444 3 703

Hamilelikte Kullanılan Vitaminler Nelerdir? Nasıl Seçilmelidir?

Hamilelikte kullanılan vitaminler sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek adına önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri almak için uygun yol olsa da bazı durumlarda önemli besin öğelerinde eksiklik yaşanabilir. Hamilelik sürecinde de bu durumun yaşanması olasıdır ve anne adayının doğru bir uzman değerlendirmesi ile alacağı takviye ile tüm vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanabilir.

Hamilelikte Alınması Gereken Vitaminler Nelerdir?

Hamilelikte kullanılabilen vitaminler aşağıdaki gibidir:

A vitamini: A vitamini de önemli vitaminler arasındadır. Ancak aşırı tüketilmesi vücutta toksik etki gösterebilir ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle kullanım yalnızca doktor önerisi ile olmalıdır. Doğal yolla besinlerle alımı için de turuncu ve sarı renkli meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

B grubu vitaminleri: beyin fonksiyonlarını ve sinir sistemini iyileştirmeye, sağlığı korumaya yardımcı vitaminlerdir. Besinlerden muz, fındık, mango, avokado, yeşil yapraklı sebzeler en iyi kaynaklardır.

Bakır, çinko, krom, magnezyum, iyot: Elementlerin tümü fındık, bezelye, baklagiller, fasulye, taze meyve ve sebzelerde bulunur.

C vitamini: Suda çözünen bir vitamin olduğundan vücuttan idrarla atılır. C vitamininin fazlası anne adayının veya bebeğin vücudunda depolanamaz. Bu sebeple her gün yeterli miktarda alınması önemlidir. Bu vitamin bağışıklığın güçlendirilmesinde, enfeksiyonlarla mücadelede, besinlerle alınan demirin vücut tarafından emilmesinde ve doğumda dokuların iyileşmesinde etkilidir. Bu bakımdan ahududu, böğürtlen, narenciye, brokoli, taze meyve ve meyve suları, turunçgiller, Brüksel lahanası bol bol tüketilmelidir.

D vitamini ve Kalsiyum: Gebelik vitamin ilaçları arasında kalsiyum ve D vitamini anne adayının ihtiyacına göre verilir. Soya, süt ve süt ürünleri en iyi D vitamini ve kalsiyum kaynakları arasındadır. Bu nedenle her gün 2 ya da 4 porsiyon tüketilmelidir. D vitamininin güneşten alınması için de her gün sabah 10.00’dan önce ve 15.00’dan sonra güneş ışığı alınmalıdır. Ancak güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Koyu renkli cilt tonuna sahip olan ve kültürel nedenlerle örtünen anne adayları D vitamini desteği için mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir.

Demir: Hamileler için vitamin hapları arasında demir önemlidir. Beslenme ile yeşil yapraklı besinlerden alınan demir vücut tarafından emilemez. Bu nedenle bedenin ihtiyacı olan demiri karşılamak adına bu besinlerden daha fazla tüketmek gerekir. Demir eksikliği olan gebelerde günlük demir ihtiyacı için günlük 60-120 mg demir takviyesi önerilir. C vitamini demir emilimini artırdığında demir içerikli besinler ve demir takviyesinin C vitamini içeren besinlerle alınmasına dikkat edilmelidir.

E vitamini: Cilt ve göz sağlığı bakımında önemli olan bu vitamin yağda çözünen bir vitamindir. Bu özelliği ile vücutta birikebilir. Ayrıca yaşlandırıcı etkiye sahip olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Hamilelikte yeterli miktarda alınması ile bebeğin kas büyümesine ve sinir sisteminin gelişmesine yardım eder. Bu bakımdan zeytinyağı, fındık, baklagiller ve tohumlar mutlaka tüketilmelidir.

Folik asit: Gebelik döneminden en az 1 ay önce ve gebeliğin yaşandığı ilk 3 ay boyunca alınması önerilir. Anne karnındaki bebeğin omurga, beyin ya da omurilikte herhangi bir sorun oluşmasını ve yüksek riske sahip olan hasta gruplarının yaşadığı sorunların tekrar etme riski azaltmada yardımcıdır. Bu sebeple gebelik öncesi ve gebelik döneminin ilk 3 ayında günde 0,4 mg. folik asit alınması önerilir.

İyot: Gebelik ve emzirme döneminde gerekli bir mineraldir. Anne karnında gelişmekte olan ve yenidoğan bebeğin sinir sistemi gelişiminde önemli bir role sahiptir. Annenin hem gebelik hem de emzirme döneminde artan iyot ihtiyacı için tuz tek başına yeterli olmadığından doktor kontrolünde günde 150 mg. Olacak şekilde iyot takviyesi alınmalıdır.

Karbonhidratlar: Basit karbonhidratlar bisküvi, şeker ve keklerde bulunur. Daha karmaşık olan karbonhidratlar da kepekli ekmeklerde bulunur. Patates, kepekli un, kahverengi pirinç, kepekli makarna ve patates karbonhidrat bakımında iyi kaynaklardır ve gebelikte kabızlığı önlemede yararlıdır.

Omega 3: Göz ve beyin sağlığı için önemli olan yağ asitlerindendir. Ancak vücutta sentezlenemez ve bu nedenle beslenme yoluyla dışarıdan alınmalıdır. En önemli Omega3 yağ asitlerinden olan DHA ve EPA, anne karnındaki bebeğin retina ve beyin gelişimi için önemlidir. Bu yağ asitleri için en önemli besin ise balıktır. Bu nedenle gebelik döneminde düşük cıva içeriğine sahip olan istavrit, somon ve hamsi tercih edilmelidir. Balık tüketmeyen anne adaylarının ise günlük 200-300 mg. takviye alması gerekir. Bu takviye için alınacak yağın ise balığın gövdesinden alınmış olmasına dikkat edilmelidir.

Proteinler: Et ve tavuk türleri zengin bir protein kaynağıdır. Anne karnındaki bebeğin gelişen kas, kemik ve organları nedeniyle hamileliğin ilk haftalarından itibaren anne adayının protein ihtiyacı %15-20 artar. Bu nedenle günlük 2-3 porsiyon yağsız ve kaliteli protein almak önemlidir.

En İyi Hamilelikte Kullanılan Vitamin İlaçları İsimleri Nelerdir?

Hamilelikte kullanılan vitamin ilaçları isimleri eczanelerin tümünde reçetesiz olarak bulunur. Doktor doğum öncesi vitamin önerisinde özel bir isim önerebileceği gibi seçimi size de bırakabilir. Bu nedenle aşağıdaki maddeleri içeren vitaminleri tercih etmelisiniz:

  • Folik Asit
  • Kalsiyum
  • Demir
  • C Vitamini
  • Çinko
  • Bakır
  • B6 Vitamini
  • D Vitamini

Hamilelikte Vitamin Kullanımı Ne Zaman Başlar?

“Hamilelikte vitamin kullanımı ne zaman başlar?” diye merak ediyorsanız bu sürenin kullanılacak takviyeye göre farklılık gösterdiğini bilmelisiniz. Hamilelik planlaması yapan anne adaylarının planlamanın başladığı zamandan 2 ay önce folik asit kullanması gereklidir. Hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde de en iyi gebelik vitamini ve çeşitli mineral takviyeleri önem kazanır.

Doğum Öncesi Vitaminleri Ne Kadar Süre Almalıyım?

Hamilelikte en iyi vitamin ilacı kullanımı yalnızca doktor tarafından önerilen doz ve sürede olmalıdır.  

Hamilelikte Vitamin Hapı Kullanılmazsa Ne Olur?

“Hamilelikte vitamin ilacı kullanılmazsa ne olur?” diye merak ediyorsanız yapılan araştırmalar sağlıklı anne adaylarının gebelik sırasında herhangi bir vitamin desteği almaması hem kendileri hem de bebekleri için bir problem yaratmayacağı yönünde. Ancak durumun net tespiti için hamilelik başlangıcında doktor tarafından gerekli ölçümler yaptırılmalı.

Doğum Öncesi Kullanılan Vitaminlerin Yan Etkisi Var mı?

  • Hamilelik döneminde kullanılan vitaminler bazı anne adaylarında mide bulantısına neden olabilir. Bu durumda anne adayı vitamin takviyesini gece yatmadan önce ya da hafif atıştırmalık ile almalıdır.
  • Diğer bir yan etki kabızlıktır. Hamilelikte alınan vitaminler kabızlığa neden olabilir. Bu durumu önlemek adına bol sıvı alınmalı, öğünlerde lifli yiyecekler tüketilmeli, fiziksel aktiviteye önem verilmelidir.

Hamilelikte kullanılan vitaminler kilo aldırır mı?” sorusu da merak edilen yan etkiler arasında. Hamilelere verilen mineral ve vitaminle iştah artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle hamilelik döneminde kilo alma riskine sahip olan anne adaylarına bu türden vitamin ve mineraller önerilmez. 

Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek ve aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulmak adına "3 Günlük Hamilelik Belirtileri" başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.11.2023 11:24Yayınlanma Tarihi: 23.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER