Tıp literatüründe osteofit olarak adlandırılan topuk dikeni, taban çukuru ile topuk kemiği arasındaki kalsiyum birikintisidir. Genel olarak topuğun önünde başlayan bu durum daha sonra ayağın diğer bölümlerini de etkiler ve 0,5 cm’dir. Boyutu nedeniyle çıplak gözle görülmesi her zaman mümkün değildir. Sert yüzeylerde yürümek, zıplamak ve koşmaktan kaynaklanan ve tekrar eden stres ise bu durumun yaygın bir nedenidir.
“Topuk dikeni nedir?” sorusu merak edilen konular arasında. Taban çukuru ile topuk kemiği arasındaki kalsiyum birikintisi olarak adlandırılan bu durum tip literatüründe osteofit olarak adlandırılır. Bu durum genel olarak sabahları ya da kişinin oturduğu yerden kalması ile birlikte ağrılarla görülür. İlerlemesi durumunda da kişinin ayağının üstüne basamaması gibi problemlere neden olur.
“Topuk dikeni neden olur?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir:
Topuk dikeni belirtileri ağrı ile başlar. Diğer belirtiler ise şöyledir:
Topuk dikeni tedavisi için girişimsel olmayan yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden biri bantlama yöntemi (podo-taping). Bu yöntem ile kişinin yaşadığı ağrılara ilaçsız müdahale gerçekleştirilir. Uygulanması ile ağrı hissi bulunan noktalarda anında rahatlama sağlar. Hareket ile birlikte ağrıyan noktalarda bulunan blokajı çözer, dolaşımı düzenler. Bu tedavi 1 hafta boyunca uygulanır. Tedavide kullanılan topuk dikeni bantları suya dayanıklı yapıdadır. Topuk dikeni için uygulanan diğer tedaviler ise şöyledir:
Topuk dikeni tabanlığı tedavide kullanılan ek yöntemlerden biridir. Bu tabanlık topuk dikeni terlikleri kişinin ayağına özel olarak yapılır. Bu tabanlıklar ve topuk dikeni terliği ayağı darbelerden korur, yürümeyi kolay hale getirir ve ayaktaki baskı hissini de en aza indirir.
Topuk dikeni tedavi yöntemlerinden biri de ameliyattır. Bu ameliyatın ardından hasta 6 haftalık süreci sonunda iyileşir. Hasta bu süreci ayağına takılan aparatla birlikte ayağına basmadan geçirir. Dikişlerin alınmasından sonra fizik tedavi ve topuk dikeni egzersizi başlanır. 6.haftanın sonunda hastanın yavaş yavaş yürümesi ve 8.haftanın sonunda da rutin hayatına devam etmesi beklenir.
Topuk dikeni egzersiz programı, ayağın altında bulunan kasların güçlenmesi ve uzaması adına gereklidir. Bu egzersizler için uzun bir bez ya da havlu kullanabilirsiniz. Bezi ayağınızın tam altına yerleştirerek ve kendinize doğru çekerek 5’e kadar sayıp bırakarak birkaç set halinde uygulayabilirsiniz. Uygulayabileceğiniz bir diğer egzersiz de ayağınızın altına cam şişe, top ya da merdane yerleştirerek bastırmadan hafif masaj yaparak 3 dakika boyunca ileri geri yuvarlamaktır. Yapılabileceğiniz bir diğer egzersiz de bacak bacak üstüne atarak oturur pozisyonda bir elinizle ayak parmaklarınızı, diğer elinizle ise topuğunuzu tutarak ters yönlere doğru ayağınızı esnetmedir.
“Topuk dikeni ne iyi gelir?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Bu durum için uygulanabilen çeşitli doğal içerikli tedavi seçenekleri de bulunur. İşte “Topuk dikeni nasıl geçer?” sorusunun yanıtı:
“Topuk dikeni tedavi yöntemleri nelerdir? Hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız ortopedi ve travmatoloji birimine başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz.