“Human papilloma virüs nedir?” sorusuna yanıt veren Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan, "Rahim ağzı kanseri tanısı konulmuş insanların yaklaşık %85 ve %90'nında HPV 16-18 pozitifliği vardır. " dedi.
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan, human papilloma virüs hakkında önemli bilgiler verdi.
“HPV virüsü nedir?” sorusunu yanıtlayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan, "HPV virüsü (Human Papilloma Virüs) kişiden kişiye geçen bir enfeksiyon kaynağıdır. Her HPV virüsünü kapan hasta rahim ağzı kanserine tutulmuş anlamına gelmemektedir. HPV virüsünün tipi, eşlik eden başka bir smear anomali varlığında kişileri tetkik etmek gerekmektedir. Yüksek riskli HPV denilen özellikle 16-18 pozitifli olan veya düşük riskli HPV virüsü taşıyıcısı olup smear anomalilikleri sahip olan kişilere ileri tetkik anlamında değerlendirilmektedir.
HPV belirtileri genel olarak gözlemlenmez. Ancak bu virüsün siğil oluşturan türleri genellikle genital siğil şeklinde belirti verir. Diğer türleri ise yalnızca HPV testi ve Pap- smear testinde hücresel değişikliklerle saptanır. HPV virüsü belirtileri kadın hastalarda virüsün konumlandığı alana göre farklılık gösterir. Virüs ciltte ise siğiller görüntü olarak karnabahar gibi kabarıktır ve ağrısızdır. Rahim ağzında olan virüs ise kızarıklık yaratır.
Her HPV virüsü belirtileri kişinin kanser hastası olduğu anlamına gelmez. HPV virüsünün yaklaşık 100 tipi bulunur. Bazıları dışarda görülen kondilom denilen hastalıklara yol açarken bazıları da rahim ağzı ve rahim ağzının içerisinde bulunan kanala ilişkin kanser yapma özelliği potansiyeller taşır. Rahim ağzı kanseri tanısı konulmuş insanların yaklaşık %85 ve %90'nında HPV 16-18 pozitifliği vardır. Özellikle HPV 16-18 diye adlandırılan yüksek riskli taşıyıcılar mutlaka uzman doktor gözüyle değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.
HPV cinsel olarak aktif insanların yaklaşık %75 veya %80'ninde pozitif olmaktadır. HPV 5 ile 10 yıl arasında kendiliğinden vücut tarafından elimine edilir, vücudun immün sisteminde sağlanabilir. HPV'den korunmanın en etkili yöntemi cinsel olarak aktif hayata başlamadan önce 3 doz HPV aşısı yaptırmaktır.
HPV DNA denilen HPV testi 5 yılda bir yaptırılmalıdır. Eğer düşük riskli HPV taşıyıcısı iseniz 2. yıl tekrardan HPV DNA testi yaptırmalısınız. Bu test sonucunda tekrar HPV pozitifliği çıkarsa kolposkopi yaptırılması doğru olur. HPV DNA ve smear testi, hastalar cinsel hayata başladıktan sonra en geç 3 yıl içerisinde başlanmalıdır. Bunun yanında 30 ile 70 yaş arasında olan kişiler düzenli aralıklar ile taranmalıdır.
“HPV virüsü olduğu nasıl anlaşılır?” sorusunu da yanıtlayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan; durumun tespiti kolposkopi ile yapılır. Kolposkopi; rahim ağzını büyüterek çeşitli boyalar ile müdahale edilerek herhangi bir hücresel anomalilik var mı ortaya çıkarılmak için yapılan bir testtir. Kolposkopi işlemi anestezisiz veya anestezili olarak yapılıp aynı gün hastanın taburcu olabileceği teşhis ve tedavinin uygun olabileceği kolay basit bir yöntemdir. Kolposkopi esnasında yapılan biyopside anomalinin çıkması virüsün rahim ağzı kanseri veya öncüllerine dönüştüğü anlamına gelir. Buna bağlı olarak rahim ağzının bir kısmı ya da rahmin tamamı alınır. Bazı durumlarda da hastaya bağlı olarak HPV sonuç yalnızca takip edilir.
Herhangi bir HPV virüsü tedavisi bulunmaz. Süreç yalnızca oluşum gösteren genital siğilleri tedavi etmekle ilgilidir. Bu siğillerin yok edilmesi ile gerçekleştirilecek HPV tedavisi kadın ve erkek hastalar için farklıdır. Kadınlarda krioterapi, trikloroasetik asit, elektrokoterizasyon (siğil yakma), lazerle siğil tedavisi, interferon tedavisi şeklindedir. Erkeklerde HPV tedavisi ise siğillerin yakılması ile gerçekleştirilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan “HPV virüsü nasıl bulaşır?” sorusunu da şu şekilde açıkladı:
Bu virüs yalnızca kadınların vajinal doku epiteli ve rahmine değil erkeklerin de genital organ, anüs ve mesanesine yerleşerek büyür ve lezyonlara neden olur. Human papilloma virüsü genellikle cinsel temas ile bulaşır ancak bir diğer bulaşma yolu da perinatal geçiştir. Perinatal geçiş ile bulaşma doğum anında virüsün anneden bebeğe geçmesidir. Aynı zamanda virüsle enfekte olmuş sperm tarafından döllenen yumurta fetüste de bu virüs pozitif olabilir. Cinsel temas ile bulaşma ise genellikle anal ve vajinal ilişki sırasında olur. Bunun yanında oral ilişki ile bulaşma da söz konusudur. Cinsel hayatı aktif olan her kadın ve erkek yaşamının bir noktasında virüs ile enfekte olur. Bu süreç ise genel olarak belirtisiz geçer.