Boyunla ilgili hastalıklar söz konusu olduğunda “Tortikolis nedir?” sorusu akıllara gelir. Bir diğer adı eğri boyun hastalığı olan bu durum; çoğunlukla bebeklik döneminde görülen boyun veya baş bölgesinin eğilmesi veya çarpık olmasıdır. Hastalığın kesin olarak nedeni bilinmemekle birlikte, bebeklerde doğuştan görülebildiği gibi sonradan farklı nedenlere bağlı olarak eğri boyun hastalığı oluşabilir. En sık görülen tipi konjenital tortikolistir. Yeni doğan bebeklerde görülen bu tipte çoğunlukla ağrı olmazken bebeğin kafa kontrolleri başladığında fark edilebilir. Bir diğer tortikolis tipi de edinilmiş olandır 4-6 ay içerisinde veya daha ilerleyen dönemde ortaya çıkar. Çoğunlukla aileler tarafından fark edilerek tedaviye başlanır.
Tortikolis belirtileri ile ilgili bilgi sahibi olmak erken tanı konulup tedavi edilmesi açısından oldukça önemlidir. Tortikolis tiplerine bağlı olarak belirtiler farklılık gösterebileceği gibi ortak belirtileri de vardır. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
Çoğunlukla yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen tortikolis iki türe sahiptir.
Birincisi bebeklerde daha sık görülen konjenital tortikolis diğeri ise çocuklarda ve yetişkinlerde görülen edinilmiş tortikolis hastalığıdır.
Konjenital Tortikolis: Yaygın olarak bebeklerde görülen konjenital tortikolis, bebeğin baş ve boyun hareketlerini kullanmaya başladığı dönemde ortaya çıkar. Belirtilen semptomlara dikkat edilerek kısa sürede uzmana başvurulması erken evrede tedavi edilmesi açısından önemlidir.
Edinilmiş Tortikolis: Dış faktörlere bağlı olarak sonradan gelişen tortikolis tipidir. Yetişkinlerde boyun eğriliği belirtileri birçok nedene bağlı olabileceği gibi genellikle boyun kaslarında gerçekleşen iltihaplara veya travmalara bağlı oluşur.
Tortikolis, boynun iki tarafında bulunan SCM kaslarının spazmı sonucu oluşan bir hastalıktır. Bebeklerde tortikolis görülme nedeni çoğunlukla anne karnında bebeğin yanlış konumlanmış olması veya zor doğumlarda yaşanan komplikasyonlar olabilir. Bu durumlar dışında çocuklarda ve yetişkinlerde boyun eğriliği yan etkenlere bağlı olarak sonradan kazanılabilir. Konjenital tortikolise sebep olabilecek bazı etkenler aşağıdaki gibi olabilir:
Çocuklarda ve yetişkinlerde edinilmiş tortikolise neden olabilecek etkenler aşağıdaki gibidir:
Doğru uygulanacak tortikolis tedavisi için doğru tanı önemlidir. Tortikolisin teşhisinde ebeveynlerin belirtileri fark etmesi ve zaman kaybetmeden uzman doktora başvurması önemlidir. Doktor ilk olarak belirtileri inceleyerek fiziki muayene gerçekleştirir. Hastanın baş ve boyun hareketleri boyun bölgesindeki kaslarda sertlik, şişlik veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Bunun yanında enfeksiyonları kontrol etmek amacıyla kulak burun boğaz, nöroloji ve göz muayeneleri de önerilebilir. Konulan ön tanı sonrasında doktor gerek duyduğu durumlarda röntgen, bilgisayarlı tomografi ve MR taraması gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir.
Tedavi uygulanmasında boyun kasları gevşetilerek normal duruma getirilmesi amaçlanır. Tedaviye ilk fizik tedavi, germe egzersizleri, fiziksel medikal cihazlar kullanılarak başlanır. Bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda tortikolis ameliyatına başvurulabilir.
İlaç Tedavisi: Kas yaralanmalarına veya travmalara bağlı oluşan tortikolis hastalığında, iltihap söktürücü antibiyotikler ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, doktorun talimatına göre damar yolu ile veya kas içine enjeksiyon uygulanarak uygulanabilir. Tedavinin tamamlanması ve semptomları önlemek için belirlenen sürelerde oral formda ilaçlar kullanılmaya devam edilir.
Fizik Tedavi: Bebeklerde görülen tortikolis durumunda çocuk ortopedisti veya fizik tedavi uzmanı eşliğinde belirlenen germe tortikolis egzersizleri uygular. Belirli aralıklar ve düzenli egzersizler ile bebeğin boynunu aktif bir şekilde hareket ettirmesi hedeflenir. Tedavinin tamamlanmadığı veya geciktiği durumlarda kasta kalıcı kısalmalar görülebilir. Yetişkinlerde boyun eğriliği tedavisi sürecinde de aynı şekilde fizik tedavi uygulamaları adım adım düzenli bir şekilde tamamlanmalıdır. Çoğunlukla geçici olan tortikolis hastalığı fizik tedavi uzmanı veya fizyoterapist eşliğinde tedavi edilir.
Cerrahi Tedavi: Tortikolis ameliyatı olanlar; ilaç tedavisi ve fizik tedavinin yeterli olmadığı durumlarda boyun bölgesine bulunan SCM kaslarının uzatılması yöntemiyle cerrahi operasyon uygulanan kişilerdir.
Tortikolis hastalığının evde tedavisi mümkün değildir. Ancak bazı uygulamalar ve yetişkinlerde tortikolis egzersizleri ile semptomların azaltılması sağlanabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Tortikolis belirtileri üzerine ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurulmalıdır. Bebeklerde boyun eğriliği fark edildiğinde ise çocuk cerrahisi bölümüne de başvurulabilir.
Genellikle fizik tedaviler ve ilaçlar ile hastalık tedavi edilir. Bebeklerde de düzenli uygulanacak egzersizlerin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi operasyonlarla tedavisi yapılır.
Omurgada eğrilikler oluştuğunda tortikolis yüz asimetrisi yaratabilir.
Tortikolis çoğunlukla bebeklerde görülür. Bebeğin anne rahminde yanlış konumlanması ve doğum sırasında yaşanan anormallikler sonucu görülme sıklığı fazladır. Bunun dışında çocuklarda ve yetişkinlerde dış etkenlere bağlı olarak görülebilir.
Cerrahi operasyonda boyun bölgesinde bulunan SCM kaslarının uzatılması sağlanır. Ameliyat sonrası egzersiz ve fizik tedavi programları alınması gerekebilir.
Merhaba, rnAdım İlknur Işık, 54 yaşındayım ve bir tortikollis hastasıyım. ve çok ağrılarım oluyor, tedavisi mümkün mü?
Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.