Solunum yollarında bulunan tahriş edicileri temizleyen doğal bir refleks olan öksürük, geceleri daha da şiddetlenebiliyor. Uyku kalitesinin düşmesine neden olan bu durum “Gece öksürük krizine ne iyi gelir?” sorusunu akıllara getiriyor. “Yatınca öksürükten uyuyamıyorum.” diyorsanız ve çözümünü arıyorsanız işte gece öksürüğünden hızlı bir şekilde kurtulmanızı sağlayacak 4 pratik yolu ve kuru öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabını sizler için derledik.
Gece öksürüğü genellikle kişinin yatar pozisyona geçmesiyle başlayan öksürük türüdür. Vücudun doğal reflekslerinden biri olan öksürük gece başladığında uykunun bölünmesine ve kişinin yeni bir güne yorgun uyanmasına neden olacak kadar şiddetli olabilir. Anlık çözümler bulurken gece yaşanan öksürüğün nedeninin bilinmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Özellikle kış aylarında yaygın görülen bu şikayet farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
“Gece öksürük neden olur?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:
Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler. Özellikle çocuklarda şiddetli görülen gece öksürük krizi nedenleri ve “Çocuklarda gece öksürük neden olur?” sorusunun yanıtı ise şöyledir:
“Yetişkin ve çocuklarda gece öksürük ne iyi gelir?” sorusu merak edilen konular arasında. Gece öksürük durumunu önlemek için ilk olarak detaylı sağlık kontrolü yaptırılmalıdır. Böylelikle geceleri yaşanan öksürüğün altında yatan hastalık varlığı uygun bir tedavi ile kontrol altına alınabilir. "Öksürüğe ne iyi gelir?" diye merak ediyorsanız işte en hızlı öksürük kesici çözümler:
Çocuk ve yetişkinlerde gece öksürüğü durumunda işe yarayan yöntemlerden biri de öksürük ortaya çıktığında oda sıcaklığında su veya ılık bitki çaylarından içmek gece öksürüğünün durdurulmasında faydalı olabilir. Çay öksürüğe boğazı nemlendirme ve yumuşatma noktasında iyi gelecektir. Ballı ılık süt de uykuya daha hızlı dalmanızı sağlayacak diğer bir seçenektir.
“Gece öksürük nasıl kesilir?” sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt solunum yollarının temiz tutulmasıdır. Balgam oluşumunu önlerken burun içinde mukus birikmemesine de dikkat etmelisiniz. Yoğun bir mukus birikimi olması durumunda nebülizatör uygulayabilir, burnunuzu yıkayabilir veya buhar soluması yapabilirsiniz.
“Gece öksürük nöbeti nasıl geçer?” sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir. Nemlendirici cihaza hem öksürüğün yatışmasına hem de ortamın güzel kokmasına yarayan aromatik yağlardan ekleyebilirsiniz. Okaliptüs ve papatya yağı öksürük nasıl geçer sorusu bakımından en ideal seçenekler.
“Öksürük gece neden artar?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de tozlu ortamdır. Ortamda bulunan toz nedeniyle yaşanabilecek gece öksürük nöbeti önlemek için evinizi her zaman temiz ve düzenli tutmalısınız. Bu öksürüğünüzü yatıştırmada büyük fark yaratacaktır. Bu konuda size yardımcı olabilecek ipuçları ise şöyle:
Gece öksürük ve nefes darlığı durumu aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa öksürük boğaz hastalıklarının neden olduğu bir semptom olduğundan kullanabileceğiniz öksürük şurupları ve tedavi hakkında bilgi almak için mutlaka kulak burun boğaz alanında uzman bir doktora gitmelisiniz.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri kulak burun boğaz hastalıkları bölümü ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Geceleri öksürükten uyuyamıyorum 5 dk koşsam nefes nefese kalıyorum zor nefes alıyorum neden
Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.