444 3 703

Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı (Uyanık Kraniotomi) Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

 

Onkolojik hastalıklar, toplumda hayatı tehdit eden önemli hastalıklar arasında. Bu hastalıklardan olan beyin tümörleri, lösemiden sonra en sık görülen tümörlerdir. Bu tümörlerin tedavisinde kullanılan uyanık beyin tümörü ameliyatı ise son yılların popüler uygulamalarından biri. Bu tedavi yöntemi her konumdaki beyin tümörüne uygun bir yöntem değildir. Genellikle beynin konuşma merkezine konumlanan tümörlerde daha hedefe yönelik olarak uygulanır.

Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı Nedir?

Uyanık beyin tümörü ameliyatı, hastanın ameliyat sırasında uyanık olmasına ve kol, bacak ve konuşma gibi fonksiyonları ameliyat anında takip edebilmesine olanak tanıyan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sonrası felç ve konuşma bozukluğu gibi riskler en aza indirilmek amaçlanır.

Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı Hangi Hastalıklar İçin Uygulanır?

Modern beyin cerrahisi uygulamalarından biri olan uyanık beyin tümörü ameliyatı, beynin konuşma merkezine yerleşmiş beyin tümörlerinde kullanılır. Diğer bölge tümörlerinin cerrahi uygulamasında bu yöntemi kullanma ihtiyacı duyulmaz. Çünkü teknolojik gelişmeler sayesinde o bölgenin nörolojik fonksiyonu hasta uyku sırasındayken de takip edilebilir. Ancak tümör konuşma merkezinde konumluysa bunu ameliyat anında takip etmek mümkün olmaz ve uyanık kraniotomi tekniğini uygulamak bir zorunluluk haline dönüşür.

Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı Tümörler İçin Uygulanır?

  • Arteriovenöz malformasyonlar,
  • Beyin metastazları,
  • Derin Beyin stimülasyonu (Tümör dışı uygulamalara örnek),
  • Diğer tümörler,
  • Glial beyin tümörleri,
  • Kavernomalar,
  • Kortikal displazi vb,
  • Meningiomalar,
  • Stereotaktik beyin biyopsisi.

Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatına Hasta Nasıl Hazırlanır?

Uyanık beyin tümörü ameliyatı öncesi hasta ile görüşülür. Ameliyat sırasında hastadan tanımlama yapması istenecek yazı, resim ve şekiller hastaya gösterilere bilgi verilir. Ameliyat anında zaman zaman ayağını, elini ve bacağının hareket ettirmesinin isteneceği, hekimin belirli aralıklarla kendisini muayene edeceği hastaya anlatılır. Bu bilgilendirme seansında ayrıca hasta ameliyat anında ağırlaşma ve vücudunun belirli bir bölümünde dokunma hissini kaybetme gibi durumlarda bunu haber vermesi gerektiği konusunda uyarılır.

Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İşleme başlamadan önce hastanın beyninin konuşma ile ilgili kısmı beyin haritalaması ve speech arrest yöntemiyle haritalandırılır. Konuşmayı etkilemeyen ya da en az etkileyen bölgenin seçilmesine özen gösterilir. Tümörü beyinden çıkarma süresince hastanın konuşma fonksiyonları takip edilir. Tümör boyama yöntemiyle de tümör dokusunu normal dokulardan ayrılır ve ameliyat sonrasında hastanın konuşma bozukluğu riski yaşama ihtimali %1’e çekilir.

Uyanık Kraniotomide Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl Yapılır?

Ameliyatın ardından ilk 24 ya da 72 saat içinde hastaya MR kontrolü uygulanır. Böylelikle ameliyattan önce ve sonrası MR sonuçları ile karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada tümör olup olmadığına bakılır.

Beyin Tümörü Ameliyatı Fiyatı


Beyin tümörü ameliyatı fiyatı tümörün bulunduğu yere, uygulanacak ameliyat yöntemine göre farklılık gösterir. Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan beyin tümörü ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Hastanın konuşma fonksiyonu hasta uyurken takip edilemez. Ancak bu teknik sayesinde gerekli takip yapılabilir.

İnsan beyninde ağrı lifi bulunmadığından beyin içerisine işlem uygulanırken ağrı hissi olmaz. Ancak kafatası, deri ve kemikte ağrı hissi yaşanabilir. Bu nedenle hasta ameliyattan önce uyutulur.

Kişide psikolojik etki yaratmaması adına ameliyatta yaşananların hatırlanmaması sağlanır.

Hasta özelinde farklılık göstermekle birlikte 4-15 saat kadar sürebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 07.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 07.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!