Jeolojik yapısı nedeniyle Türkiye deprem kuşağında yer alan ülkelerden biri. Meclis Araştırma Komisyonu raporlarına göre; 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Gölcük depreminde 18 bin 373 kişi, 6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli olan ve 10 ili etkileyen depremde ise 42 bin 310 kişi hayatını kaybetti. Enkazda kalanlar ise felaketten günler sonra çıkarıldı. Enkaz altında günlerce yemek yemeden hayatta kalan insanlar için uzmanlardan refeeding sendromu uyarısı geldi. Peki refeeding (yeniden beslenme) sendromu nedir? Enkaz altından çıkarılan insanlar nasıl beslenmeli? İşte bilinmesi gerekenler:
“Refeeding sendromu nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:
Yeniden beslenme sendromu olarak adlandırılan refeeding; yetersiz beslenme veya uzun süren açlığın ardından hızlı bir şekilde başlayan yeniden beslenme ile metabolik ve elektrolit bozuklukların eşlik ettiği ciddi bir tablodur ve hayatı tehdit eder. Bu durumun yarattığı tabloya hipomagnezemi, hipofosfatemi ve hipokalemi ve gibi elektrolit bozuklukları, B1 vitamini başta olmak üzere vitamin düzeylerinde azalma, tuz tutulumu ve sıvı dengesizliği de eşlik edebilir. Bu dengesizlikler bozulmuş organ fonksiyonlarına, kardiyak, nörolojik yan etkilere ve hatta ölüme neden olabilir. Bu durumu önleme veya durumdan korunmada en önemli yöntem riskli hastaları yeterli değerlendirmek, tedavi planını iyi yapmaktır. Uygulanacak yeniden beslenme protokolü her hasta özelinde uygulanmalıdır.
Yeniden sendromuna bağlı olarak yalnızca kişinin sindirim sistemi değil diğer organ ve sistemleri de etkilenir. Bunun en önemli nedeni vücutta bazı elektrositlerin azalması sonucunda kalp gibi organlarda kasılmaların yaşanmasıdır. Ayrıca hücre içinde bulunan elektrotların konsantrasyonları değişebilir ve ATP sentezinde sorunlar oluşabilir. Refeeding sendromu belirtileri aşağıdaki gibidir:
Deprem sonrası refeeding sendromunda beslenme sürecinde enkazdan çıkarılan kişilerin yaşadıkları durumun hem psikolojik hem de fizyolojik etkilerini en hafif şekilde atlatmaları için beslenme desteği kısa ve uzun dönem beslenmesi olarak iki aşamada organize edilmelidir. Kısa dönemde beslenme aşaması ilk birkaç haftayı kapsar. Bu aşamada kişiye ilk sıcak çorba ya da çay servis edilmelidir. Bu süreçte ılıman mevsimlerde günde 3 litre, sıcak mevsimlerde de 6 litre su tüketilmesi de ayrıca önemlidir. İkinci günden itibaren de katı gıda verilmelidir.
Enkazdan çıkarılmanın ardından refeeding sendromu beslenme sürecinin yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
Yeniden beslenme sendromu gelişme riski yüksek olan kişilerde beslenmenin hangi yolla yapılacağı hastanın biyokimyasal ve klinik değerlerine bakılarak belirlenir. Tedavide oral beslenme desteği, tüple beslenme ve parenteral beslenme uygulanabilir.
Refeeding sendromu riski düşük olan, hafif düzeyde malnütrisyonlu ve oral alabilen kişilerde oral beslenme desteği uygulanabilir. Refeeding sendromu tedavisi arasında olan tüple beslenme (Enteral beslenme) yetersiz beslenen veya enerji hedefine ulaşmak için yeterli gıda tüketemeyen hastalar içindir. Parenteral beslenme ise oral ve/veya enteral beslenmenin yetersiz olması durumunda uygulanır.
Tedavide depoları tükenmiş olduğundan şüphelenilen kişilere magnezyum, fosfor ve tiamin için sistematik takviye önerilir. Yeniden beslenme başlamadan en az 30 dakika önce de yüksek dozda tiaminin (200-300 mg) profilaktik takviyesi esastır.
Beslenmeye başlanan hastalarda günlük tedavi planı ise şu şekildedir: