Bel fıtığı ameliyatı gerektiren uzun süreli, ÅŸiddetli ve kiÅŸide hareket kısıtlığına sebebiyet veren aÄŸrılar dünya genelinde görülen yaygın sorunlardan biridir. Bel bölgesi 5 omurgadan oluÅŸur. Bu omurgalar arasında da disk bulunur. Bu yapılarda çeÅŸitli nedenlerle yaÅŸanacak bozulma ya da yıpranma sonucunda bel aÄŸrıları yaÅŸanır ve bu aÄŸrılar belden bacaklara yayılarak bel fıtığına neden olur. KiÅŸinin durumu ilaç fizik tedavi ve istirahatle geçmiyorsa ameliyat uygulaması tercih edilir. Bel fıtığı ameliyatı nedir, nasıl uygulanır ve bel fıtığı ameliyatı komplikasyonları nelerdir diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Bel fıtığı ameliyatı nedir? Hangi durumlarda bel fıtığı ameliyatı yapılır?” diye merak ediyorsanız kiÅŸinin bel bölgesinde yaÅŸanan sorunun ilaç ya da fizik tedavi ile geçmediÄŸi durumlarda tercih edilen cerrahi tedavi yöntemi olduÄŸunu bilmelisiniz.
Bel fıtığını tedavi etmek adına uygulanan ameliyat türleri aÅŸağıdaki gibidir:
Açık cerrahiye göre daha küçük bir kesi üzerinden mikroskop ile uygulanan tekniktir. Açılan kesinin küçük olması ve kemik dokuda fazla hasar yaratmaması sebebiyle hastalar ertesi gün rutin yaÅŸamına geri dönebilir. Spor yapmak isteyen hastalar ise ameliyattan birkaç hafta sonra spor yapabilir hale gelir.
Kapalı bel fıtığı ameliyatıdır. Klasik ÅŸekilde uygulanan cerrahi yöntemden farklı olarak kamera sistemi kullanılmasına dayanır. Bu yöntemle diskin yalnızca fıtıklı bölgesi çıkarılır. İşlemin ardından hasta aynı gün taburcu olabilir.
Bel fıtığı bazı kiÅŸilerde çok ÅŸiddetli yaÅŸanabilir. Bu aÄŸrının ilaç ya da fizik tedavi gibi yöntemlerle geçmemesi ve hastanın yaÅŸamını olumsuz etkilemesi durumunda ameliyat uygulanması tercih edilir. Ameliyat kararında kiÅŸinin MR görüntüleri en doÄŸru kararın verilmesini saÄŸlar. Peki bel fıtığı ameliyatını hangi doktor yapar? Bel fıtığının teÅŸhis ve tedavisi fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından uygulanır.
Bel fıtığı ameliyatı öncesi hazırlık için ilk olarak anestezi muayenesi yapılır. Anestezi uzmanı tarafından gerçekleÅŸtirilen bu muayene hasta özelinde ameliyat günü sabahı ya da ameliyattan 2-3 gün önce olacak ÅŸekilde yapılabilir. Bu noktada hastanın kronik akciÄŸer ya da kalp rahatsızlığı olup olmadığı, daha önce ameliyat geçirip geçirmediÄŸi belirleyicidir. Bunun yanında ameliyattan sonra hastalar 2-3 gün boyunca banyo yapamaz. Bu nedenle hastaların ameliyattan önce banyo yapması önemlidir. Ameliyat yaralarının daha hızlı iyileÅŸmesi için sigara kullanımının da ameliyattan 1-2 hafta önce bırakılması gerekir. Bunun yanında hastaların ameliyattan önce grip gibi rahatsızlık hissetmesi durumunda doktoruyla iletiÅŸime geçmesi de ayrıca önemlidir. Düzenli kullanılan ilaçlar da mutlaka anestezi doktoruyla paylaşılmalıdır. Son olarak ameliyattan önce 8 saatlik açlık uygulanmalıdır.
Her ameliyatta olduÄŸu gibi bel fıtığı ameliyatında da bazı riskler bulunur. Bel fıtığı ameliyatı sonrası aÄŸrı görülebilen risklerden biridir. Bel fıtığı ameliyatı sonrası kalçada aÄŸrı ve aÄŸrıların belirtileri bir süre devam eder ve geçer. Bel fıtığı ameliyatı sonrası kiÅŸide alerjik reaksiyonlar da görülebilir. Bu durumda ilaç tedavisi uygulanır.
Ameliyatın ardından fıtığın tekrar etme oranı oldukça düÅŸüktür. Bu oran %2’dir.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:
“Bel fıtığı ameliyatı kaç günde iyileÅŸir?” diye merak ediyorsanız dikiÅŸlerin ortalama 1 haftada iyileÅŸtiÄŸini bilmelisiniz.
Bel fıtığı ameliyatı fiyatı hastanın durumuna ve uygulanacak ameliyat tekniÄŸine göre farklılık gösterir. Açık ve kapalı olarak farklılık gösteren ameliyatların fiyat aralıkları ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemleri ile karşılaÅŸtırıldığında farklıdır.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan bel fıtığı ameliyatı ve bel fıtığı ameliyatı yapan doktorlar ile ilgili merak ettiklerinizi öÄŸrenebilirsiniz.