Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanları ÅŸu uyarılarda bulundular; Anne sütünün en kıymetli, en ucuz ve ilk 6 ay bebeÄŸin tüm ihtiyaçlarını saÄŸlayan besin kaynağıdır. Her annenin sütü kendi bebeÄŸi için özel olarak hazırlanmıştır. DoÄŸumu izleyen ilk 18 aylık dönemde beslenme tarzı, bebeÄŸin daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal geliÅŸimi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Büyüme ve geliÅŸmenin çok hızlı olduÄŸu yaÅŸamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuÄŸun sadece o andaki deÄŸil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal saÄŸlığını olumlu etkilemektedir.
BebeÄŸin ilk günlerinde ve ilk yıllarında bağışıklık sistemi tam olarak geliÅŸmemiÅŸtir. Bu nedenle bebeÄŸin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeÄŸini emzirmekle yapar. Ä°lk süt yani ağız sütü, bebeÄŸi mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır. Bazı adetlere göre bu ilk sütün bebeÄŸe verilmemesi gerektiÄŸi söylense de, bu süt bebek için çok kıymetlidir. Emzirme; anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir, bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliÅŸtirir, bebeÄŸin çene ve diÅŸ geliÅŸimini saÄŸlar, anneyi meme kanseri, rahim aÄŸzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden ve ileriki yaÅŸlarda meydana gelebilecek olan kemik erimesinden korur, ÅŸeker hastası annelerin insülin ihtiyacını azaltır.
DoÄŸumdan sonra bebeÄŸe ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli ve 6. Aydan sonra tamamlayıcı besinlere geçilmelidir. 2 yaşına kadar da emzirmenin devam edilmelidir. Ä°lk 6 ay bebeÄŸe su dahi verilmesine gerek yoktur. Su bebeÄŸin midesini doldurmakta ve anne sütünü almasını engellemektedir. Böylece süt üretimi azalmaktadır. Altı aydan önce baÅŸlanılan tamamlayıcı besinlerin bebekte baÅŸta alerji olmak üzere birçok riski vardır.
Annenin emzirme dönemi hamilelik sırasında aldığı kiloları verebilmesi için çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde yüksek ÅŸeker içeren gıdalar süt yapmamaktadır. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacına ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmek yeterlidir. Bol süt için su tüketilmelidir. Emziren annelerin günde 3-4 litre su içmeleri gerekmektedir. Ayrıca rezene çayı, dereotu gibi süt arttırıcı öÄŸeler de diyete eklenmelidir. Tıpkı gebelik döneminde olduÄŸu gibi, emzirme döneminde de ilaç alımı konusunda dikkatli olmalı, mutlaka doktora danışmalıdır. Besinler gibi, ilaçlar da anne sütü aracılığıyla bebeÄŸe ulaÅŸabildiÄŸinden, bu konunun üzerinde titizlikle durulması gerekmektedir. EÄŸer, bebeÄŸiniz sizin aldığınız bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, emzirme sonrasında huzursuz oluyorsa, bir süre o gıdadan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. BebeÄŸinizin rahatladığını fark ederseniz, emzirme süreci boyunca o gıdayı beslenmenizden çıkarmanızda yarar vardır. Bazı gıdalar alırken alerjiniz var ise, bu gıdaları tüketirken de dikkatli olmanızda fayda vardır. Kesin olarak bilinmese de lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soÄŸan, sarımsak gibi gıdalar bebekte gaz sancısını artırdığı ileri sürülmektedir. Böyle bir durum gözlemlerseniz, bir süre bu gıdalardan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. BebeÄŸiniz çok özel bu yüzden onun sütü de özel olmalı, anne kokmalıdır.