444 3 703

Gece Öksürüğünden Hızlı Kurtulmanın 4 Yolu

1 Yorum

 

Solunum yollarında bulunan tahriÅŸ edicileri temizleyen doÄŸal bir refleks olan öksürük, geceleri daha da ÅŸiddetlenebiliyor. Uyku kalitesinin düÅŸmesine neden olan bu durum “Gece öksürük krizine ne iyi gelir?” sorusunu akıllara getiriyor. “Yatınca öksürükten uyuyamıyorum.” diyorsanız ve çözümünü arıyorsanız iÅŸte gece öksürüÄŸünden hızlı bir ÅŸekilde kurtulmanızı saÄŸlayacak 4 pratik yolu ve kuru öksürüÄŸe ne iyi gelir sorusunun cevabını sizler için derledik.

Gece ÖksürüÄŸü Nedir?

Gece öksürüÄŸü genellikle kiÅŸinin yatar pozisyona geçmesiyle baÅŸlayan öksürük türüdür. Vücudun doÄŸal reflekslerinden biri olan öksürük gece baÅŸladığında uykunun bölünmesine ve kiÅŸinin yeni bir güne yorgun uyanmasına neden olacak kadar ÅŸiddetli olabilir. Anlık çözümler bulurken gece yaÅŸanan öksürüÄŸün nedeninin bilinmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Özellikle kış aylarında yaygın görülen bu ÅŸikayet farklı nedenlere baÄŸlı olarak ortaya çıkabilir.

Gece Öksürük Neden Olur?

Gece öksürük neden olur?” diye merak ediyorsanız iÅŸte bu sorunun yanıtı:

Geceleri yaÅŸanan öksürüÄŸe grip, soÄŸuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiÄŸinizde solumun salgılarının boÅŸaltılmasını zorlaÅŸtırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler. Özellikle çocuklarda ÅŸiddetli görülen gece öksürük krizi nedenleri ve “Çocuklarda gece öksürük neden olur?” sorusunun yanıtı ise ÅŸöyledir:

  • Adenoidlerin büyümesi,
  • BoÄŸaz ve burun dokusunu alevlendirebilecek buhar, duman solunumu,
  • BoÄŸmaca hastalığı,
  • Burunda küçük yabancı cisim olması,
  • ÇocuÄŸun yalnız uyuma veya karanlıktan korkması,
  • Geniz akıntısı,
  • Mide asidinin özofagusa geri akması ve boÄŸazın tahriÅŸ olması,
  • Pnömoni, soÄŸuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Polen, toz akarı, küf, evcil hayvan tüyü ve sigara dumanı gibi alerjenler,
  • Solunum yolu alerjileri, rinit veya astım sonucu alerjik öksürük,
  • Viral enfeksiyonlar.

Gece Öksürük Krizine Ne Ä°yi Gelir?

“YetiÅŸkin ve çocuklarda gece öksürük ne iyi gelir?” sorusu merak edilen konular arasında. Gece öksürük durumunu önlemek için ilk olarak detaylı saÄŸlık kontrolü yaptırılmalıdır. Böylelikle geceleri yaÅŸanan öksürüÄŸün altında yatan hastalık varlığı uygun bir tedavi ile kontrol altına alınabilir. "ÖksürüÄŸe ne iyi gelir?" diye merak ediyorsanız iÅŸte en hızlı öksürük kesici çözümler:

1.Boğazı nemlendirmek

Çocuk ve yetiÅŸkinlerde gece öksürüÄŸü durumunda iÅŸe yarayan yöntemlerden biri de öksürük ortaya çıktığında oda sıcaklığında su veya ılık bitki çaylarından içmek gece öksürüÄŸünün durdurulmasında faydalı olabilir. Çay öksürüÄŸe boÄŸazı nemlendirme ve yumuÅŸatma noktasında iyi gelecektir. Ballı ılık süt de uykuya daha hızlı dalmanızı saÄŸlayacak diÄŸer bir seçenektir.

2.Solunum yollarını temiz tutmak

“Gece öksürük nasıl kesilir?” sorusuna verilebilecek bir diÄŸer yanıt solunum yollarının temiz tutulmasıdır. Balgam oluÅŸumunu önlerken burun içinde mukus birikmemesine de dikkat etmelisiniz. YoÄŸun bir mukus birikimi olması durumunda nebülizatör uygulayabilir, burnunuzu yıkayabilir veya buhar soluması yapabilirsiniz.

3.Evdeki havanın kurumasını önleme

“Gece öksürük nöbeti nasıl geçer?” sorusunun bir diÄŸer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. SoÄŸuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir. Nemlendirici cihaza hem öksürüÄŸün yatışmasına hem de ortamın güzel kokmasına yarayan aromatik yaÄŸlardan ekleyebilirsiniz. Okaliptüs ve papatya yağı öksürük nasıl geçer sorusu bakımından en ideal seçenekler.

4.Evi temiz tutmak

“Öksürük gece neden artar?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de tozlu ortamdır. Ortamda bulunan toz nedeniyle yaÅŸanabilecek gece öksürük nöbeti önlemek için evinizi her zaman temiz ve düzenli tutmalısınız. Bu öksürüÄŸünüzü yatıştırmada büyük fark yaratacaktır. Bu konuda size yardımcı olabilecek ipuçları ise ÅŸöyle:

  • Mümkün olduÄŸunda pencereleri açarak evi iyi havalandırın,
  • Mümkünse pelüÅŸ oyuncakları, perdeleri ve kilimleri çıkarın,
  • Evinizi günlük olarak temizleyin, keskin kokulu ürünler kullanmaktan kaçının.
  • Özellikle yatak, kanepe ve raflarda bulunan fazla nesneleri ve kağıtları çıkarın.
  • Nevresim takımını sık sık deÄŸiÅŸtirin.
  • Mümkün olduÄŸunda yastık ve ÅŸilteleri güneÅŸlendirin.
  •  Akarları biriktirebilecekleri için yastıklarınızı ve yastık kılıflarınızı düzenli olarak deÄŸiÅŸtirin.

Gece ÖksürüÄŸünde Hangi Doktora Gidilir?

Gece öksürük ve nefes darlığı durumu aldığınız önlemlere raÄŸmen geçmiyorsa öksürük boÄŸaz hastalıklarının neden olduÄŸu bir semptom olduÄŸundan kullanabileceÄŸiniz öksürük ÅŸurupları ve tedavi hakkında bilgi almak için mutlaka kulak burun boÄŸaz alanında uzman bir doktora gitmelisiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri kulak burun boÄŸaz hastalıkları bölümü ile ilgili merak ettiklerinizi öÄŸrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.02.2024 14:06Yayınlanma Tarihi: 08.02.2023 00:00
1 Yorum

07 Aralık 2023 tarihinde
Ayhan AltuÄŸ

Geceleri öksürükten uyuyamıyorum 5 dk koşsam nefes nefese kalıyorum zor nefes alıyorum neden

Büyük Anadolu Hastaneleri
07 Aralık 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER