444 3 703

Gözyaşı Yolları Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

1 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Gözyaşı yolları hem alt hem de üst göz kapaklarının iç kısmından iki ufak delik ile başlayarak gözyaşı kesesini oluşturur ve burun boşluğuna açılarak burada sonlanır. Bu yollardan genel gözyaşı, gözleri yabancı cisimlerden korur, göz sağlığı için gerekli olan berraklık ve kayganlığı sağlar ve gözleri besler. Özellikle gözün ön tarafı gözyaşı ile sürekli yıkanır. Böylelikle gözün önündeki zararlı maddeler gözyaşı kanalıyla buruna ve boğaza aktarılır. Ancak bu yolda tıkanıklık olması durumunda çapaklanma ve sulanma oluşur. Bu durumu yaşayan hastalarda sulanma ilk etapta soğuk havalarda olurken sonraki evrede devamlı hale gelir. Gözyaşı yolları cerrahisi de bu bölgede oluşan hastalıklarla ilgilenir. Bu cerrahinin uygulandığı hastalıklar aşağıdaki gibidir:

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu, gözyaşı yetersizliğine göre belirtiler verir. Bu belirtiler zaman zaman yaşanan sulanma, hafif yanma ve kızarıklıktır. Bu şikayetler ileride görme ve yaşam kalitesini bozan boyuta ulaşabilir. Tedavisi için suni gözyaşı damlaları kullanılır. Daha ağır göz kuruluğu durumunda daha farklı tedaviler gerekebilir.

Göz Yaşı Kanal Tıkanıklığı Nedir?

Gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanallarının çeşitli nedenlerle tıkanmasıdır. Bu tıkanıklık doğuştan ya da sonradan gelişebilir. Doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklıkları durumunda gözyaşı boşaltım yolları bebek doğduktan sonra da gelişmeye devam eder. Bu durumda tedavi hastanın durumuna göre uygulanır. Sonradan gelişen gözyaşı kanalı tıkanıklıkları da genellikle dar olan gözyaşı kanalının mikrop kapması ve kapanmasıdır. Gözyaşı kanalı açma ameliyatı gerekli olabilir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavileri Nelerdir?

  • Cerrahi Müdahale (DSR): Yetişkin hastalarda tıkalı olan kanalı açmak için burun ile gözyaşı kesesi arasında yeni bir yol oluşturmak gerekebilir. Bu cerrahi müdahale cilt ya da burundan gerçekleştirilebilir.
  • Cerrahi Müdahale (Silikon tüp entübasyonu): çocuk ya da yetişkin hastalarda gözyaşı kanalından darlık varsa, punktum darsa veya yoksa, yumuşak dokudaki küçük kanallarda tıkanıklık bulunuyorsa dikişsiz yöntemle uygulanır. Bu tüp 6 ay gözde tutulur ve ardından çıkarılır.
  • Lazerle Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi (Multidiode Lazer): gözyaşı kanalı tıkanıklığının açılması adına kullanılan en konforlu tekniklerden biridir. Bölgesel uyuşturma ile uygulanır.
  • Sondalama Tedavisi (Probing): Gözyaşı kanal tıkanıklıkları iltihaplanma ve sulanmaya neden olur. Gözyaşı kanalı tıkalı olduğunda çocuk 1 yaşına gelene kadar gözyaşı kese bölgesine masaj uygulanır. Bu süreçte tıkanıklık açılmadığında cerrahi işlem tercih edilir. Sulanma ve çapaklanma bazı çocuklarda aşırıdır. Bu çocuklarda sondalama işlemi çocuk 6 aylıkken yapılabilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen uygulama 5-10 dakika kadar sürer.

Gözyaşı Sistemi Tümörleri

Gözyaşı bezi tümörleri yetişkinlerde daha sıktır ve tedavi tümörün cinsine göre farklılık gösterir.

Gözyaşı Yolları Yaralanmaları

Bu durum genellikle göz kapağı yaralanması ile birlikte olur. Bu yaralanma 1 hafta içinde tedavi edilmelidir. Aksi takdirde gözyaşı yollarında kalıcı tıkanmaya, sürekli çapaklanma ve sulanmaya neden olabilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan gözyaşı yolları cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 09.03.2023 00:00
1 Yorum

18 Ocak 2024 tarihinde
Fatma şar

Göz kanalı tıkanıklığım var, bu konuda Samsun hastanelerinizde yaptırabileceğim tedavi yöntemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Büyük Anadolu Hastaneleri
18 Ocak 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!