444 3 703

Yarım Diz Protezi (Unikondiler-Unikompartmantal) Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Yarım diz protezi, diz kireçlenmesi için kullanılan başarılı tedavi yöntemidir ve aynı zamanda teknik bir cerrahidir.

Yarım Diz Protezi Nedir?

“Yarım diz protezi nedir?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Dizin tamamen bozulmadığı yalnızca belli bir bölümünün hasar gördüğü durumda hastaya yarım diz protezi uygulanır. Yani aşınmış diz ekleminin yalnızca bir kısmının protezle kaplanması sağlanır. Diz kireçlenmesi denildiğinde çamaşır makinesinde olduğu gibi diz yapısına kireç çöktüğü ve bu kirecin çözülebileceği düşünülür. Ancak bu düşünce yanlıştır ve bundan yola çıkılarak uygulanan tedaviler hastalığa çözüm yaratmaz. Bu nedenle işlem unikondiler diz protezi alanında uzman doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Kireçlenme aslında kıkırdağın zarar görmesi ve hatta yok olmasıdır. Dizde yastık görevi gören kıkırdak dokusu, gelen yükleri emer. Ancak zarar gördüğü durumlarda sert olan kemik yumuşak kıkırdak dokusunu ezer ve parçalar. Hasar gören kıkırdak da yürüyüş bozukluğu yaratır. Bunun sonucunda da dizin iç kısmında çöküp eğilmeler başlar.

Yarım Diz Protezi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Dizde kireçlenme dizin özellikle tek bölgesini etkiliyorsa yarım diz protezi tedavide kullanılan altın standarttır. Ancak bu noktada hastanın uygunluğuna iyi karar verilmelidir. Uygunluğa karar vermek için hasta öyküsü, muayene ve ayakta çekilen röntgenlerle ameliyat kararı verilebilir. Bazı durumlarda da protez tipine karar vermek ve uygunluğunu ölçmek adına tomografi tetkiki de istenebilir.

Yarım Diz Protezi Çeşitleri

Hareketli ara yüzeyli ve hareketsiz ara yüzey protezi olmak üzere 2 çeşit yarım diz protezi bulunur. Bu protezlerden hasta içi uygun olanını işlemi uygulayacak cerrah veriler. Bunun yanında diz kireçlenmelerinde en yüksek risk faktörü yaştır. 40 ve 50’li yani orta yaşlardan itibaren diz kireçlenmeleri artış gösterir. Bu nedenle yarım diz protezleri bu yaşlardan sonra hastaya uygulanabilir. Ayrıca diz kireçlenmeleri yaşlı insanlarda görülen sakatlık nedenlerinden biridir. Bu oran kadınlarda 3 kat daha fazladır. Kireçlenme altın yatan risk faktörleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Genetik yatkınlık,
  • Önceden geçirilmiş diz ameliyatları (özellikle menüsküsün alınması),
  • Şekil bozuklukları,
  • Travmalar.

Yarım Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Yarım diz protezi ameliyatı uygulanışı şu şekilde özetlenebilir:

Dizin ön kısmından küçük bir kesi atılarak eklem kapsülü açılarak hasarlı dizin iç kısmındaki kemikler temizlenir. Bu aşamada hastanın dizindeki tüm anatomik yapılar korunur. Uygulamada hasarlı olan kemiklerin yerine kaval ve uyluk kemiğine tutunan küçük implantlar yerleştirilir, iki implant arasına özel polietilen ara madde yerleştirilir. Ardından cilt altı, kapsül ve cilt dikilerek ameliyat bitirilir.

Yarım Diz Protezi Ameliyatının Fiyatı Ne Kadardır?

Yarım diz protezi fiyatları, normal total diz protezi fiyatından daha yüksek değildir. Ancak fiyat aralığında kullanılan malzeme ve kalitesi, cerrah deneyimi ve ameliyatın gerçekleşeceği merkezin iyi olması belirleyicidir.

Yarım Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yürünebilir?

Diz kireçlenmesi için uygulanan yarım protez ameliyatı sonrası hastalar aynı gün veya ertesi gün rahatlıkla yürüyebilir. Ancak yarım diz protezi ameliyatı sonrası yalnızca 1 ya da 2 hafta kadar koltuk değneği kullanımına dikkat edilmelidir. Bu aşamada koltuk değnekleriyle yürümek yeterli olacaktır.

Yarım Diz Protezi için bilgi talep formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Az kesi ile uygulanır. Bu nedenle iltihap riski düşük ve yara iyileşmesi de hızlıdır. İşlemde hastanın dizindeki anatomik yapılar ve bağlar korunur. Böylelikle hastalar aktif bir şekilde rutin hayatına dönebilir.

Ameliyat 30 dakika ya da 1 saat arası gibi bir sürede tamamlanır.

Yarım diz protezi ameliyatı ile eklemi hareketini korumak, artırmak, ağrıyı gidermek amaçlanır. Ameliyat öncesi hastalara ilaç, fitoterapi, fizik tedavi, ortez kullanımı gibi tedaviler uygulanabilir. Bu tedavilerle ağrılar azaltılarak hareket artırılabilir. Ancak hastalığın yok olması için yeterli değildir. Bu nedenle doğru bir tanı ile cerrahi yöntem uygulanmalıdır.

Yarım diz protezi ameliyatında başarı elde edilmesi için; ameliyata uygun hasta seçimi, cerrahın konuda uzmanlığı, protezin kaliteli olması ve ameliyatın gerçekleşeceği merkezin koşulları önemlidir. Bu koşullar sağlandığında fonksiyonu bozulmuş veya fonksiyonları kaybolmuş eklem yeniden sağlıklı, düzgün ve ağrısız hareket edebilir.

Dizde kireçlenme için yaş en büyük risk faktörlerindendir. Kişinin 40 ve 50’li yaşlarından itibaren kireçlenme riski giderek artar. Dolayısıyla yarım diz protezi orta yaştan sonra uygulanabilir.

Ameliyatın ardından düzenli egzersiz yapan hastalar için genellikle fizik tedavi gerekmez. Ancak egzersiz yapmada zorlanan ve kasları zayıf olan hastalar için fizik tedavi önemlidir.

Ameliyatın ardından iyileşme hızlıdır. Hastaların cilt yaralarının iyileşmesi 2.haftanın sonunda olur ve bu tarihten sonra hastalar banyo yapabilir.

Yarım diz protezi ameliyatı sonrası 2.haftada uygun görülen hastalar desteksiz olarak merdiven çıkabilir. İlk 2 hafta da merdiven koltuk değnekleriyle inilip çıkılmalıdır.

Enfeksiyon riski total diz protezine göre daha düşüktür ancak yara bölgesinde ısı artışı, ağrı, kızarıklık ve yaradan uzun süre akıntı enfeksiyona işaret eder. Bu durumda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Ameliyatın ardından 1.gün ağrının en yoğun yaşanabileceği dönemdir. Bu nedenle etkin yöntemler kullanılarak hastanın ilk günü konforlu geçirmesi hedeflenir. Bu dönemin ardından hastada hafif ameliyat ağrıları görülebilir. Ağrılar ise 1 ay içinde tamamen geçer.

Ameliyatın ardından hastaların ilk 3 ay varis çorabı ve ilk 2 ay kan sulandırıcı kullanması önerilir.

Protezin ömrü hastanın uygun olması, cerrah deneyimi ve kullanılan protezin kalitesi ile yakından ilgilidir. Yarım diz protezinin ömrünün genel olarak en az 15-20 yıl olması hedeflenir. Ancak bu süre daha uzun olabilir. Bu işlemin uygulanmasında ömür boyu dayanması hedeflenir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2024 09:54Yayınlanma Tarihi: 16.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!