444 3 703

Hasta olmamak için bu besinleri yiyin!

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman Diyetisyen Elanur Yılmaz kış aylarında soÄŸuk havanın kendini gösterdiÄŸi bu günlerde grip olmamak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz hakkında bazı besin kaynaklarını belirtti.

Sarımsak

Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip. Güçlü bir selenyum kaynağı da olan sarımsak, saÄŸlıklı bir yaÅŸam için mutlaka gereken sülfürü de içerir. Mide ve bağırsakları güçlendirmeye de yardımcı olan sarımsağı mutlaka her yemeÄŸin içine bir diÅŸ atarak tüketin. 

Zencefil ve zerdaçal

Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur, toksinlerin dışarı atılmasını saÄŸlar. Kanserle savaÅŸta da etkili olduÄŸu bilinen zencefili, çay olarak tüketebileceÄŸiniz gibi yemeklere ve tatlılara da ekleyebilirsiniz. Hint safranı olarak da tanıdığımız zerdeçal ise bağışıklık sistemini geliÅŸtirici etkisinin yanı sıra detoks özelliÄŸi de taşır. AraÅŸtırmalarda cilt, kolon ve meme kanseri için faydalı olabileceÄŸi görülen zerdeçalı yemeklere katarak tüketebilirsiniz. 

Kara turp

Antibiyotik özelliklerine sahip yaÄŸları içerir ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. Ä°ÅŸtah açıcı, idrar söktürücü, karaciÄŸeri kuvvetlendirici ve safra söktürücü etkilere de sahip olan kara turbun suyunu içebilir ya da köklerini salata halinde taze olarak tüketebilirsiniz. 

Üzüm, kivi, yabanmersini ve portakal

Bu meyveler birer C vitamini deposudur. O nedenle bol miktarda tüketilmelidir. Özellikle portakalı yerken kabuÄŸunu mümkün olduÄŸunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiÄŸinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz

Yağlı Balıklar


Somon, sardalye gibi yaÄŸlı balıklar vücutta iltihapları önler. Mikroplarla savaÅŸarak bağışıklığı yükseltir.

 YeÅŸil Çay


En önemli bitkisel antioksidanlardan kateÅŸin ve polifenol içerdiÄŸi için bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediÄŸi saptanmıştır.

Yumurta  


A vitamini ve betakarotenden zengin beslenme, iyi kaynaklı protein alımı ve yeterli çinko almak bağışıklık sistemini güçlendirmek için baÅŸlıca ilkelerdir. Ä°ÅŸte bu üç ilkeyi de fazlasıyla içinde barındıran besin ise; yumurta!

 YoÄŸurt


Probiyotikler, zararlı bakterileri yok ederek, bağışıklık sistemini güçlendirirler. Aynı zamanda doÄŸal antibiyotik görevi yapıp bağırsak sistemini korurlar. 

Lahanagiller: Brokoli, lahana, karnabahar

Brokoli, bürüksel lahanası, lahana, karnabahar iyi birer beta karoten kaynağıdır ve serbest radikallerin zararlarına karşı vücudu korurlar. Aynı zamanda C vitamini ve kalsiyum içerirler. brokoliyi, kendisi gibi kanseri önleyici etkisi olan domatesle birlikte piÅŸirilmedir.

Karnabahar, içeriÄŸindeki indol, bioflavonaid ve diÄŸer maddeler ile antikansorejen etki gösterirken; yapılan araÅŸtırmalar, özellikle lahananın düzenli tüketiminin, kadınlarda meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koyuyor. Brüksel lahanası ise günlük C vitamini ihtiyacının yüzde yüzünü karşılıyor. 

Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler

Betakaroten içermelerinin yanı sıra A vitamini, C vitamini ve kalsiyum deposudurlar. Özellikle 35 yaÅŸ üzeri olanların ıspanak ve diÄŸer yeÅŸil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketmeleri önemli. Çünkü bu sebzelerde bulunan folik asit, yaÅŸlılıkta ortaya çıkabilecek Alzheimer riskini yüzde 50 azaltıyor. 

Havuç, balkabağı, kabak

Havuç, balkabağı, kabak ve tatlı patatesten oluÅŸan bu grup sebzeler, iyi birer A vitamini kaynağıdır. Karoten içerdiklerinden kansere karşı koruyucu etkileri olduÄŸu da biliniyor. Tatlı patates, bildiÄŸimiz patates kadar çok kullandığımız bir sebze olmasa da tatlısını yaparak farklı bir lezzet olarak sofralarınızda yer verebilirsiniz. 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.09.2024 11:54Yayınlanma Tarihi: 13.10.2015 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER