444 3 703

Dikkate Alınmalı: Gırtlak Kanseri Belirtileri

Bilgi Talep Formu

 

Gırtlak kanseri belirtileri boyun ve baş bölgesinde yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Tıp literatüründe larinks olarak da adlandırılan bu kanser türü özellikle alkol ve sigara kullanan kişilerde görülür. Larinks kanserinin yarattığı ilk belirti sesin kısılmasıdır. Gırtlaktaki herhangi bir noktada ortaya çıkabilen bu kanser türü, gırtlağın işlevlerini de engellediğinden kişide ses kısıklığının yanı sıra nefes alamama, yemek yemede zorlanma gibi sorunlara sebebiyet verebilir.

Gırtlak Kanseri Nedir?

“Larinks nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Gırtlak bölgesinde kötü huylu kitlesel hastalık oluşumu gırtlak kanseridir. Bu kanser türü genellikle glottis bölgesinde oluşur. Bu bölge ses telleri ve nefes borusunun bulunduğu başlangıç kısımdır.

Gırtlak Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

“Gırtlak kanseri nedir? Çeşitleri nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu kanser türü başladığı hücre tipine göre adlandırılır. Bunlar:

Adenokarsinom gırtlak kanseri: Bu kanser gırtlak yüzeyine dağılmış ve mukus üreten hücrelerde başlar.

Skuamöz hücre tipi gırtlak kanseri: Gırtlak kanserinin %95’ine yakınıdır. Bu kanser türü de yayıldığı bölgeye göre adlandırılır. Bunlar:

  • Orofarengeal kanser (Ağzın hemen arkasında başlar.)
  • Nazofarengeal kanser (Boğazın arkasında başlar.)
  • Glottik kanser (Ses tellerinde başlar.)
  • Subglottik kanser (Ses tellerinin altında başlar.)
  • Supraglottik kanser (Ses tellerinin üstünde başlar.)

Nadir görülen gırtlak kanseri türleri: Küçük tükürük bezi tümörleri, melanom, hodgkin olmayan lenfoma, sarkomlar, ekstramedüller plazmasitom.

Gırtlak Kanseri Dereceleri Nelerdir?

Gırtlak kanseri, kanserli hücrelerin görünümüyle düşük ve yüksek dereceli gırtlak kanseri olarak ikiye ayrılır:

  • Düşük dereceli gırtlak kanseri: Bu derecede kanser hücreleri kaynaklandığı hücrelere benzer. Bu derecedeki kanserlerin yayılma olasılığı düşüktür ve yavaş büyür.
  • Yüksek dereceli gırtlak kanseri: bu derecede kanser hücrelerinin farklılaşması fazladır. Bu derecedeki kanser hücreleri çoğalma eğilimindedir ve daha hızlı bir şekilde çoğalır.

Gırtlak Kanseri Evreleri Nelerdir?

Gırtlak kanseri evreleri bulunan bir kanser türüdür:

  • Evre 1: Kanser hücreleri yalnızca gırtlağın iç astar kısmındadır.
  • Evre 2: Küçük boyutta olan tümör gırtlağın dışına taşınır.
  • Evre 3: Daha büyük boyutta olan tümör, tiroit bezinin iç kısmına veya gırtlağın üst kısmına doğru büyür. Ses tellerinden birini de etkileyebilir.
  • Evre 4: Tümör yemek borusu, soluk borusu veya tiroit bezine yayılabilir. Son evredir.

Gırtlak Kanseri Neden Olur?

“Gırtlak kanseri neden olur?” diye merak ediyorsanız bu kanser türünün neden geliştiğinin henüz kesin olarak keşfedilmediğini bilmelisiniz. Ancak uzmanlar bu kanserin gelişimde birçok faktörün rol oynadığını düşünmekte. Özellikle sigara ve alkol alışkanlığı bulunan kişilerde gelişme riski yüksek. Cinsiyet dağılımına bakıldığında da erkeklerde oran kadınlara göre daha yüksek.

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

“Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu kanser türü erken evrede belirgin bir belirti yaratmaz. Gırtlağın hangi bölümünün etkilendiğine göre belirti vermeden uzun süre ilerleyebilir. Ancak kanser glottis bölgesinde ortaya çıkmışsa erken evrede belirti yaratır. Tipik olarak da ses kısıklığı görülür. Bunun yanında boğazda yabancı cisim hissi veya boğaz ağrısı da görülür. İleri evrelerde solunum güçlüğüne ve yutmada zorlanmaya sebebiyet verir.

Gırtlak Kanseri Nasıl Anlaşılır?

“Gırtlak kanseri nasıl anlaşılır?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tanılamada ilk hastanın şikayetleri tüm detaylarıyla doktor tarafından dinlenir. Ardından boyundaki lenf düğümleri ve gırtlak bölgesine fiziki muayene uygulanır. Laringoskopi ile bölge görüntülenir. Kötü huylu kitleden şüphelenilmesi durumunda genel anestezi uygulanarak mikrolaringoskopi ile daha ayrıntılı incelenme yapılır.

Gırtlak Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Gırtlak kanseri teşhisi ile tedavi süreci başlatılır. Bu süreçte radyoterapi, kemoterapi ve tedavi adımları hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir. Erken evrede olan hastalar için radyasyon veya organ koruyucu cerrahi prosedürler kullanılır. Bu süreçte larinks cerrahi uygulama ile kısmen çıkarılabilir. Ancak kanserin ileri evrede olması ile boyundan açılan küçük kesi ile kanser dokuları çıkarılır. Kalan dokular için hastanın durumuna göre ek radyoterapi de verilir. Bu türden işlemlerin ardından hastanın ön boyun bölgesine yapay solunum açıklığı yerleştirilir. Bu geçici solunum açıklığı bazı hastalar tarafından geçici süreyle kullanılırken bazı hastalarda nefes borusunun durumuna göre yaşam boyu kullanılabilir. Tedavisi ameliyatla mümkün olmayan hastalar için de radyoterapi, kemoterapi ya da her ikisi birlikte verilebilir.

Gırtlak Kanserinden Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Gırtlak kanseri tedavisi kadar bu kanserden korunma da önemlidir. Kanser türleri arasında nadir rastlanan bir türdür. Ancak dünya genelinde alkol ve sigara tüketiminin yoğun olması nedeniyle görülme oranı son yıllarda artmıştır. Bu kanser türünden korunmak adına alkol ve sigara kullanımı bırakılmalı, sağlıklı bir beslenme düzeni takip edilmeli, petrol ve boya sanayisi gibi alanlarda çalışılırken gerekli önlemler alınmalıdır. Bu süreçte erken teşhisin önemi de unutulmamalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan gırtlak kanseri tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
 

Gırtlak kanseri hangi bölüm bakar?

İlk teşhis ve tedavisi kulak burun boğaz doktorları tarafından yapılır.

 

Gırtlak Kanseri Ölümcül müdür?

Ölümcül bir hastalık olan gırtlak kanserinde hastanın yaşam süresi tümörün yerine, boyutuna, cinsine, yayılımına ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre farklılık gösterir. Uygun tedavinin ardından hastaların 5 yıl hayatta kalma süreleri aşağıdaki gibidir:

  • 1.evre gırtlak kanseri %90,
  • 2.evre gırtlak kanseri %70,
  • 3.evre gırtlak kanseri %60,
  • 4.evre gırtlak kanseri %40.

 

Gırtlak kanseri nereye yayılır?

Akciğer, karaciğer, kemikler, boyundaki yumuşak dokular, dil kasları ve boyun kasları, dil tabanı, gırtlak boyunca, lenf bezleri, ses telleri, soluk borusu, tiroit bezi, yemek borusu, yutak bölgesine yayılabilir.

 

Gırtlak kanseri ameliyatından sonra hastalar konuşabilir mi?

Ameliyat kısmi gerçekleştiriliyorsa ameliyatın ardından ses telleri korunabilir. Bu türden ameliyatların hemen ardından hastada konuşma zorluğu görünse de ses bir süre sonra eski haline gelebilir. Ancak gırtlağın tamamen alındığı ameliyatlardan sonra hastalar sesini kaybeder. Bu türden uygulamanın ardından hastanın durumuna göre cihaz ve farklı konuşma teknikleri kullanılır.

 

Gırtlak kanseri sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Tedavinin ardından normal beslenmenin başlandığı dönemde hasta asitli ve baharatlı gıdalardan uzka durmalıdır.

 

Gırtlak kanseri kaç yaşında görülür?

Yapılan araştırmalara göre gırtlak kanseri yaş aralığı ortalama olarak erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!