ÇocuÄŸun dengeli ve saÄŸlıklı beslenmesi her ebeveynin ortak hassasiyeti ve ortak sorunlarından biri. Özellikle büyük bir titizlikle seçilen sebze ve meyveler, özenle hazırlanan dengeli tabaklar karşısında engel olan iÅŸtahsızlık, anne ve babaların çaresiz kalmasına sebebiyet verebiliyor. Siz de çocuÄŸunuzun iÅŸtahsızlığıyla mücadele ediyorsanız iÅŸte bu mücadelede size yardımcı olacak 12 etkili öneri:
Çocuklarda iÅŸtahsızlık önerileri sunmadan önce “İştah nedir?” sorusunu detaylı olarak yanıtlamak gerekiyor: İştah, besinlere karşı bilinçli olarak duyulan isteÄŸi tanımlıyor. Bu istek ve kontrolde ise mide baÅŸta olmak üzere bağırsak, hormonal sistem ve santral sistem rol oynuyor. Bunun yanı sıra genetik, aile ve çevresel faktörler de kiÅŸinin iÅŸtahı üzerinden belirleyici olabiliyor.
İştahsızlık, çocukluk döneminde sık görülen semptomlardan biri. Bu semptom sosyal, davranışsal ve organik nedenlerden kaynaklanabiliyor. Bu durumda çocuk fiziki muayeneden geçmeli, aile öyküsü ve beslenme anamnezi alınmalıdır.
Çocuklarda iÅŸtahsızlık nedenleri aÅŸağıdaki gibidir:
Ebeveynler özellikle “2 yaşındaki çocuÄŸun iÅŸtahını ne açar? 4 yaşındaki çocuÄŸum yemek yemiyor.” gibi ÅŸikayetlere yanıt arar. Bu türden ÅŸikayetler ilk olarak tutumlar ve çocuÄŸa sunulan yemeÄŸin porsiyonları bakımından deÄŸerlendirilmelidir. Bu süreçte çocuklarda iÅŸtah açan yiyecekler ve yemek tarifleri denenebilir. 3 yaÅŸ iÅŸtah açıcı ÅŸurup gibi ek destekler düÅŸünülüyorsa ve çocuÄŸun iÅŸtahsızlığı saÄŸlığı tehdit edebilecek boyuttaysa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Çocuklarda iÅŸtahsızlığa neden olan hastalıklar aÅŸağıdaki gibi sıralanabilir:
“Çocuklarda iÅŸtah açmak için ne yapmalı?” diye merak ediyorsanız ilk olarak her yöntemin her çocukta aynı etkiyi yaratmayacağını bilmelisiniz. Çocuklarda beslenme rutininde süt, meyve suyu ve su gibi içecek miktarı yemek öncesinde ve yemek yerken sınırlı tutulmalıdır. ÇocuÄŸun yemeÄŸini kendisi yemesi yönünde teÅŸvik edilmesi de ayrıca gereklidir. Ancak porsiyonu çocuÄŸun kendisi belirlemelidir. ÇocuÄŸun yemesi gereken saÄŸlıklı besinle ilgili ısrarcı tavır takılmamalı, besin belirli aralıklarla tekrar sunulmalıdır. Çocukların yeni bir besine alışması için 20 kez denemesi önemlidir. Yemek saatleri ve öÄŸünler düzenli olmalı, tüm aile sofraya aynı anda oturmalı, yemeÄŸin süresi 30 dakika ile sınırlanmalıdır. ÖÄŸün aralarında çocuklara çikolata, cips gibi iÅŸtah kesen yiyecekler verilmemelidir.
“ÇocuÄŸun iÅŸtahı nasıl açılır?” sorusunu soran ebeveynlerin en merak ettiÄŸi konulardan biri de çocuklarda iÅŸtahsızlık tedavisidir. Tedavide iÅŸtahsız bir çocuk öncelikle yaşına uygun geliÅŸip geliÅŸmediÄŸi yönünde deÄŸerlendirilmelidir. Ardından fiziksel kontrol edilmeli ve bu kontrolde bağırsak paraziti, kansızlığı, ateÅŸi olup olmadığı, çinko deÄŸeri, kulak ve boÄŸaz saÄŸlığı, grip ve nezle gibi nefes almada güçlük yaratan üst solunum yolları enfeksiyonları gözden geçirilmelidir. Çocukta iÅŸtahsızlık tedavisi için multidisipliner bir yaklaşım uygulanır. Bu süreçte psikiyatrist, diyetisyen, psikolog ve gerekli olması durumunda fizyoterapist birlikte hareket eder. İlk olarak iÅŸtahsızlık yaratan hastalık olup olmadığı araÅŸtırılır ve varsa tedavi edilir. Hastalık olmaması durumunda da “Çocuklarda iÅŸtahsızlık nasıl giderilir?” sorusunun yanıtı uzman doktor tarafından yanıtlanarak ebeveynlere tavsiyeler sunulur.
“Yemek yemeyen çocuÄŸa nasıl davranmalı?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu süreçte çocuÄŸunuzun beslenmesini iÅŸtah açan besinlerle destekleyebilirsiniz. İşte bu besinler:
ÇocuÄŸunuzun yaÅŸadığı iÅŸtahsızlık hızlı kilo vermesine neden olmasına baÅŸladıysa doktor veya diyetisyen desteÄŸi almalısınız.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri beslenme ve diyet bölümü ile ilgili merak ettiklerinizi öÄŸrenebilirsiniz.