444 3 703

Çocuklarda Duruş Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Büyük Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, çocuklarda yürürken özellikle aksama, içe basma gibi duruş bozukluğunun neden kaynaklandığını ve tedavi yöntemlerini açıkladı. Günümüz şartlarına göre teknolojinin ilerlemesi ve hayatımızda büyük bir yer edinmesinden dolayı gelişme döneminde olan çocukları çok fazla etkilediği görülmüştür. Araştırmalara göre de her 10 çocuktan 4'ünde duruş (postür) bozukluğu bulunmaktadır.

Çocuğunuzun Yürüyüşüne Dikkat

Büyük Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, çocuklarda duruş bozukluğunun dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu belirterek erken tedavinin önemine değindi.

Doç. Dr. Murat Erdoğan, "Çocuklarda yürürken aksama, içe basma, duruş bozukluklarının sebepleri çocuklarda düz tabanlılık, veya kalça ekleminde içe dönüklük, skolyoz denilen omurgada eğrilik olabilmektedir. Bu tür patolojilerin tedavisinde vücudun ilgili bölümlerinin direk grafilerinin değerlendirilerek ayrıntılı bir fizik muayenesi yapılır ve konulan teşhis sonucunda gerekli tedaviye hızlı bir şekilde başlanıldığında bu problemlerin geçtiği ve hastanın iyileştiği görülür.

Cerrahi Tedavi Gerek Duyulabilir

Teşhis konulduktan sonra fizik tedavi ve fizik tedavinin cevap vermediği durumlarda da cerrahi tedavi ile sonuç alınabilir. Cerrahi tedavide kalça eklemine yönelik düzeltici cerrahiler, tendonlara yönelik tendon uzamasını sağlayan düzeltici cerrahiler yapılabilmektedir. Eğer çocuklarınızda bu tür gözlemleriniz varsa erken teşhis ile bir ortopedi travmatoloji hekimine başvurmalısınız." dedi.

Postür Nedir?

“Postür nedir?” konu hakkında merak edilenler arasında. Duruş olarak da ifade edilen postür, vücuttaki her bölümün kendisine yakın olan bölge ile en doğru pozisyonda durmasıdır. Duruş, en az çaba ile en doğru pozisyonda durmaktır.

Postür Bozukluğu Nedir?

Postür bozukluğu, vücudun yürüme, oturma, kalkma ve benzeri fiziksel hareketleri sırasında kol, bacak ve belin uyumlu bir duruşa sahip olmaması durumudur. Bu durum iskelet ve kas sisteminin hem sabit hem de hareket halinde olan hallerinde değişim gösterir. Normal duruşa sahip olan bir vücuda yandan bakıldığında sırt hafif kambur, bel ise hafif çukurdur. Bu kamburluk ve çukurluğun artması ya da azalması duruş bozukluğunu işaret eder.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda görülen postür bozuklukları genellikle skolyoz, bel çukurunun fazlalaşması, başın öne gitmesi, omuzların öne yuvarlaklaşması ya da sırttaki yuvarlaklığın artması şeklindedir. Bu bozukluklar genellikle aşağıdaki belirtileri verir:

  • Bağ dokularla bulunan kaslarda kısalma veya gerilme,
  • Bel, sırt ve boyun bölgesinde ağrılar,
  • Diz, ayak bileği ve bacakta ağrılar,
  • Kaslarda kuvvetsizlik ve kas yorgunluğu,
  • Omuz ve kollarda ağrı,
  • Sinir sıkışması.

Çocuklarda Postür Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda duruş bozukluğuna neden olan faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Ağır sırt çantası taşıma,
  • Aşırı kilo (obezite),
  • Ergenlikteki değişimler (kızlarda göğüslerin gelişmesi sonucu omuz ve başın öne eğilmesi, erkeklerde ise el ve ayaklarda yaşanan büyümelere alışma sürecinde yürüyüş bozukluğu),
  • Fiziksel hareketsizlik,
  • Yanlış pozisyonda oturma,
  • Yanlış ayakkabı seçimi.

Çocuklarda Duruş Bozukluğunu Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Çocuklarda postür bozuklukları için alınması gereken önlemlerden biri çocuğun teknolojik aletlerle belirli bir süre vakit geçirmesi sağlanmalı. Sonrasında çocuk hareket etmeye teşvik edilmeli. Kilo fazlalığı olan çocukların sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmasına dikkat edilmeli. Çocuklara ayak yapısına uygun ayakkabılar alınmalı. Çocuklara uygun postür egzersizleri uygulanmalı.

Postür Bozukluğu Tedavisi

Postür bozukluğu tedavisi için ilk problem saptanır. Bu amaçla da kalça, omuz, boyun, sırt ve kalça gibi bölgelerden hangisi ile ilgili bir sorun olduğu tespit edilerek bu soruna yönelik tedavi şekli uygulanır. Tedavide tercih edilen ilk basamak fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Bu tedavi şekli ile bacakla sırttaki doku ve kaslar güçlendirilir. Ayrıca bedenin en uygun pozisyonu almasına yardım eden egzersizler uygulanır. Postür düzeltme egzersizleri kişiye özel planlanır ve bu planlama fizyoterapist değerlendirmesi ile gerçekleşir. Ancak fizik tedaviye yanıt alınamayan durumlarda postür düzeltme ameliyatı uygulanır.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

“Çocuklarda duruş bozukluğu için hangi doktora gidilir?” diye merak ediyorsanız ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurmalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 21.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!