444 3 703

Anestezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Anestezi, cerrahi uygulamaların ağrısız gerçekleştirilmesi adına uygulanan işlemdir. Çeşitli ilaçlar kullanılarak uygulanan bu işlem diş çekiminden kapsamlı cerrahi operasyonlara kadar farklı alanlarda kullanılır. Farklı tür anestezi yöntemleri bulunur ve bu yöntemler kişinin sağlık durumuna, gireceği cerrahi işlemin uzunluğuna ve uygulanacak cerrahi işleme göre tercih edilir.

Anestezi Nedir?

“Anestezi nedir tıp literatüründe nasıl tanımlanır?” diye merak ediyorsanız bu işlemin tıbbi girişimler ve cerrahi işlemler sırasında ağrıyı önlemek adına gerçekleştirilen bir uygulama olduğunu bilmelisiniz. Uygulanan anestezi, kişinin beyin, periferik sinir ve omurilik yapılarından oluşan sinir sistemi üzerinde baskılayıcı etki oluşturur. Beyinden çıkarak beyne dönen mesajlar, sinir ağını kullanarak omuriliğe ve vücudun geneline taşınır. Anestezi ile bu iletim sisteminin normal işlevinde çalışması bir süreliğine durdurulur ve ağrıya yönelik uyarıların beyne iletilmesi engellenir.

Anestezi Çeşitleri Nelerdir?

“Ameliyat öncesi anestezi nedir? Çeşitleri nelerdir?” sorusu da merak edilen konu başlıkları arasında. Bu uygulamanın çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Bölgesel anestezi (Spinal anestezi, epidural anestezi, kombine anestezi, bölgesel sinir bloğu)
  • Genel anestezi
  • Lokal anestezi
  • Sedasyon anestezi

Anestezi Neden Uygulanır?

“Anestezi nedir ne işe yarar?” diye merak ediyorsanız cerrahi işlem sırasında hastanın ağrı hissetmemesi adına uygulandığını bilmelisiniz. Peki anestezi nedir? Uygulama alanları nelerdir? Bu uygulama alanları farklılık gösterir. Büyük operasyonlar sırasında genel anestezi, cilde dikiş atılması gibi küçük uygulamalarda lokal anestezi ve doğum gibi durumlarda da bölgesel anestezi kullanılır.

Ameliyat Öncesi Anestezi Hazırlığı

“Ameliyat öncesi anestezi muayenesi nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı için ameliyat tarihinden 1 gün önce hasta ile görüşme yapılır. Bu görüşme bazı durumlarda ameliyat saatinde 2 saat önce de yapılabilir. Bu görüşmede hasta hakkında temel bilgiler alınır ve değerlendirilir. Ardından doktor radyolojik testler ve kan testleri ister. Hastaya detaylı fiziki muayene de uygulanır. Hastanın yaşam bulguları alınır ve kaydedilir. Eğer bu işlemler ameliyattan 2 saat önce yapılıyorsa hastaya damar yolu açılır. Ayrıca hastanın bağırsak temizliği de yapılır. Bunların ardından hastaya kimlik bilekliği takılır. Bu bileklik hasta hastanede yattığı sürece bilekte kalır. Ameliyat öncesinde hastanın kullandığı ilaçlar da detaylı olarak sorgulanır.

  • Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa ameliyatta kanamaya neden olacağından mutlaka doktora bildirmelidir.
  • Antibiyotik kullanılıyorsa bu ilaç anestetiklerle etkileşir ve istenmeyen etkiler yaratabilir.
  • Sakinleştirici kullanılıyorsa bu ameliyatta kan basıncının düşmesine ve şoka neden olabilir.
  • İdrar söktürücü kullanımı da ameliyatta sıvı ve potasyum kaybına neden olur. Bu nedenle ilaç kullanımı hakkında detaylı bilgi verilmelidir.

Ameliyattan önce hastanın en az 6 saat boyunca yeme içmeden uzak durarak açlık uygulaması gereklidir. Bunun yanı sıra hasta ameliyata makyajsız girmeli, ojelerini silmeli, işitme cihazı, gözlük, lens, takı, toka ve protez diş gibi kişisel eşyalarını çıkarmış olmalı.

Ameliyat Öncesi Anestezi Testi

“Anestezi testi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız ameliyattan önce anestezi değerlendirmesi için akciğer filmi, kan sayımı, elektrokardiyografi ve karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri istendiğini bilmelisiniz.

Anestezi Nasıl Yapılır?

“Anestezi nedir nasıl yapılır?” sorusu da merak edilen konular arasında. “Anestezi nasıl yapılır?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir:

Anestezinin uygulanması yapılacak işleme göre farklılık gösterir. Genel anestezi için hastaya damar yolun ile ilaç verilmesi ve maske ile gaz formunda ilaç verilmesi gibi işlemler uygulanabilir. Bu işlemler hastaya göre kombine şekilde de yapılabilir. Bölgesel anestezi (rejyonel anestezi) için omurgada sinir köklerine yakın bir bölgeye ilaç enjekte edilir. Lokal anestezi ise etkisi az ilaçlarla uygulanır.

Anestezi Yan Etkileri

Anestezi yan etkileri de merak edilen konular arasında. Hastada bulunan hastalıklar anesteziyle ilişkili olan yan etkileri artırabilir. Kalp kapağı hastalıkları, hipertansiyon ve kalp yetmezliği, obezite, inme, astım, nörolojik bozukluklar, böbrek sorunları, alerji, uyku apnesi, akciğer hastalıkları yan etkilerin artmasına neden olan hastalıklardan bazılarıdır. Genel anestezide yaşanan yan etkilerin geneli hayati risk taşımaz. Bu yan etkilerden en sık görüleni de kusma ve bulantıdır. Bunun yanında kaşıntı, boğaz ağrısı, tansiyonun düşmesi ya da yükselmesi, kas ağrıları, geçici bilinç kaybı ve kalp ritim bozuklukları da genel anestezi sırasında ve sonrasında gözlemlenebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 26.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER