirtileri nelerdir? Ne gibi zararlar verir?” diye merak ediyorsanız bu durumun ileri evrede şeker hastalığa dönüşebileceğini bilmelisiniz. Gizli şeker hastalığı riskleri arasında kalp damar rahatsızlıkları, organ yetmezliği, böbrek ve pankreas sorunları da bulunur.

Gizli Şeker Hastalığı Zayıflatır mı?

“Gizli şeker hastalığı zayıflatır mı?” diye merak ediyorsanız bu durumu yaşayan kişilerin diyet uygulamasında bile kilo veremediğini bilmelisiniz.

Gizli Şeker Hastalığı Hangi Bölüm Bakar?

“Gizli şeker hastalığı hangi bölüm bakar?” sorusu da merak edilenler arasında. Gizli şeker hastalığı belirtileri ve tedavisi süreci için gidilmesi gereken bölüm iç hastalıkları (dahiliye) bölümüdür.

Gizli Şeker Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Gizli şeker hastalığı olanlar nasıl beslenmeli?” sorusu da önemli konular arasında. Prediyabet diyeti ile kişi tedaviye olumlu yanıtlar alabilir. Bu beslenme düzeni ile glikoz seviyesi belirli bir düzeyde tutulmak istenir. Prediyabet durumunu yaşayan kişilerde ilerleyen dönemlerde diyabet görülme ihtimali bir hayli yüksektir. Ancak sağlıklı beslenme ile bu durum kontrol altına alınabilir. Bu süreçte hastanın beyaz un, şeker ve karbonhidratlardan uzak durması gerekir. Bunun yerine baklagiller, tahıllar, sindirimi kolay besinler tercih edilmelidir. Yağlı yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan şeker hastalığı tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:06Yayınlanma Tarihi: 14.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!