444 3 703

Tiroid Kanseri Ameliyatı Fiyatı Nedir?

1 Yorum Bilgi Talep Formu

Tiroid bezi, boynun ön kısmında yer alır ve görünüm itibariyle kelebek gibi bir organdır. Ortalama 20-25 gram ağırlığında olan tiroidin en önemli görevlerinden biri de tiroksin hormonunu üretip salgılamasıdır. Bu hormon genellikle vücudun metabolik işleyişini ve hızını da ayarlar. Tiroid bezinin bir diğer görevi de vücudun enerji tüketimini ayarlamasıdır. Bunun yanı sıra tiroid salgısının normal değerlerde olması ötiroidi, yetersiz olması hipotiroidi ve fazla olması da hipertiroidi olarak adlandırılır. Tiroidin büyümesi de guatr olarak tanımlanır. Bu büyüme bezin tamamı kadarsa diffüz ya da bez içinde nohut şeklini alacaksa nodüler olabilir. Peki, guatr ameliyatı nedir?

Guatr Ameliyatı Nedir?

Tiroid büyümesi sonucu oluşan işlevsel ya da yapısal bozuklukların tedavisini gerçekleştirmek adına uygulanan cerrahi işlemdir.

Guatr Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Bu işlem aşağıdaki belirtilere sahip hastalara uygulanır:

  • Boyuna baskı yapacak kadar büyük tiroid bezi olan kişilere
  • Uzun süre ilaç kullansa dahi tedavi edilemeyecek hastalara
  • Küçük nodüllere sahip olsa bile kanser riski bulunan kişilere
  • Boynunda hem estetik hem de tehlike oluşturan şişliği bulunanlara

Tiroid Nodüllerinin Sebepleri Nelerdir?

Tiroid nodülü ameliyatı gerektiren durumlardan biri de iyot eksikliğidir. Bu durum dünyadaki tiroid nodüllerinin temel nedenleri arasındadır. Kişinin yaşadığı iyot eksikliği kimi zaman nodül içeren tiroid büyümesine neden olur. Bu duruma nodüllü guatr ya da multinodüler guatr adı verilir ve nodül ameliyatı uygulanabilir.

Tiroid dokusundaki büyümeler nodül şeklinde görülebilir ve bu duruma tiroid adenomu adı verilir. Bunlar kimi zaman fazla hormon algılar ve tiroid bezinin fazla çalışmasına sebep olabilir. Bu duruma da otonom nodül adı verilir. Bunun yanında tiroid bezinin mikropsuz iltihabına da nodül benzeri bir durum yaşanabilir. Tiroid bezindeki kanser kendini nodül şeklinde de gösterebilir. Özellikle daha önce boyun bölgesine radyasyon uygulanan, yaşı 20’nin altında ya da 60’ın üzerinde olan, aile geçmişinde tiroid kanserine yakalanmış olan, boynunun yan kısımlarında sertlik ve şişlikler bulunan kişilerin nodülünde kanser bulunma riski yüksektir. Bu nedenle zaman kaybetmeden tanı koyulması gerekir.

Guatr Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Guatr ameliyatı olmak isteyen hastaların ameliyat öncesinde bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Hastanın ameliyat olması gerekiyor ve T3, T4, TSH hormon seviyeleri normal sınırlardaysa doğrudan ameliyat planı yapılır. Ancak kişinin hormon seviyelerinde yükseklik bulunuyorsa ameliyat tehlikeli olabilir.
  • Hasta ilk dahiliye ya da endokrinoloji uzmanının muayenesinden geçer ve bu muayenenin ardından gerekli ilaç tedavisiyle hormon seviyelerinin normal duruma gelmesi sağlanır. Bu sürecin sonunda normal hormon düzeyleri gözleniyorsa hasta ameliyat edilir.
  • Bazı hastaların hormon seviyesinin normale dönmesi baz durumlarda birkaç ayı bulabilir. Bu grupta olan hastaların ameliyat günü gelene dek ilaçlarına devam etmesi önemlidir.
  • Rutin olarak kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların da bu ilaç ya da ilaçları ameliyat öncesinde kesip en az 56 gün bekleyip ardından ameliyata girmesi gerekir. Bu ilaçların kullanımına tiroid ameliyatı sonrası başlanabilir.
  • Hasta ameliyat öncesi 24 saat boyunca katı ve sıvı tüketmemelidir.

Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tiroid bir diğer adıyla guatr ameliyatı boynun ön bölgesine 4-5 cm kesi atılarak başlar. İlk aşamada cildin hemen altında bulunan ince kasalara ulaşılır ve ardından da tiroid bezi bulunur. Tiroid bezi tıpkı bir kelebek gibi iki kanada sahip bir organ olduğundan ilk önce bir kanat ardından da diğer kanat soluk borusundan ayrılır.

Guatr Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

“Guatr ameliyatı ne kadar sürer?” merak edilen konulardan biridir. Hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 2 saat sürer ve hastalar 1 gece boyunca gözlem altında tutulur.

Tiroid Ameliyatı Sonrası Beslenme

Guatr ameliyatı sonrası hastaların zorluk yaşadığı konulardan biri de beslenmedir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenen kişilerin iyileşme süreci daha sorunsuz ve dinamik geçer. Bu nedenle beslenmede sağlıklı alışkanlıklar edinilmesi gerekir. Tiroid ameliyatı sonrası beslenme ritüeline A, B ve K vitaminleri eklenmelidir. Bu dönemde balık tüketimi de artırılabilir. Bu içerikte bir beslenme düzenine rutin yürüyüşler de eklenerek dinamik bir iyileşme süreci geçirilebilir.

Tiroit Ameliyatlarında Kullanılan Yardımcı Teknikler

  • Sinir Monitorizasyonu Tekniği: Bu tekniklerden biri sinir monitorizasyonu tekniğidir. Bu teknikle sinirlerin korunması sağlanır.
  • Alt Sinirlerin Monitorizasyonu: Genel anestezi alan hastaların büyük bir kısmı için hastanın işlem sırasında solunumunu sağlamak için uyutma işleminin sonrasında hastanın soluk borusuna bir tüp yerleştirilir. Böylelikle ameliyatın farklı farklı evrelerinde sinir uyarılır ve oluşabilecek sorunlar fark edilir.
  • Üst sinirlerin monitorizasyonu: Bu işlemle üst sinirde hasar olup olmadığı belirlenir. Bu teknik sayesinde ameliyat daha güveli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bunun yanında hasta anestezi altındayken işlemden sonra herhangi bir ses sorunu ile karşılaşıp karşılaşılmayacağı tahmin edilebilir.

Tiroid Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiroid bezi hastalıkları için uygulanan tiroidektomi ameliyatı boynun ön tarafına yatak ve cilt çizgilerin paralel olarak 8-10 cm’lik kesi atılır. Ameliyat sonrasında bu kesi yeri sargı ile kapatılır ve diren yerleştirilir. Bu sargı ise işlemden 2 gün sonra açılır ancak diren minimum 2 gün boyunca kalır. Direnin çıkarılmasının ardından hastada herhangi bir nefes darlığı, yara yerinden enfeksiyon ve kasılma görülmüyorsa hasta taburcu olabilir. Taburcu olma işleminin ardından 2 günde 1 olacak şekilde pansuman yapılır ve dikişler de 7. günde alınır. Tüm bu işlemlerin ardında hastaya özel reçete düzenlenir. Bu reçeteye hastanın genel durumuna göre ağrı kesici ve antibiyotik yazılır ve hastanın takibinin gerçekleştirilip gerekli tedavinin uygulanması için hasta iç hastalıkları endokrinoloji polikliniğine yönlendirilebilir.

Ameliyattan sonra ameliyat yerinde erken dönemde kanama görülebilir. Bu komplikasyon hastanedeyken gerçekleşebilir. Bu durumda yara yeri yeniden açılarak kanama durdurulur. Bunun yanında kişinin yara yerinde ağrı ya da boğa ağrısı yaşanabilir. Bu ağrının azaltılması adına hastaya ağrı kesici verilebilir. Yaşanan bu boğaz ağrısı da ameliyatta hastayı uyutmak adına uygulanan entübasyon tüpüne bağlıdır. Tiroid ameliyatı sonrası yara yerinde bulunan dikişler alınır ve bu bölge iyileştikten sonra izler belli belirsiz kontur izi gibi kalır. Ancak hastanın boynunda keloid ya da nedbe olarak adlandırılan belirgin skar dokusu da oluşabilir. Bu oluşum ve kalan izin durumu hastadan hastaya göre farklılık gösterir. Ameliyattan sonra hastada ses kısıklığı görülebilir. Bu durum geçici olabilir ancak geçici olması narkoz tüpüne, inflamasyona ve bölgede bulunan sinirlerin çevresindeki ödeme bağlıdır. Bunun yanında ses kısıklığı, ses telinde felç yaşanması ile kalıcı da olabilir. Ameliyat sonrasında kalıcı ya da geçici nefes darlığı da görülebilir. Bu durumu yaşayan hastaların zaman kaybetmeden doktora başvurması gereklidir. Bunun yanında ameliyattan sonra kişide erken ya da geç dönemde kalsiyum değer düşüklüğü durumu oluşabilir. Bunun bir sonucu olarak da kişinin dudak ve yüz çevresinde ve vücudunun çeşitli bölgelerinde karıncalanma, kaslarında kasılma ya da uyuşmalar olabilir.

Tiroid Kanseri Ameliyatı Fiyatı

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan tiroid kanseri ameliyatı fiyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2024 13:55Yayınlanma Tarihi: 25.01.2023 00:00
1 Yorum

03 Haziran 2024 tarihinde
Tahir Yılmaz

Merhaba. Hipertiroit rahatsızlığım var 2 yıldır tedavi görüyorum fakat halen düzelmedi. Tiroit bezlerimi aldırmak istiyorum bunun için ortalama bir fiyat öğrenmek istiyorum.

Büyük Anadolu Hastaneleri
06 Haziran 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!