444 3 703

Tükürük Bezi Taşının Endoskopik Tedavisi (Sialendoskopi) Nedir?

 

Tükürük bezi taşı durumunda uygulanan cerrahi yöntem olan tükürük bezi endoskopisi tıp literatüründe sialendoskopi olarak da adlandırılır. Tükürük bezi taşı ameliyatı ile birçok hastalık kesi uygulanmadan konforlu bir şekilde tedavi edilebilir.

Tükürük Bezi Nedir?

İnsan vücudunda submandibular (çene altı), parotis (kulak önü) ve sublingual (dilaltı) olmak üzere üç büyük tükürük bezi bulunur. Bu bezlerin yanı sıra burun ve ağız boşluğuna yerleşmiş çok sayıda küçük tükürük bezi de bulunur. Bu bezler tarafından üretilen tükürük, toplayıcı kanallar tarafından toplanarak ağız içine boşalır.

Tükürük Bezi Hastalıkları Nelerdir?

Tükürük bezinde meydana gelen hastalıklar tümöral (nepolastik) ve tümöral olmayan (non-neoplastik) hastalıklar olarak iki gruba ayrılır. Tümöral tükürük bezi hastalıkları etkilediği bölgede sabit olan ve zamanla büyüyen şişlikler şeklinde belirtilere neden olur. Tümöral olmayan tükürük bezi hastalıkları ise etkilenen bezde tekrar eden arada şişliğin söndüğü, ağızda kuruluk veya aşırı salya şeklinde belirti verir. Diğer tükürük bezi taşı belirtileri ve hastalıkları ise şöyledir:

  • Ağız kuruluğu,
  • Akut tükürük bezi enfeksiyonu,
  • Aşırı salya,
  • Çocukluk çağı tekrarlayan parotit (Jüvenil Rekürren Parotit),
  • Radyo aktif iyot tedavisi sonrası tekrarlayan tükürük bezi enfeksiyonları,
  • Sjögren sendromu,
  • Tekrarlayan tükürük bezi enfeksiyonu,
  • Tükürük bezi kanal darlığı, yapışıklığı,
  • Tükürük bezi taşı.

Sialendoskopi Nedir?

“Sialendoskopi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Endoskopik tükürük bezi cerrahisi olarak da adlandırılan sialendoskopi, büyük tükürük bezlerinin tekrar eden şişliklerinde tanı ve tedavi amacıyla uygulanan işlemdir. Açık cerrahi uygulanmasını ve tükürük bezi alınmasını gerekli kılan birçok hastalıkta bu yöntemle kesi uygulanmadan ve dikiş atılmadan tedavi uygulanır.

Sialendoskopi Uygulanan Hastalıklar Nelerdir?

Tükürük bezi endoskopisi olarak da adlandırılan sialendoskopi genellikle tümöral olmayan ve tekrar eden tüm tükürük bezi şişlikleri için uygulanır. Bunun yanında çocukluk çağı tekrarlayan parotidi, radyo aktif iyot tedavisi sonrası tekrarlayan tükürük bezi enfeksiyonları, sjögren sendromu, tanısı alamamış tükürük bezi şişlikleri, tekrar eden tükürük bezi enfeksiyonları, tükürük bezi kanal darlığı, yapışıklığı, büyük kanal, tükürük bezi taşı için de kullanılır.

Endoskopik Tükürük Bezi Cerrahisi (Sialendoskopi) Nasıl Uygulanır?

Sialendoskopi yapan doktorlar işlemi genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirebilir. İşlem yalnızca tanı amaçlı uygulanacaksa ve kısa sürede tedavi edilebilecek bir hastalık varsa işlem için lokal anestezi uygulanır. Tükürük bezi taşı tedavisi olan bu işlem, büyük tükürük bezleri kanallarına girilerek uygulanır. Endoskop ile kanalların içi gözlenerek tespit edilen bir hastalık durumunda anlık tedavi uygulanabilir. Büyük tükürük bezi kanalları 0,5mm ile 3,2 mm arasında değişen çaplara sahiptir. Ağıza açıldıkları konumda çapları daha küçüktür. Bu sebeple işlemde kullanılan alet ve endoskoplar milimetrik boyutlardadır. İşlemin ilk aşamasında bu aletin kanala girmesi için kanalın giriş deliğinin genişletilmesi uygulanır. Ardından alet kanaldan beze doğru ilerletilir. Bu aşamada görüşü sağlamak adına sık sık serumla yıkama uygulanır. Kanal ekranda görüntülenerek muayene gerçekleştirilir. Kanala ve tükürük bezi hastalıkları durumuna göre gerekli işlemler uygulanır.

Sialendoskopi Fiyatları Nelerdir?

Tükürük bezi taşı ameliyatı fiyatı merak edilen konular arasındadır. Sialendoskopi ücreti uygulanacak ek işlemlere ve hastanın durumuna göre farklılık gösterir.

Tükürük bezi taşı ameliyatı olanların yorumları ve uzman bilgilerine göre işlem yalnızca tanı amaçlı yapıldığında hasta hemen taburcu edilir. Ancak genel anestezinin gerekli olduğu durumlarda hastanın yatışı gerçekleştirilir. Bu işlemden 4 saat sonra da hasta sıvı gıdalarla beslenmeye başlar. İşlemin ardından az ağrı olur. Tükürük bezinde de geçici bir şişlik olabilir ve bu şişlik aynı gün büyük oranda iyileşir. Doktor tarafından hastaya ağrı kesici ve antibiyotik reçete eder. Bu süreçte 1 ay boyunca hastaya bol su tüketmesi ve tükürük bezine masaj uygulaması önerilir.

Tükürük bezi taşı bitkisel tedavi, ilaç tedavisi ya da alternatif bir kapalı cerrahi tedavi yöntemi ile tedavi edilmez.

Nadir görülen komplikasyonlar ağrı, dilde uyuşma, hastalığın tekrarlanması, kanalda travma, şişlik, tükürük fistülüdür.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 09.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER