Obezite cerrahisi ile ilgili ameliyatın hayatı tehdit edebilecek riskler taşıdığından ameliyat sonrası kişinin ömür boyu ilaç kullanacağına kadar pek çok hatalı bilgi bulunmakta. Bu hatalı bilgiler de obezite cerrahisine ihtiyacı olan kişilerin ameliyat olmaktan çekinmesine ve aşırı kilolara eşlik eden ciddi hastalıklarla yaşamasına neden olmakta. Aslında obezite ameliyatı riski diğer mide ameliyatları ile oluşan risklerden daha yüksek değil. Üstelik bu ameliyatın ardından hastalar uzman önerisine uyduğu ve önerilen diyetle spor programlarını uyguladığında fazla kilolarının büyük bir kısmını 2 yıl içinde kaybedebilir. İşte obezite ameliyatı hakkında yanlış bilinenler ve doğru bilinmesi gerekenler:
Obezite ameliyatının kilo fazlalığı olan herkese uygulanabileceğine dair yanlış bir inanış var. Peki obezite cerrahisi kimlere uygulanır? Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirdiği kriterlere göre obezite ameliyatı için vücut kitle indeksi (VKİ) 40 kg/m2’yi aşan ya da 35-40 kg/m2 arasında olan ve bu duruma uyku apnesi, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar eşlik eden kişiler uygun kabul edilmekte.
Obezite belirtileri ile eşlik eden hastalığı bulunan ve vücut kitle indeksi ameliyat kriterine uygun olan kişiler obezite ameliyatı olabilir. Ancak bu ameliyatın ciddi riskler taşıdığı düşünülmektedir. Gelişen teknikler ve alandaki uzmanlık sayesinde Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü şekilde uygulanan cerrahi işlemin riski herhangi bir nedenden dolayı uygulanan mide ameliyatlarından daha fazla değildir.
Obezite için uygulanan farklı cerrahi işlem türleri bulunur. Bu işlemler mide balonu, tüp mide (sleeve gastrektomi), gastrik by-pass (r-ygb), mini gastrik by-pass, duodenal switch, mide botoksudur. İşleme karar verilmesinde hastanın tercihi göz önünde bulundurulur ancak hangi yöntemin uygulanması gerektiğine uzmanlar değerlendirme yaparak karar verir. Çünkü obezite hastalarına uygulanan cerrahi işlemlerde başarı elde edilmesi doğru yöntemin doğru hastada uygulanmasıyla yakından ilgilidir.
Obezite ameliyatları gıda alımını kısıtladığı ve emlimi azalttığı için kilo verilmesine yardımcı olur. Bu nedenle emilimi etkileyen ameliyatlardan sonra kişilerin D vitamini, B12 ve demir gibi bazı takviyeleri alması gerekebilir. Sanılanın aksine bu takviyeler serum veya ağız yoluyla geçici bir süre alınır.
Obezite cerrahi sürecinin sonunda kişiler verilen beslenme ve egzersiz programına uymadıklarında yeniden kilo alabilir. Bu kişilerde bir kez daha ameliyat olamayacaklarına dair kaygı gelişir. Ancak ikinci kez ameliyat olunabilir. İkinci uygulanacak yönteme doktor karar verir.
“Obezite nasıl mücadele edilir?” diye merak ediyorsanız cerrahi işlemin yani ameliyatın tek başına mucize yaratmayacağını bilmelisiniz. Obezite cerrahi sonrası beslenme ve fiziksel aktivite de oldukça önemli. Bu nedenle uygulanan ameliyatın ardından kişiler sağlıklı beslenme rutini kazanmalı ve düzenli egzersiz yapmalıdır.