444 3 703

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanları Uyarıyor

BEBEĞİN SAĞLIKLI BÜYÜMESİ VE GELİŞMESİ İÇİN İDEAL BESLENME YÖNTEMİ EMZİRMEDİR

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanları şu uyarılarda bulundular; Anne sütünün en kıymetli, en ucuz ve ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını sağlayan besin kaynağıdır. Her annenin sütü kendi bebeği için özel olarak hazırlanmıştır. Doğumu izleyen ilk 18 aylık dönemde beslenme tarzı, bebeğin daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir.

BAŞARILI EMZİRME ANNENİN BEBEĞİNİ EMZİRME DÜŞÜNCESİ VE BUNU BAŞARACAĞINI İNANMASIDIR

Bebeğin ilk günlerinde ve ilk yıllarında bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle yapar. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır. Bazı adetlere göre bu ilk sütün bebeğe verilmemesi gerektiği söylense de, bu süt bebek için çok kıymetlidir. Emzirme; anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir, bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir, bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar, anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden ve ileriki yaşlarda meydana gelebilecek olan kemik erimesinden korur, şeker hastası annelerin insülin ihtiyacını azaltır.

6 AY SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMELİ

Doğumdan sonra bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli ve 6. Aydan sonra tamamlayıcı besinlere geçilmelidir. 2 yaşına kadar da emzirmenin devam edilmelidir. İlk 6 ay bebeğe su dahi verilmesine gerek yoktur. Su bebeğin midesini doldurmakta ve anne sütünü almasını engellemektedir. Böylece süt üretimi azalmaktadır. Altı aydan önce başlanılan tamamlayıcı besinlerin bebekte başta alerji olmak üzere birçok riski vardır.

 İYİ BESLENME SÜT KALİTESİNİ ARTIRIR

Annenin emzirme dönemi hamilelik sırasında aldığı kiloları verebilmesi için çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde yüksek şeker içeren gıdalar süt yapmamaktadır. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacına ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmek yeterlidir. Bol süt için su tüketilmelidir. Emziren annelerin günde 3-4 litre su içmeleri gerekmektedir. Ayrıca rezene çayı, dereotu gibi süt arttırıcı öğeler de diyete eklenmelidir. Tıpkı gebelik döneminde olduğu gibi, emzirme döneminde de ilaç alımı konusunda dikkatli olmalı, mutlaka doktora danışmalıdır. Besinler gibi, ilaçlar da anne sütü aracılığıyla bebeğe ulaşabildiğinden, bu konunun üzerinde titizlikle durulması gerekmektedir. Eğer, bebeğiniz sizin aldığınız bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, emzirme sonrasında huzursuz oluyorsa, bir süre o gıdadan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin rahatladığını fark ederseniz, emzirme süreci boyunca o gıdayı beslenmenizden çıkarmanızda yarar vardır. Bazı gıdalar alırken alerjiniz var ise, bu gıdaları tüketirken de dikkatli olmanızda fayda vardır. Kesin olarak bilinmese de lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan, sarımsak gibi gıdalar bebekte gaz sancısını artırdığı ileri sürülmektedir. Böyle bir durum gözlemlerseniz, bir süre bu gıdalardan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. Bebeğiniz çok özel bu yüzden onun sütü de özel olmalı, anne kokmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 08:27Yayınlanma Tarihi: 08.10.2015 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER