Safra kesesi ameliyatı ile safra kesesi cerrahi yöntemle çıkarılır. Cerrahi yöntem açık veya kapalı yani laparoskopik teknikle uygulanır. Laparoskopik teknikle uygulanan ameliyat hasta açısından daha konfor sağlar. Ameliyatın ardından hastada daha az ağrı olur ve iyileşme süreci hızlıdır. Kapalı ameliyatın uygulanamadığı çok nadir durumlarda da açık ameliyat uygulaması yapılır.
“Safra kesesi ameliyatı nedir? Safra kesesi ameliyatı hangi durumlarda yapılır?” diye merak ediyorsanız safra kesesi taşları ve bu taşların yaratabileceği diğer rahatsızlıkları cerrahi yöntemle tedavi ettiğini bilmelisiniz. Açık ya da kapalı yöntemle gerçekleştirilen bu operasyonda hastaya genel anestezi uygulanır. Ardından safra kesesinin çıkarılır. Peki safra kesesi ameliyatı kaç dakika sürer? Bu ameliyat ortalama 45 dakika sürer.
Safra kesesi ameliyatı olanlar için her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler bulunur. Ancak safra kesesi tedavisinin geciktirildiği durumlar düşünüldüğünde bu riskler oldukça hafiftir. Risklerden biri enfeksiyonlardır. Ameliyatın ardından nadirde olsa akciğer ve yara bölgesinde enfeksiyon görülebilir. Bunun yanında karaciğer ve safra yolunda damar deformasyonları ile pıhtı da yaşanabilir. Ancak bunlar sağlıklı bir safra kesesi ameliyatı iyileşme süresi ile geçirilebilir.
Safra kesesi ameliyatı öncesi yapılması gerekenler arasında en önemlisi hastanın yaş aralığına göre çekilen tetkiklerdir. Bu nedenle ameliyat öncesinde kalp grafisi, kan tahlili, göğüs grafisi ve idrar tahlili gibi tetkikler yaptırılmalıdır. Ameliyat öncesinde anestezi uzmanı tarafından yapılacak kontrol de önemlidir. Safra kesesi ameliyatı öncesi beslenme hafif olmalı, kan sulandırıcı özellikteki ilaçlar ameliyattan 1 hafta önce kesilmeli, ameliyattan öncesi gece yarısından itibaren yeme ve içme kesilmelidir.
Safra kesesi ameliyatı öncesi yapılan tetkikler akciğer grafisi, EKG, endoskopi, USG, açlık kan şekeri, sodyum, 1/2 mg deksometazonsupresyon testi, potasyum, HDL kolesterol, klor, LDL kolesterol, HbA1C, kreatinin, insülin, magnezyum, demir bağlama kapasitesi, kortizol, bilirubin (direkt), bilirubin (total), albumin, demir (serum), kolesterol, GGT, trigliserid, ALT (SGPT), AST (SGOT), TSH, üre azotu, alkalen fosfataz, fosfor, LDH, kalsiyum gibi değerlere bakılır.
Ameliyat ortalama 45 dakika sürer. Bu süre hastanın kilosuna ve yaşına göre uzayabilir. Açık ameliyat yöntemi veya geciktirilmiş ameliyatlarda süre 1 saatten daha uzun olabilir.
safra kesesi ameliyatı sonrası GGT yüksekliği
Safra kesesi ameliyatı sonrası bazı noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Ameliyatın ardından hasta 1 gün hastanede kalır ve sonrasında taburcu edilir. Kapalı safra kesesi ameliyatı sonrası iyileşme süreci kısadır ancak ilk birkaç gün ağrı görülebilir. Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrı beklenen normal bir semptomdur. Bu ağrılardan en sık rastlananı sağ kaburga altında olanıdır. Bu süreç doktor tarafındna verilen ağrı kesicilerle yönetilir. Safra kesesi ameliyatı sonrası ağır kaldırmak da dikkate alınmalıdır. Bununla ilgili doktordan detaylı bilgi alınmalıdır.
Ameliyat açık ve kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılır.
Safra kesesi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler arasında beslenme önemlidir. Safra kesesi ameliyatı sonrası kabızlık yaşanmaması adına beslenme de dikkate alınmalıdır. Ameliyattan birkaç saat sonra sıvı, 1 gün sonra katı gıdalarla beslenme başlar. Hastanın hazımsızlık yaşamaması adına 1 ay süreyle diyet yapması gerekir. Bu sürede yağlı gıdalardan uzak durulmalı bunun yerine lifli gıdalara öncelik verilmelidir. Günde en az 2 litre su tüketilmeli, yumurta, çikolata, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Kapalı safra kesesi ameliyatı fiyatı belirli kriterlere göre farklılık gösterir.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan açık ve laparoskopik safra kesesi ameliyatı fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Merhaba safra kesesinde 2cm ilk taş tespit edildi laparoskopik ameliyatla ne kadar ameliyat ücreti öderiz bilgi alabilirmiyim rica etsem
Merhaba. Büyük Anadolu Sağlık Grubu Çağrı Merkezi - 444 3 703 telefonundan iletişim kurabilir ya da bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan safra kesesi ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.