Gözyaşı yolları hem alt hem de üst göz kapaklarının iç kısmından iki ufak delik ile başlayarak gözyaşı kesesini oluşturur ve burun boşluğuna açılarak burada sonlanır. Bu yollardan genel gözyaşı, gözleri yabancı cisimlerden korur, göz sağlığı için gerekli olan berraklık ve kayganlığı sağlar ve gözleri besler. Özellikle gözün ön tarafı gözyaşı ile sürekli yıkanır. Böylelikle gözün önündeki zararlı maddeler gözyaşı kanalıyla buruna ve boğaza aktarılır. Ancak bu yolda tıkanıklık olması durumunda çapaklanma ve sulanma oluşur. Bu durumu yaşayan hastalarda sulanma ilk etapta soğuk havalarda olurken sonraki evrede devamlı hale gelir. Gözyaşı yolları cerrahisi de bu bölgede oluşan hastalıklarla ilgilenir. Bu cerrahinin uygulandığı hastalıklar aşağıdaki gibidir:
Göz kuruluğu, gözyaşı yetersizliğine göre belirtiler verir. Bu belirtiler zaman zaman yaşanan sulanma, hafif yanma ve kızarıklıktır. Bu şikayetler ileride görme ve yaşam kalitesini bozan boyuta ulaşabilir. Tedavisi için suni gözyaşı damlaları kullanılır. Daha ağır göz kuruluğu durumunda daha farklı tedaviler gerekebilir.
Gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanallarının çeşitli nedenlerle tıkanmasıdır. Bu tıkanıklık doğuştan ya da sonradan gelişebilir. Doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklıkları durumunda gözyaşı boşaltım yolları bebek doğduktan sonra da gelişmeye devam eder. Bu durumda tedavi hastanın durumuna göre uygulanır. Sonradan gelişen gözyaşı kanalı tıkanıklıkları da genellikle dar olan gözyaşı kanalının mikrop kapması ve kapanmasıdır. Gözyaşı kanalı açma ameliyatı gerekli olabilir.
Gözyaşı bezi tümörleri yetişkinlerde daha sıktır ve tedavi tümörün cinsine göre farklılık gösterir.
Bu durum genellikle göz kapağı yaralanması ile birlikte olur. Bu yaralanma 1 hafta içinde tedavi edilmelidir. Aksi takdirde gözyaşı yollarında kalıcı tıkanmaya, sürekli çapaklanma ve sulanmaya neden olabilir.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan gözyaşı yolları cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.