444 3 703

Kalça Protezi Ameliyatı Olanların Yorumları

2 Yorum Bilgi Talep Formu

Bazı sebeplerle kalça eklemi yaralanabilir ve bundan kaynaklı olarak hasar görülebilir. Bu hasar ağrı başta olmak üzere yürüme güçlüğü ve günlük işlerin aksamasına neden olur. Uygulanan ilaçlar, ağrı kesici ve fizik tedavi ile bu şikayetlerin azalmaması durumunda kalça protezi ameliyatı uygulanır.

Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?

“Kalça protezi ameliyatı nedir?” diye merak ediyorsanız kalça ekleminde meydana gelen hasarı düzeltmek adına uygulanan cerrahi tedavi yöntemi olduğunu bilmelisiniz. Kalça eklemi yuva ve toptan oluşur. Kalça protezi cerrahisi ile hasarlı yuva ve top benzer özelliklere sahip sentetik yapılarla değiştirilir.

Kalça Protezi Ameliyatına Kimler İhtiyaç Duyar?

Bu ameliyat yöntemi genellikle 50 ile 80 yaş arasına uygulanır. Total kalça protezi ameliyatı olan hastaların deneyimleri ve uygulanan işlemler incelendiğinde bu ameliyatın kalça artritinin tedavisi için uygulanır. Ameliyatın kesin çözüm olduğu 3 tip artrit bulunur:

  • Osteoartrit: İleri yaşlarda en sık görülen dejenerasyondur.
  • Romatoid artrit: Eklem iltihabına neden olan otoimmün hastalıktır.
  • Travmatik artrit: Bir yaralanma ile oluşan eklem hasarıdır.

Doktorlar genellikle artriti kontrol altına almak için ilaç ve egzersiz tedavisini kullanır. Ancak bu önlemlerin yetersiz kaldığı durumda kalça eklemi protezi en doğru çözümdür. Kalça protezi bunun yanında kalça ekleminde tümör görülmesi durumunda kullanılır. Kişiye yapılan yeni kalça temelde metalden yapılmış soket, topun yuvada hareket etmesini sağlayan astar yapı, uyluk başının yerine geçecek seramik veya metal top ve uyluk kemiğini stabilize edileceği metalden bir çubuk olarak dört bileşene sahiptir.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat gününden önceki gece yeme ve içme kesilir. Ameliyat gününde gerekli kontroller uygulanır ve hasta ameliyata hazırlanır. Hastaya genel anestezi ya da hastanın ameliyat boyunca uyumasını sağlayacak ilaç verilerek ağrı kesmesi engellenir. Ancak genel anestezide riske neden olabilecek rahatsızlıklar olması durumunda anestezi bölgesel veya lokal olabilir. Ameliyat 1 ile 3 saat kadar sürer.

Kalça Protezi Ameliyatı Riskleri

Kalça protezi ameliyatı riskleri her ameliyatta olduğu gibi barındırır. Ameliyat anında sinir damar yaralanması, protezlerin düzgün yerleştirilememesi gibi riskler olabilir. Bunun yanında enfeksiyon, damarda pıhtı oluşması, protezlerin gevşemesi, yara iyileşme problemleri ve ağrı gibi riskler de yaşanabilir. Kalça protezi ameliyatı sonrası kasık ağrısı yaygın görülen şikayetler arasındadır. Bunun yanında kalça protezi ameliyatı sonrası bacakta şişlik de olabilir ve normal bir süreçtir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Kalça protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler de merak edilenler arasında. Ameliyattan sonra 6 haftalık süreçte bacaklar arasına yastık konularak yatılmalıdır. Hastaların alçak sandalyede oturması da önemlidir. Bunun yanında otururken ya da yatarken hastanın bacak bacak üstüne atmaması da tavsiye edilir. Ameliyat uygulanan bacağın gövdeye doğru 90 derecelik açıdan daha fazla çekilmemesi de önemlidir. Hastanın ameliyatlı bacağının üstüne ağrılık vererek dönmemeye de dikkat etmesi gerekir. Hasta ayakkabı giyinirken eğilmemeli, uzun ayakkabı çekeceği kullanmalıdır. Otururken ya da ayaktayken yerden bir şey almak için eğilmemeli. Kalça protezi ameliyatı sonrası merdiven çıkma da dikkate alınmalıdır. Hasta merdiven inip çıkarken ilk sağlam bacağını ardından ameliyatlı bacağını basamağa koymalı. Ameliyatın ardından otomobile yol tarafından binilmeli ve koltuğu yükseltecek şekilde yastık kullanılmalı. Ameliyatın ardından ilk 2 ay alaturka tuvalet kullanımı sakıncalıdır. Bu nedenle alafranga tuvalete oturulmalıdır. Tuvalet yükseltici yalnızca doktor önerisiyle kullanılmalı. Kalça protezi ameliyatı sonrası yorumlar incelendiğinde fizik tedavi süreci hakkında doktordan bilgi alınması yönünde. İyileşmeyi hızlandırmak için hastane ve evde yapılabilecek egzersizlerle desteklenebilir.

Kalça Protez Ameliyatı Fiyatları

Kalça protez ameliyatı fiyatları uygulanacak işleme göre farklılık gösterir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan kalça protezi cerrahisi ve kalça protezi ameliyatı yapan doktorlar ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 27.01.2023 00:00
2 Yorum

11 Aralık 2023 tarihinde
HÜRİYET RENTÜRK

ameliyat fiyatı ve kayseri de var mı bilgi almak istiyorum.

Büyük Anadolu Hastaneleri
11 Aralık 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.


04 Haziran 2023 tarihinde
Arzu Yaman

Sağ kalçamda kireçlenme var Normalde sol kalçamda kalça çıkığı var ama büyük sıkıntıyı sağ kalçamdan çekiyorum hareket kısıtılığım var çok ağrılarım var dizlerinde de problem var Ameliyat hakkında bilgi ve Fiyat almak istiyorum

Büyük Anadolu Hastaneleri
05 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Büyük Anadolu Sağlık Grubu Çağrı Merkezi - 444 3 703 telefonundan iletişim kurabilir ya da ekranda bulunan bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan kalça protezi ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!