444 3 703

CTO (Kronik Total Oklüzyon) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

 

Kişide hayati risk yaratan tam tıkalı kalp damarları, ameliyatsız yöntemler kullanılarak da açılabilir. Bu yöntemlerden biri olan kronik total oklüzyon hasta için konforludur ve hastanın kısa sürede iyileşmesine katkıda bulunur.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) Tedavisi Nedir?

Kronik total oklüzyon nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Koroner damarın en az 3 ay gibi bir süre boyunca tam tıkalı olması ve tıkalı damarda hiç kan akışının bulunmaması durumudur. Çok sert, kireçli ve taşlaşmış damar sertliği plaklarına sahip olan damar bu işlemin uygulanması için geliştirilmiş özel sert yapıdaki stent, tel ve balonlar ile kısa sürede, hasta uyutulmadan ve kasıktan iğne girilerek açılır.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kronik total oklüzyon tedavisi kalbe giden ana damarlarda tıkanıklık ve bu tıkanıklığın geliştiği hastalarda günlük aktiviteler sırasında çarpıntı, yorulma ve nefes darlığı gibi şikayetler görülmesi durumunda uygulanır. Ana damarlarda tıkanma olması durumunda kalbe kan akışı ince damarlar ile sağlanır. Ancak bu tabloda kalp yeterince beslenemez ve bu tablonun uzun süre devam etmesi, gerekli tedavinin gecikmesi tehlikeli kalp yetersizlikleri yaşanmasına neden olabilir.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) Belirtileri Nelerdir?

Koroner damarlarda oluşan tıkanıklık uzun bir süreç içinde ortaya çıkabildiği gibi aniden de gelişebilir. Yıllar içinde gelişen bu durum hastada hiçbir belirti yaratmadan sessizce ilerleyebilir. Bunun yanında damarların ani tıkanması ile görülen tablo da kalp krizidir ve vakit kaybedilmeden müdahale edilmelidir.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) Kimlerde Görülür?

CTO, ateroskleroz olarak adlandırılan bir hastalık sonucu oluşur. Ateroskleroz; kolesterol, yağ ve diğer maddelerin birikmesi ile oluşarak arterlerin iç yüzeyini kaplar. Bu nedenle ateroskleroz risk faktörlerine sahip kişilerde CTO riski de yüksektir. Bu risk faktörleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Ailede koroner kalp hastalığı,
  • Cinsiyet (Erkeklerde daha yüksektir.),
  • Diyabet,
  • Kan basıncının yüksekliği,
  • Sedanter yaşam tarzı,
  • Sigara kullanımı,
  • Yaş,
  • Yüksek kolesterol.

Ancak CTO yalnızca bu risk faktörlerini taşıyan kişilerde görülmediği ve herhangi bir kişide görülebildiği unutulmamalıdır. Bu noktada sağlıklı yaşam tarzı ve düzenli kontroller önemlidir.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Kronik total oklüzyon tedavisi, tıkanmış arterin nerede olduğuna ve ne kadar zaman tıkalı olduğuna bağlıdır. Ancak tedavide genel olarak şu seçenekler bulunur:

  • İlaç tedavisi: İlaçlı tedavi CTO belirtilerini azaltıp ilerlemesi yavaşlatmak adına kullanılabilir. Kolesterol ve kan basıncını düşüren etkili ilaçlar ve trombosit inhibisyonu ilaçları gibi.
  • Perkütan tedaviler: Bu girişimler tıkalı arteri açmak veya yeni bir arter yolu açmak adına kullanılabilir. Özellikle son 10 yılda teknolojinin gelişmesi ve deneyimlerin artması ile hekimler kalp damarlarını ve stentler ile açılabilir hale getirmiştir. Genellikle 1-2 saat gibi bir sürede yapılan bu işlemlerden elde edilen başarı oranı %85-90’dır.
  • Yaşam tarzı değişiklikleri
  • By-pass Operasyonu

CTO (Kronik Total Oklüzyon) Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Kronik total oklüzyon girişimleri ile hastanın kalp kasılma gücünü artar. Bunun yanında nefes darlığı ile göğüs ağrısı başta olmak üzere hastadaki kardiyak şikayetler de büyük oranda iyileşir. Ayrıca kalp kapasitesinde düzelme, kalp yetmezliği sorununun önlenmesi ve açık kalp ameliyatı ihtiyacının ortadan kalkması sağlanır. Bunların bütününde de hastanın yaşam kalitesi ve süresi artar.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) Tedavisi hakkında detay ve randevu almak için bilgi talep formunu doldurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.02.2024 09:55Yayınlanma Tarihi: 16.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!