444 3 703

İpli Skolyoz (Füzyonsuz) Ameliyatı Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Skolyoz, genellikle büyüme döneminde olan çocuklarda genetik faktörlere bağlı olarak oluştuğu düşünülür. Neden kaynaklandığı tam olarak bilinmeyen skolyoz, omurganın arkadan ya da karşıdan bakıldığında C veya S şeklinde eğilmesidir. Bu durum çok hafif ya da ileri derecede gelişebilir. İleri derecede skolyoz durumunda göğüs içindeki boşluk azalır ve bu durum da akciğerin düzgün çalışmasında sorunlar yaratabilir. Skolyozun tedavisi kişinin yaşadığı eğriliğin derecesine bağlıdır. İpli skolyoz ameliyatı da ileri derece hastalar için tercih edilir.

İpli Skolyoz (Füzyonsuz) Ameliyatı Nedir?

Füzyonsuz skolyoz ameliyatı olarak da tanımlanan ipli skolyoz ameliyatı, omurganın artık hareketsiz olmasını sağlayan demir çubuklar yerine eğik olan omurların arasına bant ya da ip yerleştirilerek gerdirme yöntemidir. Bu yöntemde dış tarafına yerleştirilen vidalar arasındaki bant ya da ip, yekpare tek bir ipten oluşur. Peki ipli skolyoz ameliyatı kaç saat sürer? Yaşanan eğiklik yalnızca sırt veya bel bölgesindeyse işlem 4-5 saat sürebilir. Ancak eğrilik hem sırt hem de bel bölgesindeyse ameliyat 7-8 saat kadar sürebilir.

İpli Skolyoz (Füzyonsuz) Ameliyatı Hangi Hastalar İçin Uygundur?

İpli skolyoz ameliyatı, her skolyoz hastası için uygulanmaz. Bu işlem hem bel hem de sır bölgesinde eğrilik bulunan çocuklarda yapılır ancak çocuğun büyüme çağında olması gereklidir. Peki ipli skolyoz ameliyatı kaç yaşına kadar yapılır? Bu yöntem genellikle büyüme çağı olan 9-17 yaş arası için tercih edilir. Ancak her çocuğun gelişimi farklı olduğundan omurga radyolojik olarak değerlendirilir ve ameliyat kararı verilir. Bu yöntemde çocuğun gelişmesinden faydalanılır.

İpli Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İpli skolyoz ameliyatı nasıl yapılır?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Küçük kesilerle gerçekleştirilir. Omurgadaki eğrilik sırt bölgesindeyse göğüs kafesinin yan tarafından 4-5 cm’lik iki küçük kesi atılır. Ek olarak bu kesilerin biraz önünden 1-2 cm’lik bir kesi daha atılarak kameranın girilmesi ile omurgaya ulaşılır. Eğriliğin durumuna göre göğsün hangi tarafından girilecekse işle yapılacak taraftaki akciğer söndürülür. Omurga eğriliği bel bölgesindeyse karın ön duvarından 6-7 cm’lik küçük bir kesi atılır, vidalar yerleştirilir ve iple düzeltme uygulanır. Kişinin omurga eğriliği hem bel hem de sırt bölgesinde olabilir. Bu türden skolyoz durumunda eğrilikler birbirine ters yöndedir. Bu türden eğriliklerde torakoskopik yöntemle önce göğüs kafesinden girilerek vidalar yerleştirilir. Ardından bölge kapatılarak hastanın pozisyonu değiştirilir ve karın boşluğundan omurgaya ulaşılarak bel bölgesindeki eğrilik için omurgaya vidalar yerleştirilir. Özel bant ya da ip yerleştirilerek gerdirme işlemi de eğriliğin durumuna göre yapılır.

İpli Skolyoz Ameliyatı Fiyatı Nedir?

İpli skolyoz ameliyatı fiyatıcerrahi işlem hastanın durumu özelinde yapıldığından uygulanacak yönteme göre farklılık gösterir. Bilgi talep formu doldurarak merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

İpli skolyoz ameliyatı hareketi koruyan bir cerrahidir. Bu işlemde omurlar demir çubuklarla birbirine sabitlenmediğinden fonksiyonlarına devam eder. Küçük kesilerle gerçekleştirildiği için iyileşme çok daha çabuk yaşanır. 

Cerrahi işlemden sonra göğüs kafesine drenajı sağlamak için tüp yerleştirilir ve drenaj tüpü ortalama olarak 2-3 gün hastada tutulmaktadır. Hastanın taburcu edilmesi 4 güle 1 hafta arasında sürer.

İpli skolyoz ameliyatından sonra 6 hafta korse kullanılması önemli. Korsenin yatarken kullanması gerekli değildir. Hastanın gün içerisinde hareketlerini kısıtlaması yeterlidir. 

Yerleştirilen iplerin teknik olarak kopma ihtimali bulunmaz. Ameliyatta kullanılan iplerin dayanma gücü yüksektir. Ancak nadir de olsa böyle bir risk bulunmaktadır.

Eğri omura dış bükey tarafından sabitlendikten sonra çocuğun büyümesi devam ettiği için omurga iç tarafından gelişmeye devam eder. Böylece zaman içinde omurga düzelmeye başlar. Çocuk çok küçükse bu eğrilik biraz daha fazla bırakılır. Büyümenin sonlarındaysa bırakılan eğrilik daha azdır. Büyüme ile birlikte omurganın düzelmesine olanak vermek için yaşa ve eğriliğin şiddetine göre 5-20 derece arasında değişen bir pay bırakılır. 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 09:48Yayınlanma Tarihi: 26.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!