444 3 703

Andropoz Nedir? Andropoz Belirtileri Nelerdir?

 

Yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan hormon değişikliklerinin yapısı erkeklerde kadınlara göre daha farklıdır. Kadınlarda görülen menopoz yumurtlama döneminin sona ererek üreme fonksiyonlarının ortadan kalkmasıdır. Ancak menopoz anlamında erkeklerde aniden hormon kesilmesi olmaz, testosteron miktarı zamanla azalır. Zamanla andropoz erkek için yönetilebilir hale gelebilir. Bunun yanında testosteron miktarının azalması sonucunda erkek üreme fonksiyonları devam eder. Peki andropoz nedir?

Andropoz Nedir?

Andropoz ne demek?” diye merak ediyorsanız halk arasında erkek menopozu olarak da bilinen andropozun, yaşa bağlı olarak erkeklik hormon seviyelerindeki değişim olduğunu bilmelisiniz. Buna ek olarak geç başlangıçlı hipogonadizm, testosteron eksikliği, androjen eksikliği olarak da bilinir. Genellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerin testosteron üretiminin düşmesi nedeniyle görülen belirtileri içerir. Testislerde üretilen testosteron, erkek vücudunda birçok etkiye sahiptir. Bu etkiler zihinsel ve fiziksel olarak enerji düzenleme, ergenlik döneminde gelişimi destekleme, kas kütlesini korunma, hayatta kalma reflekslerinin tetiklenmesi şeklinde sıralanabilir.

Erkek menopoz dönemi kadınınkinden farklı birkaç özelliğe sahiptir. Kadın menopozu tüm kadınlara görülür ancak erkeklerin andropoz dönemi tüm erkekler için geçerli değildir. Kadınlar menopoz dönemine girdiklerinde üreme organlarında fonksiyon kaybı yaşanırken erkek üreme organları işlevini tam olarak yitirmez. Kadınlardaki menopozun tek nedeni hormonal değişimdir. Ancak erkek menopozu hormonal sebeplerin yanı sıra depresyon, hipertansiyon ve diyabet gibi nedenlerle de görülebilir. Erkeklerde andropoz yaşı 50’dir. Ancak depresyon, hipertansiyon ve diyabet gibi nedenlerle görülen andropoz 50 yaş altı erkekleri de etkileyebilir.

Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Andropoz cinsel, fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Bu belirtiler yaşın ilerlemesi ile artar. Yaygın andropoz belirtileri şöyledir:

  • Cinsel dürtülerde azalma,
  • Depresyon,
  • Düşük enerji,
  • Erektil disfonksiyon,
  • Fiziksel olarak zayıflık duygusu,
  • Jinekomasti ve meme gelişimi,
  • Kemik kütlesinde azalma,
  • Kas kütlesinin azalması,
  • Kısırlık,
  • Konsantrasyon güçlüğü,
  • Motivasyon azalması,
  • Özgüven azalması,
  • Uykusuzluk ve uyku bozukluğu,
  • Vücutta yağlanma.

 

Bu belirtilerin yanı sıra göğüslerde hassaslaşma ve şişme, testiste küçülme, vücut kıllarında dökülme de görülebilir. Ek olarak vücut hava sıcaklıkları karşısında hassaslaşır ve kişide beklenmedik sıcak basmaları görülebilir. Sigara, alkol kullanımı ve bazı ilaçların yan etkileri bu belirtileri tetikleyebilir. 

Andropoz Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Erkeklerde andropoz teşhisinde fiziki muayene önemlidir. Fiziki muayenenin ardından kan testleri ile testosteron seviyesi ölçülür. Testosteron seviyesinin aşırı düşük olması geç başlangıçlı hipogonadizmi de işaret edebilir.

Andropoz Nasıl Tedavi Edilir?

Andropoz nedir belirtileri ve tedavisi nasıldır?” sorusu da merak edilenler arasında.

Erkeklerin çoğunda ciddi belirtilere yol açmayan andropoz, yönetilebilir bir durumdur. Ancak bir grup erkek için kısmı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Tedavilerden en yaygın olan kandaki testosteron seviyesinin değiştirilmesidir. Bu tedavi ile birçok semptomun azalması sağlanır ve erkeğin daha kaliteli bir yaşam sürmesi desteklenir. Peki tedaviye ek olarak andropoz döneminde ne yapılmalı? Ek tedavi olarak daha çok egzersiz yapmak, stresi yönetmek ve daha sağlıklı beslenme de önemlidir. Ancak testosteron seviyesini değiştirmeye yönelik tedavi tüm erkekler için geçerli değildir. Özellikle meme  ve prostat kanseri olan erkeklerde testosteron andropoz ilaçları kullanılmaz. 

Siz de kendinizde andropoz belirtileri gözlemliyorsanız ve belirtileri yönetmekte zorlanıyorsanız zaman kaybetmeden muayene olmalı ve daha kaliteli bir yaşama merhaba demelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.02.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 25.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER